Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kultura u turizmu

Putovanje u prošlost uz zabavu, igre i gozbe

Porečki povijesni festival Giostra
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/4
02.03.2018.
u 12:00

Kod nas se znamenitosti više ne razgledavaju klasično, to je sad cijeli doživljaj, kažu u Istri

Zaputite li se cestom koja spaja jug poluotoka i unutrašnjost Istre, na dvanaestom kilometru od mora put će vas dovesti u pitomi, mirni Svetvinčenat. Gradić na krševitoj visoravni s tristotinjak stanovnika okružen je vinogradima, pašnjacima, šumama i, reklo bi se, idealan za predah od svakodnevice bez puno uzbuđenja. Ali, Svetvinčenat nudi i zabavniju opciju, plus virtualno putovanje u prošlost. Glavna tamošnja atrakcija, kaštel Morosini – Grimani, može se, dakako, i razgledati onako kako je to uobičajeno, ali i kroz igru Escape Castle tijekom koje posjetitelji na sedam lokacija otkrivaju viteške tajne, a mogu se i međusobno nadmetati. Samo stotinjak metara dalje, u Kući vještice Mare, u kojoj će ona, u vidu projekcije sa zida, pozdraviti goste i uputiti ih u igru tijekom koje, uz pomoć naočala za virtualnu stvarnost, lukom i strijelom brane kaštel od neprijateljskih vojnika.

Srednjovjekovna večera

S naočalama za proširenu stvarnost može se pak obići cijeli Svetvinčenat. Na pet lokacija u mjestu skupljaju se viteški rekviziti, naočale istodobno emitiraju priču o svakom pojedinom lokalitetu, a kad se predmet pronađe, posjetitelj dobije i vizualni prikaz prošlosti tog mjesta. Sve skupa potraje maksimalno dva sata, dovoljno da namjernik ogladni i počasti se, recimo, srednjovjekovnom večerom u dvorcu. Nudi mu se i obilazak biciklom ili pješice pet obližnjih OPG-ova, na svakom će dobiti recept nekog jela, a u posljednjem i – objed.

– Igru Escape Castle nudimo otprije, lani ju je odigralo dvije tisuće posjetitelja, a Kuća vještice Mare i drugi sadržaji koje spominjemo u ponudi od ove su godine. Za sada su na upit, a gosti se mogu javiti i nama u Turističkoj zajednici pa ćemo ih uputiti dalje – kaže Natalija Ladavac iz TZ-a Svetvinčenat, gdje su lani do kraja rujna registrirali 125.000 noćenja u tamošnjih tristotinjak apartmana i kuća za odmor.

Foto: Duško Marušić/Pixsell

Potraga i degustacije

Pričica o Svetvinčentu, koji iz svoje povijesti crpi ideje za modernu turističku sadašnjicu, samo je jedna u nizu sličnih turističkih priča koje se promišljeno potiče i njeguje u istarskom turizmu. Bogato povijesno nasljeđe u toj je regiji, koja ostvaruje zamalo trećinu kompletnog hrvatskog turističkog prometa, sve češće dostupno na moderniji i raskošniji način. Itinerar obilaska istarskih kaštela tako, recimo, uz virtualnu pustolovinu predviđa i potrage za tartufima, degustacije vina ili piva, zip-line vožnju itd. Iz Turističke zajednice Istre, gdje kulturno nasljeđe tretiraju kao jedan od najvažnijih aduta svoje regije, gostima tako predlažu, uz posjet Eufrazijevoj bazilici u Poreču, Aleji glagoljaša u Humu, Brijunima, pulskom muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca, Parenzani, novigradskom Muzeju Lapidarij... i itinerare istarskih fresaka, austrougarske arhitekturalne baštine, arheološke parkove...

– Danas kulturni turizam u Istri više nije samo obično razgledanje zgrade, već dinamički proizvod u koji je upakiran i neki doživljaj. Moderna Istra baštini uistinu bogato kulturno nasljeđe različitih civilizacija i povijesnih razdoblja. Zahvaljujući tome naša je regija jedan pravi mikrokontinent – kaže direktor Turističke zajednice Istre Denis Ivošević.

Namjerniku u potrazi za istarskim kulturnim draguljima od pomoći je web-stranica Istria Culture, koja, uz klasične informativne sadržaje, nudi i posebnu aplikaciju za upoznavanje s kulturom Istre (pregled top lokaliteta, slika, videa i audiovodiče na sedam jezika). Aplikacija goste i usmjerava od jedne do druge znamenitosti, a posjetitelji mogu odigrati i geolokacijsku edukativnu igru koja obuhvaća sto lokacija, za odrasle i djecu na sedam jezika.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije