Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraga

Proces protiv vjeroučitelja upitan jer roditelji ne žele da njihova djeca svjedoče

Krešimir Bagarić
Facebook
02.01.2018.
u 18:50

Krešimir Bagarić pritvoren je zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, a za sada je predloženo saslušanje samo jedne svjedokinje

Djeca pred kojom je trenutačno pritvoreni Krešimir Bagarić (38) na satu vjeronauka, sumnja se, govorio da bi trebalo objesiti bivše predsjednike države Ivu Josipovića i Stjepana Mesića te bivšu ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić, nisu saslušana niti je predloženo da tijekom istrage protiv Bagarića budu saslušana kao svjedoci.

Tužiteljstvo ima problema     

Naime, kako se neslužbeno doznaje, roditelji djece koja su pohađala vjeronauk u OŠ Matija Gubec, pred kojom je Bagarić 29. studenoga izgovorio neprimjerene rečenice, nisu dali pristanak za saslušanje djece.

S obzirom na to da je riječ o osnovnoškolskoj djeci kojoj bi ispitivanje na policiji i na tužiteljstvu, a kasnije moguće i na sudu, bez sumnje bilo trauma, stav je roditelja razumljiv. S druge strane, tužiteljstvo bi moglo imati problema jer će bez iskaza djece teško dokazati tvrdnje da je Bagarić javno poticao na nasilje i mržnju.

Istina, postoji snimka onoga što je Bagarić izgovorio. Snimilo ga je jedno dijete mobitelom i snimka je za sada dio istražnog spisa protiv Bagarića. No, nema sumnje da će Bagarićeva obrana problematizirati zakonitost te snimke, jer učenik koji je snimio što je Bagarić izgovorio u učionici, to je vjerojatno napravio bez Bagarićeva pristanka.

A neovlašteno snimanje nekoga do sada se u sudskoj praksi tretiralo kao nezakonit dokaz, osim ako je riječ o izuzetno teškom kaznenom djelu koje je uz to iz nadležnosti Županijskog državnog odvjetništva. U ovom slučaju riječ je o općinskoj, a ne županijskoj nadležnosti, pa je već samo zbog toga teško vjerovati da snimka s mobitela može ostati u spisu kao zakonit dokaz.

Inače, Vrhovni je sud do sada samo u dva navrata ozakonio nezakonite snimke. Radilo se o slučaju bivšega vukovarskoga gradonačelnika Željka Sabe, optuženog i osuđenog zbog kupnje vijećničkih mandata, te u slučaju Border gdje je snimljen dogovor o prodaji hrvatskih putovnica balkanskim kriminalcima. S druge strane, u slučajevima Vrtići i Bundekfest gdje su suradnici gradonačelnika Milana Bandića optuženi za traženje i primanje mita te su ih neovlaštene osobe snimile kako to rade, Vrhovni je sud smatrao da se radi o nezakonitim snimkama pa su izdvojene iz spisa. Taj je stav Vrhovni sud zauzeo iako je niži sud smatrao da je riječ o zakonitom dokazu pravdajući to činjenicom da se dvoje odraslih ljudi pri zdravoj pameti na javnom mjestu dogovaralo o kaznennom djelu. No argumentacija nižeg suda nije bila dovoljno uvjerljiva za suce Vrhovnog suda. Obzirom na sve to bit će zanimljivo vijdet kako će se rasplesti priča u slučaju vjeroučitelja i snimke snimljene mobitelom.

Što se tiče Bagarića, on je pritvoren zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, a predloženo je saslušanje samo jedne svjedokinje. Drugim riječima, čim ona bude ispitana, Bagarić će biti pušten iz Remetinca.

Pritvoren nakon mjesec dana

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu sumnjiči ga da je na satu vjeronauka iznio neprimjerene stavove, čija je nakana bila da “izazove netrpeljivost i spremnost na nasilno ponašanje prema pripadnicima srpske nacionalnosti i muslimanske vjeroispovijesti”. Sumnjiči ga se i da je podučavajući djecu kao vjeroučitelj iznosio diskriminatorne stavove te iskazivao prijezir i nesnošljivost prema pripadnicima spomenute nacionalnosti i vjeroispovijesti.

Tužiteljstvo smatra da je Bagarić tako učenicima nametao iznesene stavove čime je kod njih izazvao “osjećaje mržnje, odbojnosti i prihvaćanja agresije prema dvjema osobama, kao i pripadnicima srpske nacionalnosti i muslimanske vjeroispovijesti”. Sporne rečenice Bagarić je izgovorio u učionici još 29. studenog, a malo nakon tog događaja snimka onog što je izgovorio dospjela je u medije. Pritvoren je mjesec dana nakon izgovorenog u učionici, a na ispitivanju se branio šutnjom. •     

Komentara 272

DU
Deleted user
17:44 02.01.2018.

Bitno da vukovarski silovatelji i ostali zlocinci nisu pred sudom kao ni zlocinci udbe.... za ovu pricu nije zasluzio progon tek je slikovito opisao o kakvim se cirkusantima i mrziteljima hrvatske radi

IV
ivto22
18:06 02.01.2018.

Većina učenika te škole je uz vjeroučitelja! Vjeroučitelj je samo jedan mali čovjek koji je u teškom trenutku, u afektu rekao nešto što zaista nije trebao. Ali to ne znači da se svaka ništarija, a pogotovo jugo-šovinistički portal index i i partijski DORH nad njime moraju iživljavati. DORH je pokazao po stoti pun da su idološki obojani i slektivni. Pored svih dobro raspoređenih i zaštićenih stvarnih širitelja mržnje on vjeroučitelj je u stvari nevin i nebitan lik. Stvarno smo bolesna država gdje DORH spašava i štiti neplatišu poreza i vlasnika indexa Babića, a vjeroučitelja trpa u pritvoru? Hoće li vjeroučitelj utjecati na svjedoke? Ne! Hoće li ponoviti djelo? Neće jer je dobio otkaz. Hoće li pobjeći? Nema kamo! Opet pritvor služi kao kazna prije presude. Bitno da je Novu dočekao u zatvoru. Dobra stara metoda totalitarnih sustava, a u DORH su zaposleni sve sami potomci jugo-zlotvora.

DU
Deleted user
17:53 02.01.2018.

Represivni aparat ne postoji nad na desetke tisuca mrtvih s najtezim uvredama ide onaj partizan kapovic, nema ni istrage kad novinar s sarafima optuzi cijelu drzavu jer vozi stari krs,.... ajmo na vjeroucitelja to je tema tako slatka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije