Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivša šefica diplomacije

Vesna Pusić: Situacija u Hrvatskoj izrazito je ozbiljna, vrijeme je da Milanović povuče jedan potez

Zagreb: 25.03.1953. ro?ena Vesna Pusi?
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/8
02.05.2024.
u 19:44

“Na dnevnom redu je puno važnija tema, a to je da jedna mala stranka koja je dobila preko devet posto glasova se sada stavlja u poziciju da hrvatskim građanima kroji pravu i diktira politiku”

Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić gostovala je danas na televiziji N1. Komentirala je pregovore nakon izbora i pokušaje sastavljanja većine za koju je potrebno 76 mandata. Pusić je komentirala ima li Andrej Plenković šanse za poziciju na europskoj razini. “Šanse ima, on je dugogodišnji premijer jedne države članice, član je Europske pučke stranke. Ako se kandira Ursula von der Leyen Plenković se neće kandidirati, a ako odustane mislim da je to onda moguće, ali ima zabrinjavajuće posljedice za našu domaću situaciju”, kazala je.

Rekla je da je domaća situacija puno opasnija nego što se čini. “Na dnevnom redu je puno važnija tema, a to je da jedna mala stranka koja je dobila preko devet posto glasova se sada stavlja u poziciju da hrvatskim građanima kroji pravu i diktira politiku”, kazala je.

VEZANI ČLANCI: 

“To je Domovinski pokret, stranka koja je sigurnosno i politički opasna i za državu i za građane i koja je pri tome dobila jednoznamenkasti rezultat na izborima, a postavlja se u poziciju određivanja što će se događati”, dodala je.

“Nalazimo se u velikoj opasnosti da stranka s malim rezultatom povuče Hrvatsku prema ekstremnoj desnici i tome se treba suprotstaviti. Ovo bi bio trenutak za potez predsjednika Republike da kaže da je Hrvatskoj potrebna Vlada nacionalnog spasa u kojoj će se dogovoriti četiri ili pet stvari koje će se napraviti i nakon toga treba ponovno ići na izbore”, rekla je.

“To bi bila Vlada SDP-a i HDZ-a i koja ne bi mogla biti dugoročna, ali bi mogla spasiti Hrvatsku od ekstremne situacije i ruskih utjecaja otvorene desnice”, precizirala je. Komentirala je i može li se takav scenarij ostvariti.

To je prilično niskorazinska i neodgovorna politika koja prati kampanje, ali u ovom trenutku je situacija puno ozbiljnija i pitanje je odgovornosti za zemlju i kome smo mi prepušteni. Ove dvije grupacije su dobile preko 2/3 zastupnika, oni nisu partneri i ne mogu biti dugoročni partneri, ali mogu biti privremeno rješenje do novih izbora. To bi trebao reći predsjednik Republike jer ni jedna od te dvije stranke nema ni snage ni hrabrosti da tako nešto predloži jer se boje da će ispasti izdajnici svojih birača”, rekla je.

>>> VIDEO: Nina Obuljen Koržinek o snošenju odgovornosti

Pusić je, osim pregovora, komentirala i uhićenje Davora Trupkovića, bivšeg pomoćnika ministrice Nine Obuljen Koržinek, danas Glavnog konzervatora u Upravi za zaštitu kulturne baštine. Uhićen je na zahtjev EPPO-a u sklopu istrage na Geodetskom fakultetu u Zagrebu. “Ako se ustanovi da su krivi naravno da postoji zapovjedna odgovornost. Pokazuje se da je institut glavnog europskog tužitelja institut koji pomaže svim državama da se uhvate u koštac s korupcijom na visokoj razini. Za sve države je dragocjeno da taj institut postoji”, rekla je.

“Čini mi se da Ured glavne tužiteljice radi samostalno i sustavno. Činjenica je da se istražuju odluke sadašnje predsjednice Europske komisije govori o stupnju neovisnosti europske tužiteljice”, dodala je za N1

>>> FOTO/VIDEO Kakav pogled: Francuski ratni brod uplovio u splitsku luku

Zagreb: 25.03.1953. ro?ena Vesna Pusi?
1/9

Komentara 78

JE
Jegermeister
20:00 02.05.2024.

Osoba sa lažnom diplomom srednje škole u državnoj diplomaciji? Hm

Avatar Miloradov mali
Miloradov mali
19:47 02.05.2024.

Ah, konačno je progovorila i "služba". Ovo je poziv na državni udar i diktaturu po uzoru na kralja Aleksandra 1929.

MO
MOSAD
19:58 02.05.2024.

Jedna mala strancica pod imenom MOZEMO koja je dobila niti 9% glasova u pouiciji je da moze prijetiti,ucjenjivati..vrijeme je da ZM konacno napravi jedini potez koji moze smiriti ovu zabrinjavajucu situaciju u RH ,a to je da ,da OSTAVKU O.D.M.A.H!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije