Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat u Ukrajini

Glavni tajnik NATO poručio Moskvi: 'Nećemo se dati zastrašiti'. Rusija počela evakuirati civile iz Hersona

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/14
Autori: Vecernji.hr, Hina
13.10.2022.
u 23:47

Rusija je u četvrtak ispalila baražnu vatru projektila na ukrajinski grad Mikolajiv, izvijestili su dužnosnici, nakon što je Opća skupština Ujedinjenih naroda osudila pokušaj Moskve da anektira četiri ukrajinska područja, a saveznici Kijeva dali dodatnu vojnu pomoć.

Kijev je od saveznika zatražio pomoć u jačanju svoje protuzračne obrane nakon ruskih dvodnevnih raketiranja na čitavom teritoriju, pa tako i u Kijevu, u kojima su poginuli desetci civila i uništena je infrastruktura. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je uspostavu protuzračnog "štita" iznad Ukrajine.

Tijek događaja:

23:44 -  NATO će pomno pratiti nadolazeću rusku nuklearnu vježbu, ali se neće dati zastrašiti kako bi odustali od potpore Ukrajini zbog prikrivenih nuklearnih prijetnji Moskve, rekao je u četvrtak šef NATO-a Jens Stoltenberg.

"Nećemo se dati zastrašiti", poručio je  Stoltenberg nakon dvodnevnog sastanka ministara obrane saveza i dodao: "Ruska nuklearna retorika je opasna, bezobzirna i oni znaju da će, ako upotrijebenuklearno oružje protiv Ukrajine, to imati teške posljedice."


22:33 - Iz stambene zgrade koja je teško oštećena u raketiranju Mikolajeva izvučen je 12-godišnji dječak. Službe na terenu procjenjuju kako bi u zgradi moglo biti još sedmero ljudi, no ne mogu stupiti u komunikaciju s njima.

Više o ovoj temi pročitajte OVDJE.


19:02 -  Rusija će pomoći stanovnicima Hersona da je napuste nakon molbe dužnosnika koji ima potporu Kremlja, javlja AFP.

"Vlada je donijela odluku o organiziranju pomoći za odlazak stanovnika regije Herson u druge regije zemlje. Svima ćemo osigurati besplatan smještaj i sve potrebno", kazao je zamjenik ruskog premijera Marat Khusnullin.

Vladimir Saldo, čelni čovjek regije Hersona kojeg je na tu poziciju postavila Rusija, objavio je video na Telegramu pozivajući ljude da napuste regiju zbog raketnih napada. Izravno se obratio ruskim vlastima i zamolio ih da "pomognu organizirati ovaj posao".


18:55 -  Ukrajinski javni tužitelj je u četvrtak rekao da je njegov ured započeo kazneni postupak glede ruskih raketnih napada, koji su pogodili Kijev i druge ukrajinske gradove ovog tjedna.

Javni tužitelj Andrij Kostin je napade, koji se događaju od ponedjeljka, opisao "klasičnim terorističkim činom" Rusije, govoreći na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s tužiteljem Međunarodnog kaznenog suda Karimom Khanom u Den Haagu.

Photo: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS
Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS, ilustracija

Rekao je da je u više od 112 ruskih raketnih napada, što je najveća zračna ofenziva Moskve od početka invazije 24. veljače, ubijeno 17, a ozlijeđene su 93 osobe.

"Cilj namjernih napada Rusije je prouzročiti smrti civila i uništiti civilnu infrastrukturu i manjkom električne energije i grijanja izazvati humanitarnu katastrofu. Zajedno s taktikom zastrašivanja civila, to je klasični teroristički čin zabranjen međunarodnim pravom", rekao je Kostin.


17:43 - Parlamentarna skupština Vijeća Europe jednoglasno je prihvatila rezoluciju u kojoj se navodi da je ruski režim teroristički, izjavio je član ukrajinske delegacije Oleksi Hončarenko. Rezolucija također naglašava da je Ukrajinu potrebno opskrbiti sustavima protuzračne obrane te da se pokrene internacionalni sud za ruske zločine.


17:40 - Andrij Jermak iz ureda predsjednika Volodimira Zelenskog objavio je da je Ukrajina 13. listopada u izmjeni zarobljenika s Rusijom vratila 20 zatočenika.


17:36 - Europska unija će idućeg tjedna odobriti novo financiranje kojim će njezina vojna pomoć Ukrajini od početka sukoba narasti na "više od 3 milijarde" eura, rekao je u četvrtak Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i za sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Europljani su od početka ruske ofenzive u Ukrajini doznačili 2,5 milijarda eura iz fonda vrijednog 5,7 milijarda, koji je osnovan izvan europskog proračuna za financiranje isporuke oružja Ukrajini. Nova tranša će iznositi 500 milijuna, dodaje europski izvor.

Ministri vanjskih poslova EU-a sastaju se u ponedjeljak u Luxembourgu kako bi potvrdili novo financiranje i uspostavili veliku vojnu misiju koja će ukrajinskim snagama pomoći da se odupru ruskim okupacijskim snagama. I novu vojnu misiju financirat će Europski instrument mirovne pomoći. Ona će omogućiti da se "u prvoj fazi" obuči 15.000 ukrajinskih vojnika, doznaje se od diplomatskih izvora.

Članice NATO-a obećale su da će Ukrajini poslati sustave protuzračne i proturaketne obrane za rukovanje kojima se vojnici moraju obučavati više mjeseci. Velika Britanija koja je napustila EU, već nekoliko mjeseci obučava ukrajinske vojnike na svom teritoriju.


17:33 - Ciljevi ruske 'specijalne vojne operacije' u Ukrajini su nepromijenjeni, ali bi se mogli postići pregovorima", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ruskom listu Izvestia. 

"Smjer se nije promijenio, specijalna vojna operacija se nastavlja, nastavlja se kako bismo postigli svoje ciljeve", rekao je Peskov.  "No više puta smo ponovili da ostajemo otvoreni za pregovore kako bismo postigli naše ciljeve", dodao je. 


14:44 - Vladimir Putin i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdoğan nisu razgovarali o načinima rješavanja sukoba u Ukrajini na današnjem bilateralnom sastanku, izvijestila je državna novinska agencija RIA pozivajući se na Kremlj.

"Nije se razgovaralo o temi rusko-ukrajinskog rješenja", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.


14:34 - Stambenu zgradu u južnom ruskom gradu Belgorodu u blizini granice s Ukrajinom granatirale su ukrajinske snage, rekao je danas gradski guverner. AFP javlja da je regionalni guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov tu izjavu dao putem Telegrama. "Ukrajinske oružane snage granatirale su Belgorod. Šteta je na stambenoj zgradi u ulici Gubkin. Podaci o žrtvama se utvrđuju", kazao je.

Viši ukrajinski predsjednički savjetnik Mykhaylo Podolyak zanijekao je odgovornost kijevske vojske i rekao da je Rusija pokušala granatirati drugi po veličini ukrajinski grad Harkiv na granici "ali nešto je pošlo po zlu".


14:21 - Guverner ukrajinske regije Herson, postavljen od strane Rusije, pozvao je danas stanovnike na evakuaciju zbog borbi između ruskih i ukrajinskih snaga koje napreduju. U video izjavi na aplikaciji Telegram Vladimir Saldo, vršitelj dužnosti čelnika hersonske administracije, također je javno zatražio pomoć Moskve u transportu civila u Rusiju.


13:34 - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da je rezolucija Ujedinjenih naroda kojom se osuđuje ruska aneksija ukrajinskih teritorija "antiruska" i da je postignuta korištenjem "diplomatskog terora", prenosi novinska agencija TASS.


13:29 - Ruski predsjednik Vladimir Putin iznio je ideju o velikom plinskom čvorištu u Turskoj tijekom današnjih razgovora sa svojim kolegom Tayyipom Erdoganom. Kazao je da bi to bila platforma ne samo za opskrbu, nego i za određivanje cijene, jer to je vrlo važno pitanje - pitanje cijena.

"Danas su te cijene vrtoglave, iako bismo regulirali na normalnoj tržišnoj razini, bez ikakvih političkih prizvuka", kazao je.

Putin je prvi put u srijedu sugerirao da bi Rusija mogla stvoriti veliko plinsko čvorište u Turskoj preusmjeravanjem opskrbe namijenjene oštećenim podmorskim cjevovodima Sjevernog toka, prenosi Reuters.

U televizijskom razgovoru između dvojice čelnika, Erdogan nije komentirao ideju plinskog čvorišta.

Sastajući se s Putinom na početku regionalnog summita u Kazahstanu, Erdogan je spomenuo rusku izgradnju prve nuklearne elektrane u Turskoj, za koju se Ankara nada da će biti otvorena sljedeće godine, prenosi AFP.

Erdogan je iznio ideju da Rusija izgradi drugu nuklearnu elektranu u sjevernoj Turskoj.


13:27 - Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da Francuska neće odgovoriti nuklearnim oružjem ako ga Rusija upotrijebi protiv Ukrajine. "Naša doktrina počiva na temeljnim interesima nacije", rekao je za javni servis France 2.

"Oni su jasno definirani i ne bi bili izravno pogođeni da je, na primjer, došlo do balističkog nuklearnog napada u Ukrajini, u regiji, kazao je Macron.

Francuski čelnik rekao je da se Putin mora "vratiti za stol" kako bi razgovarali o miru u Ukrajini i da misli da će Kijev morati pregovarati s njim u nekom trenutku.

"Danas, prije svega, Vladimir Putin mora zaustaviti ovaj rat, poštivati teritorijalni integritet Ukrajine i vratiti se za stol razgovora", rekao je.

Macron je na Twitteru objavio: "Ne želimo svjetski rat".


13:24 - Američki ministar obrane Lloyd Austin potvrdio je u četvrtak u Bruxellesu predanost članku 5 o kolektivnoj obrani, ističući da će SAD braniti svaki pedalj teritorija NATO-a bude li trebalo.

“Stalno čujete od nas da ponavljamo da su Sjedinjene Države apsolutno privržene članku 5 i da smo odlučni braniti svaki pedalj teritorija NATO-a ako i kada do toga dođe”, rekao je Austin uoči početka sastanka ministara obrane država članica NATO-a. U okviru toga sastanka sastat će se NATO-ova Skupina za nuklearno planiranje, a na sastanku će se razgovarati o opasnoj ruskoj nuklearnoj retorici i o ulozi NATO-ovih nuklearnih sposobnosti u očuvanju mira i odvraćanju od agresije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio je korištenjem nuklearnog oružja nakon što su ruske snage proteklih tjedana doživjele nekoliko poraza u Ukrajini.


13:00 - Ruska invazija na Ukrajinu je "križarski rat protiv onog što Putin naziva kolektivnim Zapadom", rekao je danas njemački kancelar Olaf Scholz.

"Cijelo ovo vrijeme Vladimir Putin i ljudi koji su uz njega su jednu stvar davali jasno do znanja - ovaj rat nije vezan samo za Ukrajinu. Oni rat protiv Ukrajine smatraju dijelom većeg križarskog rata", rekao je Scholz.


11:20 - Turska teži pomoći u zaustavljanju "krvoprolića" između Rusije i Ukrajine unatoč velikim zaprekama, rekao je u četvrtak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u obraćanju na regionalnom samitu u Kazahstanu.

"Naš je cilj pomoći zaustaviti krvoproliće čim prije moguće tako da to ubrzamo unatoč zaprekama", rekao je Erdogan prije početka sastanka s ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

"Pošteni mir moguće je postići diplomacijom", rekao je u obraćanju regionalnim liderima okupljenima u Astani gdje se održava Konferencija o interakciji te mjerama za izgradnju povjerenja u Aziji. 

Erdogan i Putin trebaju se sastati kasnije u četvrtak i razgovarati o ratu između Rusije i Ukrajine. Na stolu je turska ponuda da posreduje u pregovorima između Rusije i Ukrajine te zapadnih sila, prenose lokalni mediji.

Turska koja je članica NATO-a pozicionirala se kao posrednik od veljače kada je Rusija počela agresiju na Ukrajinu. 

Ankara je ranije ovaj tjedan upozorila da se Rusija i Ukrajina udaljuju od diplomatskog rješenja što povećava izglede za dugotrajni rat. 

Erdogan se u srijedu sastao s kazahstanskim predsjednikom Kasimom-Žomartom Tokajevim u Astani gdje su dvije strane potpisale šest sporazuma koji pokrivaju različita područja od trgovine do sigurnosti. 

Zatim su Erdogan i Tokajev zaigrali stolni tenis, a snimke su postale hit društvenih mreža koje su vrvjele komentarima o tome da dvojica muškaraca u kasnim 60-ima igraju stolni tenis u košulji i kravati, a puno se komentirao i neuobičajen način na koji Erdogan drži reket.


10:46 - Nakon napada na Mikolajiv dronovima, ukrajinski spasioci nakon šest sati izvukli su dječaka (11) koji je ostao zatrpan ispod ruševina. Objavljena je i snimka spašavanja, javlja Sky News.


10:35 - Oleksandr Starukh, ukrajinski guverner regije Zaporižja, oglasio se na Telegramu i izvijestio da je napadnut grad Orikhiv, pri čemu je poginula jedna osoba. 

"Grad Orikhiv ponovno je na meti neprijatelja. Okupator je masovnim višesatnim granatiranjem malog, mirnog mjesta uništio stambene objekte duž središnje ulice i u stambenom naselju. Neprijatelj je ubio jednog mještanina. Osim toga, imamo 9 ranjenih iz Orihova i 1 iz Preobraženke, još 3 u Stepnohirsku. Uništeni su i drugi objekti civilne infrastrukture i komunalne mreže, domovi u koje su ljudi ulagali cijeli život. Sve ćemo obnoviti čim izbacimo neprijatelja s naše zemlje, ali glavno je spasiti ljudski život", napisao je. 


10:10 - Ruske rakete gađale su više od 40 ukrajinskih gradova i mjesta, rekli su dužnosnici u četvrtak, nakon što je Opća skupština UN-a u rezoluciji nazvala moskovsku aneksiju ukrajinskog teritorija "ilegalnom" a ukrajinski saveznici obećali još dodatne pomoći.

U protekla 24 sata ruski projektili pogodili su više od 40 naselja, a ukrajinske zračne snage izvele su 32 napada na 25 ruskih ciljeva, priopćio je glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga.

Rusija je također gađala naselje u regiji glavnoga grada Ukrajine Kijeva koristeći eksplozivne dronove rano ujutro u četvrtak, objavila je regionalna uprava putem aplikacije za razmjenu poruka Telegram.

Guverner regije Kijev Oleksij Kuleba rekao je na temelju preliminarnih informacija da su napadi uzrokovani lutajućim oružjem iranske proizvodnje, poznatim kao "kamikaze dronovi".

Bespilotne letjelice pogodile su objekte ključne infrastrukture, rekao je Kirilo Timošenko, zamjenik šefa ureda predsjednika Volodimira Zelenskog.

Projektili su pogodili više od 30 višekatnica i privatnih kuća, plinovode i dalekovode u gradu Nikopolu u regiji Dnipropetrovsk, a više od 2000 obitelji ostalo je bez struje, napisao je guverner Dnipropetrovska Valentin Rezničenko na Telegramu.

Reuters nije mogao odmah provjeriti izvješće.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da su ruski raketni napadi znak slabosti. “Rusija zapravo gubi na bojnom polju”, rekao je Stoltenberg.

Kako su njegove snage gubile, ruski predsjednik Vladimir Putin intenzivirao je sukob, zapovjedivši da se dignu stotine tisuća rezervista, proglašavajući aneksiju okupiranog ukrajinskog teritorija i opetovano prijeteći korištenjem nuklearnog oružja za zaštitu Rusije.

Putin je zaprijetio da će upotrijebiti nuklearno oružje kako bi zaštitio rusko tlo, za koje kaže da uključuje četiri regije za koje je prošli mjesec proglasio aneksiju.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u srijedu kako sumnja da će Putin upotrijebiti nuklearno oružje. Visoki dužnosnik NATO-a rekao je da bi ruski nuklearni napad gotovo sigurno izazvao "fizički odgovor" ukrajinskih saveznika i potencijalno NATO-a.


9:34 - Profesor Michael Clarke, sigurnosni i obrambeni analitičar rekao je da će rat vjerojatno trajati jako dugo. Za Sky News je rekao da je trenutna kriza u Ukrajini 'drugi rat', a 'prvi rat' je bio 2014. godine, kada je Rusija anektirala Krim. Više pročitajte OVDJE


9:30 - Primanje Ukrajine u NATO moglo bi dovesti do trećeg svjetskog rata, izjavio je jutros u intervjuu državnoj novinskoj agenciji TASS zamjenik tajnika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Aleksandar Venediktov. Više pročitajte OVDJE.


8:32 - Ukrajinska državna hitna služba rekla je da aktivno traga za ljudima zarobljenima ispod ruševina nakon ruskog udara na Mikolajev.  "Jedna od raketa pogodila je stambenu peterokatnicu u jednoj od četvrti grada. Kao rezultat toga, dva gornja kata su potpuno uništena, a ostatak je pod ruševinama. Od 8 sati ujutro spasioci su ispod ruševina pronašli dvanaestogodišnjeg dječaka koji je predan liječnicima. Prema preliminarnim informacijama, ispod ruševina zgrade moglo bi se nalaziti sedam stanara peterokatnice s kojima trenutno nema komunikacije", stoji u izvješću. 


7:50 - Velika Britanija će poslati protuzračne projektile AMRAAM Ukrajini kako bi joj pomogla u obrani njezinog neba od ruskih napada, najavio je britanski ministar obrane Ben Wallace.

AMRAAM je prvi britanski raketni sustav doniran Ukrajini koji može oboriti krstareće projektile.

Nove rakete protuzračne obrane trebale bi pomoći u zaštiti ukrajinske infrastrukture nakon što je Moskva ovaj tjedan pokrenula val smrtonosnih raketnih i bespilotnih napada na gradove i elektrane u zemlji.

Velika Britanija i njezini saveznici u G7 nakon toga su ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove snage optužili za ratne zločine, te obećali da će "nastaviti pružati financijsku, humanitarnu, vojnu, diplomatsku i pravnu potporu i... čvrsto stajati uz Ukrajinu sve dok to bude trebalo."

Promjena strategije Kremlja na napade na civilna područja i infrastrukturu došla je kao odmazda za eksploziju koja je oštetila strateški i simbolički važan Kerčki most, koji povezuje Rusiju s anektiranim poluotokom Krimom.

Velika Britanija i druge zapadne vlade isporučuju nove sustave oružja Ukrajini ili se spremaju pružiti dodatnu pomoć.

Rakete AMRAAM bit će isporučene sljedećih tjedana kako bi se koristile s protuzračnim obrambenim sustavima NASAMS koji su obećale Sjedinjene Države, priopćilo je britansko ministarstvo obrane.

Najnoviji paket britanske opreme također uključuje stotine drugih projektila protuzračne obrane i bespilotnih letjelica, kao i daljnjih 18 topničkih haubica.

"Posljednji neselektivni napadi Rusije na civilna područja u Ukrajini zahtijevaju daljnju potporu onima koji žele obraniti svoju naciju. Stoga sam danas odobrio opskrbu Ukrajine protuzračnim projektilima AMRAAM", rekao je Wallace.

"Ovo oružje pomoći će Ukrajini da obrani svoje nebo od napada i ojača svoju ukupnu proturaketnu obranu zajedno s američkim NASAMS-ima."

Ministri obrane NATO-a razgovarali su u srijedu u Bruxellesu o dodatnoj potpori Ukrajini, a daljnji razgovori trebali bi se održati u četvrtak.

Britanija će također dati 10 milijuna funti u paket financiranja vojnog saveza za pomoć u pružanju humanitarne pomoći Ukrajini, uključujući zimsku odjeću, skloništa, generatore, kamione s gorivom i kola hitne pomoći.

Ujedinjeno Kraljevstvo je ranije opskrbljivalo Kijev raznim oružjem, uključujući lanser protutenkovskih projektila NLAW, koji se smatrao ključnim u početnoj obrani od invazije Moskve.


7:42 - Nakon što su se početkom listopada povukle oko 20 km sjeverno od sektora Herson, ruske snage vjerojatno pokušavaju konsolidirati novu liniju bojišnice zapadno od sela Mylove, objavila je britanska obavještajna služba. 

"Teške borbe se nastavljaju duž ove crte, posebno na zapadnom kraju gdje ukrajinsko napredovanje znači da rusko krilo više nije zaštićeno rijekom Inhulets, navodi se u najnovijem izvješću britanskog ministarstva obrane. Posljednjih su dana ruske okupacijske vlasti vjerojatno naredile pripremu za evakuaciju nekih civila iz Hersona, dodaje se u izvješću. "Vjerojatno je da predviđaju da će se borbe proširiti na sam grad Herson", dodaje se.


7:31 - Nedavno objavljene satelitske slike prikazuju izbliza promet i radove na mostu na Krimu nakon eksplozije koja se dogodila u subotu. Slike koje je Maxar Technologies stavio na raspolaganje datirane su na 12. listopada. Eksplozija u subotu djelomično je uništila strateški ključni most, izgrađen posebno po Putinovom nalogu i koji povezuje Krim s Rusijom. Ukrajina nije izravno preuzela odgovornost za napad.

Foto: Reuters/PIXSELL

7:30 - Rusija je također ciljala naselje u regiji glavnog grada Ukrajine Kijeva rano u četvrtak koristeći eksplozivne dronove. Na mjesta napada poslani su spasioci. Ovo je četvrto jutro za redom da se stanovnici Kijeva bude uz sirene za zračnu uzbunu nakon snažnog ruskog napada diljem zemlje u ponedjeljak.

Oleksiy Kuleba, guverner kijevske regije, rekao je da preliminarne informacije sugeriraju da su napadnuti dronovima kamikazama. 


7:00 - Pogođena je stambena zgrada od pet katova, dva gornja kata potpuno su uništena, a ostatak je pod ruševinama. Spasioci rade na licu mjesta", rekao je gradonačelnik Oleksandr Senkevič u objavi na društvenim mrežama, dodajući da je južni grad "masovno granatiran".

Središte brodogradnje i luka na rijeci Južni Bug kod Crnog mora, Mikolajiv je tijekom rata trpio teška ruska bombardiranja.

U New Yorku, tri četvrtine od 193 člana Opće skupštine - 143 zemlje - glasalo je u srijedu za rezoluciju koja je potez Moskve nazvala nezakonitim, produbljujući međunarodnu izolaciju Rusije.

Samo četiri zemlje pridružile su se Rusiji u glasanju protiv rezolucije - Sirija, Nikaragva, Sjeverna Koreja i Bjelorusija. Trideset i pet zemalja bilo je suzdržano pri glasovanju, uključujući ruskog strateškog partnera Kinu, dok ostale nisu glasale.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je na Twitteru kako je zahvalan državama koje su podržale "povijesnu rezoluciju" UN-ove Opće skupštine. 

"Svijet je rekao svoje - ruski pokušaj aneksije je bezvrijedan i nikada ga slobodne nacije neće priznati", napisao je.

U Bruxellesu se više od 50 zapadnih zemalja sastalo kako bi obećalo dodatnu vojnu pomoć Ukrajini, posebice oružje za protuzračnu obranu, nakon teških napada koje je ovaj tjedan naredio ruski predsjednik Vladimir Putin kao odgovor na eksploziju na mostu na Krimu.

Obećanja saveznika uključivala su najavu Francuske da će isporučiti radarske i protuzračne obrambene sustave Ukrajini u nadolazećim tjednima. Britanija je obećala projektile za protuzračnu obranu, a Kanada je rekla da će, između ostalog, osigurati topničke projektile.

Na sastanku Obrambene kontaktne skupine za Ukrajinu u Bruxellesu, američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je da su posljednji napadi Rusije razotkrili njezinu "zloću i okrutnost". 

Najmanje 26 ljudi ubijeno je od ponedjeljka u ruskim raketnim napadima diljem Ukrajine.

"Ukrajina je dobila na zamahu od rujna s izvanrednim dobicima, ali trebat će joj više pomoći. Učinit ćemo sve što možemo kako bismo bili sigurni da imaju ono što je potrebno da budu učinkoviti", rekao je Austin novinarima.

Ključne riječi

Komentara 114

PA
Pahor
07:45 13.10.2022.

Smrdeki u ekstazi. Ub8janje civila ih cini sretnim

TT
tik tak
08:08 13.10.2022.

Rusi napali ruske gradove-pazite ovo nije lapsus...

ST
Stipan
08:00 13.10.2022.

Rusi napali ruske gradove…

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije