Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministar pripremio prijedlog

Rastu neoporezive naknade: Isplate će biti više za topli obrok, kilometražu, otpremninu...

Reportaža iz splitskog brodogradilišta Brodosplit
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/4
06.11.2023.
u 10:03

Ministar financija Marko Primorac najizdašniji je bio prema učeničkoj i studentskoj populaciji pa tako neoporezivi iznosi naknada koju učenici i studenti dobivaju za vrijeme studentske prakse skaču sa 232 na 560 eura, a za toliko se povećavaju i stipendije i potpore učenicima i studentima

Umjesto 66 eura ili nekadašnjih 500 kuna poslodavci će radnicima za topli obrok mjesečno moći neoporezivo isplatiti stotinu eura, odnosno 1200 eura godišnje. Pravdaju li troškove računima, tada se mjesečna svota penje na 150 eura, a godišnja na 1800 eura. Dnevnice će biti 30 eura, a povećat će se i naknada za kilometražu sa 0,4 na 0,5 eura kao i ukupno 47 različitih neoporezivih naknada čiju visinu preko Pravilnika propisuje ministar financija. Marko Primorac, sadašnji ministar, pripremio je prijedlog za javnu raspravu kako bi novi pravilnik mogao stupiti na snagu 1. prosinca 2023. godine. Za rad od kuće, odnosno rad na izdvojenom mjestu rada, neoporezivo se može isplatiti četiri eura po danu, ali najviše 70 eura. Regres i za prosinac aktualna isplata božićnica penju se na 700 eura, čime se te dvije isplate podebljavaju za 37 eura. Dar djetetu bit će 140 eura te se povećava za samo osam eura. 

Jubilarne su nagrade također prigodno rezervirane za kraj kalendarske godine te se i one povećavaju u odnosu na dosadašnje iznose te će za deset godina rada jubilarna nagrada biti 280 eura, za 15 godina 336 eura, za 20 godina 392 eura, za 25 godina 448 eura, za 30 godina 504 eura, za 35 godina 560 eura, za 40 godina 672 eura, a toliko će se isplatiti i osobama koje su u radnom odnosu 45 ili 50 godina. Ima i takvih, ali uglavnom u javnom sektoru, jer se privatni rano rješava radnika, uglavnom čim steknu prve uvjete za mirovinu.

Inače, neoporeziva otpremnina za mirovinu bit će 1400 eura te je i ona podebljana, a za 30-tak eura povećava se i otpremnina kod poslovno-uvjetovanog otkaza, koja će po novome biti 896 eura po godini staža. Otpušta li se radnik koji je pretrpio profesionalnu bolest ili ozljedu na radu otpremnina je 1120 eura po godini staža. Pojačane su i potpore za bolovanja i invalidnosti na 560 eura, a za smrt radnika obitelj može neopozivo dobiti 1120 eura.

VEZANI ČLANCI:

Hrvatska je Vlada prije nekoliko godina značajno povećala iznose neoporezivih naknada kako bi smanjila javna davanja poduzetnicima tako da, teoretski, svaki radnik tokom godine može dobiti oko tri tisuće eura u vidu neoporezive naknade. To su gotovo tri prosječne neto plaće što je svakome tko dobije takvu povišicu trenutni dobitak, pogotovo u vrijeme inflacije, ali i minus na buduću mirovinu, jer su naknade izuzete plaćanja mirovinskih doprinosa.

Ministar financija Marko Primorac najizdašniji je bio prema učeničkoj i studentskoj populaciji pa tako neoporezivi iznosi naknada koju učenici i studenti dobivaju za vrijeme studentske prakse skaču sa 232 na 560 eura, a za toliko se povećavaju i stipendije i potpore učenicima i studentima. Također i studentske se stipendije povećavaju s 232 na 560 eura, studente za izvrsnost skaču sa 530 na 840 eura. Učenici i studenti će od iduće godine moći slobodno zaraditi preko studentskog ili učeničkog servisa 3360 eura - (sada 3158 eura) bez straha od gubitka statusa uzdržavanog člana obitelji.

VIDEO Kratak rok trajanja: Evo koliko dugo možete imati benzin i dizel u spremniku goriva

Komentara 10

WA
wannabenovinari
10:31 06.11.2023.

Raj za poslodavce, koji će radnika prijaviti na sitniš, a plaću mu isplaćivati preko neoporezivih naknada.

KA
kanđija
10:45 06.11.2023.

Ma ni sada gro firmi ne isplaćuje naknadu za topli obrok. Jedna od firmi su NTL i povezana trgovačka društva.

DU
Deleted user
20:16 06.11.2023.

Mnoge firme neće ni poštovani odluku Vlade o minimalnom dohodtku raditi če po svom toliko o vlasti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije