Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INMA Global Media Awards

Rezolucija Zemlja, projekt Večernjeg lista, osvojio medijskog Oscara u New Yorku!

27.05.2023.
u 10:11

Rezolucija Zemlja proglašena je najboljim projektom na svijetu u kategoriji najboljih društveno odgovornih projekata organiziranih od strane medija.

Rezolucija Zemlja, projekt Večernjeg lista koji je zaživio početkom prošle godine i ubrzo postao najvećim ekološkim projektom u povijesti Hrvatske, dobio je ogromno, možemo reći i najveće moguće međunarodno priznanje nakon što je u petak navečer u prestižnom Harvard Klubu u New Yorku osvojio tzv. medijskog Oscara poznatog pod nazivom INMA Global Media Awards.

Konkretno, Rezolucija Zemlja proglašena je, prema mišljenju strogog međunarodnog žirija, najboljim projektom na svijetu u kategoriji najboljih društveno odgovornih projekata organiziranih od strane medija. Rame uz rame borili smo se s gigantima poput The New York Timesa, Der Spiegela, Guardiana… i pobijedili! U konkurenciji je bilo čak 775 projekata iz 239 prestižnih medijskih kuća iz 40 različitih zemalja, čime je uspjeh Večernjaka još veći.

- Kada sam krajem 2021. godine počeo osmišljavati ovaj projekt, koliko god to bahato zvučalo, nisam sumnjao u njegov uspjeh. A nisam sumnjao isključivo iz razloga jer sam znao da u Hrvatskoj postoje ljudi koji će podržati jedan ovakav ekološki i društveno odgovoran projekt, tako da načelno neuspjeh nikad nije ni bio opcija. Međutim, tada mi nije bilo ni na kraj pameti da pomislim kako ćemo tako brzo, nakon samo prve godine aktivnog provođenja projekta dospjeti tako visoko na međunarodnoj medijskoj sceni. Najveće moguće priznanje odala nam je sama INMA, velika globalna organizacija koja okuplja sve bitne i značajne svjetske news medije – kazao je nakon dodjele direktor Večernjeg lista i idejni začetnik Rezolucije Zemlja Renato Ivanuš. Dražen Klarić, glavni urednik i član uprave “Večernjaka” istaknuo je kako je nagrada važna zbog kontinuiteta rada unutar Večernjeg lista te transformacije koju je Večernji list prošao kao medij.

- Rezolucija Zemlja je projekt koji sve nas zajedno potiče da budemo odgovorni prema Zemlji, prema mjestu u kojem živimo i prema samom društvu. Upravo to je prepoznao žiri vrednujući Rezoluciju, jer mi taj projekt ne bi mogli provoditi bez da i sami to ne živimo i da ne vjerujemo u postulate održivog razvoja i društvene odgovornosti. Medij mora biti društveno odgovoran, bilo da piše o politici, gospodarstvu, showbizzu, sportu, svemu, jer u suštini medij mora promicati ispravne vrijednosti, a da istovremeno pri tome ne bude isključiv. Treba uvijek biti spreman na dijalog, pa i s onima koji misle drugačije. Na nama je da budemo obzirni, ali istovremeno i vrlo agilni u iznošenju činjenica i pravih priča, pa da tako i one koji ne misle da je održivost planeta u pitanju nekako potaknemo da naprave sljedeći korak, bilo u smjeru da to svoje uvjerenje potvrde ili demantiraju. Upravo to smo napravili u zadnjih 5-6 godina kroz našu transformaciju, pokretanje Večernji TV-a, proizvodnju video sadržaja, dokumentarnih filmova, specijalnih magazina, redizajniranja i podizanja portala, uvođenja Premium sadržaja… Sve je to bilo novo i teško, često nailazilo i na otpore. Ali jedino je tako moguće kako bi i danas kao i jučer i sutra Večernjak bio stabilan, jak, moćan – pojasnio je Dražen Klarić.

1/27

Kada govorimo o samoj Rezoluciji Zemlja, kako sve ne bi ostalo samo na riječima, ovo su i neke od vrlo konkretnih brojki kada je projekt u pitanju, s tim da moramo napomenuti kako se toliko toga događa gotovo svakodnevno da neke od danas napisanih brojki vjerojatno više neće vrijediti već sutra. U projektu Rezolucija Zemlja sudjelovalo je više od 18.200 volontera, u 150 akcija čišćenja sakupljena je 381 tona otpada, projekt je okupio više od 35 udruga koje brinu o ekologiji i održivosti te još toliko partnera koji su odlučili podržati ideju o očuvanju našeg planeta. Putem medija i društvenih mreža Rezolucija je došla do gotovo pola milijuna jedinstvenih korisnika na digitalnim platformama, što niti ne čudi s obzirom na preko 250 stranica printanog sadržaja povezanih s ekološkim temama, baš kao i stotina članaka objavljenih na internetskom portalu Večernjeg lista te, primjerice, preko 2,5 milijuna pregleda samo na Tik-Toku.

Organizirali smo i više edukativnih radiona za mlade o klimatskim promjenama i zaštiti okoliša, kao i tri konferencije od kojih je jedna bila međunarodna, te nekoliko okruglih stolova. Ove godine u planu imamo još mnoge aktivnosti, a jedna od većih svakako je i pokretanje aplikacije koja će omogućivati svim građanima da se uključe i potpišu Rezoluciju zemlja i tako postanu dio naše velike obitelji. Za svakog građanina koji se odluči za taj potpis u suradnji s Hrvatskim šumama posadit ćemo jedno drvo, a naši članovi će točno znati gdje je i u koju svrhu to drvo posađeno.

VIDEO Čišćenje diljem Hrvatske

 

Komentara 2

DU
Deleted user
14:40 27.05.2023.

svaka cast volonterima i akciji generalno govoreci, a sad malo o euro-atlanskoj asocijaciji. dobro dosli u klub u kojem prije ili kasnije svatko dobije mali peharcic kao znak zahvalnosti za dugogodisnju medijsku cenzuru od lokalnih medija u svrhu odrzavanja jednoumlja umotanog u celofan slobode govora i demokracije. jos jednom pozdravljam sve volontere i organizaciju ekoloske akcije koja sama za sebe predstavlja volju i svijest hrvatskog drustva u najljepsem svijetlu. kipici , zastavice i plakete su prica za sebe

BI
billynik
11:36 28.05.2023.

Pa zar je moguće da ovakva važna vijest i ovakav uspjeh našeg omiljenog večernjaka u dva dana ima samo jedan komentar. Pogodite gdje su završili drugi komentari?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije