Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ARHEOLOŠKO OTKRIĆE

Pronađeno ritualno kupalište iz doba Isusa Krista

A view shows the remains of a previously unknown church that was founded at the end of the Byzantine period and a 2000-year-old ritual bath discovered at the site dates from the time of Jesus's presence in Jerusalem
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/5
25.12.2020.
u 10:54

Getsemanske vrtove od turskih muslimanskih vlasnika prije više od 300 godina otkupili su Hrvati iz Bosne i Hercegovine, Pavle, Jakov i Antun Branković, te ih povjerili franjevcima u Svetoj Zemlji

U Getsemanskim vrtovima, gdje je Isus proveo posljednju večer prije izdaje Jude Iskariotskog, pronađeno je, a sada i predstavljeno javnosti ritualno kupalište. Vjeruje se kako je kupalište korišteno za obred pročišćenja, a uz njega pronađeni su i ostaci bizantinske crkve koja je uništena u doba križarskih ratova.

Samo kupalište datirano je upravo u doba Isusa Krista, a nalazi se ispod Maslinske gore. Do njega, ravno u bazen, vode stepenice. Prema svemu sudeći, u njemu su se prali maslinari, ali i vjernici koji su nakon pročišćenja hodočastili na Maslinsku goru.

Ejubidi srušili sve crkve

Kupalište je otkriveno za gradnje tunela za franjevce koji upravljaju današnjom Bazilikom svih naroda. Getsemanske vrtove od turskih muslimanskih vlasnika prije više od 300 godina otkupili su Hrvati iz Bosne i Hercegovine, Pavle, Jakov i Antun Branković te ih povjerili franjevcima u Svetoj Zemlji.

A view shows the remains of a previously unknown church that was founded at the end of the Byzantine period and a 2000-year-old ritual bath discovered at the site dates from the time of Jesus's presence in Jerusalem
1/5

O tome svjedoči i ploča koja se nalazi s desne strane pored ulaza u vrt. Kako je rekao glavni arheolog na lokaciji, Amit Re’em, otkriće kupališta svjedoči o postojanju organizirane poljoprivrede prije 2000 godina, odnosno proizvodnje vina i maslinova ulja. Tadašnji židovski zakoni koji govore o pročišćenju zahtijevali su od maslinara i vinara obredno pranje. To su, izgleda, činili upravo u ovom kupalištu. Zajedno s onima koji su se na Maslinsku goru penjali kako bi se molili u tadašnjem hebrejskom hramu. U četiri se evanđelja spominju Getsemanski vrtovi kao mjesto gdje se Isus molio prije izdaje Jude Iskariotskog i prije no što su ga Rimljani uhitili, što je dovelo i do njegova raspeća.

Sam naziv ‘getsemanski’ dolazi od hebrejskog izraza ‘gat shmanim’ ili ‘preša za ulje’ pa tako i danas na crkvenom zemljištu postoje gajevi maslina. Nije nemoguće, navode istraživači ove lokacije, da se u otkrivenom kupalištu pročišćavao i sam Isus prije nego što se išao moliti na Maslinsku goru. Kako smo naveli, uz kupalište pronađena je i kićena bizantinska crkva stara 1500 godina, ali i ostaci velikog samostana ili hospicija za koji je moguće da su ga koristili hodočasnici u doba Križarskih ratova.

Prema nalazima, izgleda da je crkva srušena u 12. stoljeću, moguće za osvajanja Ejubidske dinastije čija je vojska osvojila Jeruzalem 1187. godine te zapovjedila da se sruše sve gradske crkve. Na podu ove crkve pronađen je grčki zapis na kojem stoji “u sjećanje i predah štovateljima Krista Boga koji su primili sakrament Abrahamov, prihvati darove svojih slugu i podaj im oprost grijeha. Amen.”

Israeli archaeologist David Yeger from the Israel Antiquities Authority, shows the remains of a previously unknown church that was founded at the end of the Byzantine period at the Garden of Gethsemane church in Jerusalem Israeli archaeologist David Yeger from the Israel Antiquities Authority, shows the remains of a previously unknown church that was founded at the end of the Byzantine period at the Garden of Gethsemane church in Jerusalem, December 21, 2020. Atef Safadi/Pool via REUTERS POOL
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Prastara stabla maslina

– Getsemanski vrtovi jedno su od najvažnijih kršćanskih svetišta u Svetoj Zemlji. Na ovom mjestu tradicija podsjeća na samozatajnu molitvu Isusovu i njegovu izdaju pa zato svake godine milijuni hodočasnika posjećuju ovo mjesto i mole se na njemu. Čak i posljednja iskapanja na ovoj lokaciji potvrđuju dugotrajnost kršćanskog sjećanja i tradicije povezane s ovim mjestom – rekao je za londonski The Times otac Francesco Patton, vatikanski skrbnik Svete Zemlje.

Nije nemoguće da Getsemani, maslinik u blizini Jeruzalema, na podnožju Maslinske gore, istočno od potoka Cedrona gdje se, prema Bibliji, Isus molio među zaspalim učenicima nakon posljednje večere, kada ga je poljupcem izdao apostol Juda Iskariotski, otkrije još neke svoje tajne. Jer, još u biblijsko vrijeme zasađena su maslinova stabla. Getsemanski vrt je bio omiljeno sastajalište ranih kršćana. Jasno, puno su se puta Getsemanski vrtovi pojavljivali i u književnosti, o njima je pisao čak i Rudyard Kipling u svojoj pjesmi Gethsemane (1914.–1918.) u vezi s Prvim svjetskim ratom.

Ključne riječi

Komentara 3

NE
nemanatrag
09:41 25.12.2020.

Da naravno kupalište je tu... samo još gaće da mu se nađu sa osobnim inicijalima INRI...ali vjerojatno i one postoje kao i lažno pokrovno platno...

Avatar isuskristkomunist,
isuskristkomunist,
10:31 25.12.2020.

prije bi rekao da su to ostaci bordela

Avatar VLbriše
VLbriše
14:24 25.12.2020.

Isus je pobegnul u Francusku , bio oženjen imao četvero djece , i umrl je u Francuskoj. Ima i uzrečica " živiš kao bog u Francuskoj "

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije