Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČEKAJUĆI OBNOVU...

Potres je ispraznio centar Zagreba: 'Ne pada mi napamet predati se makar do smrti popravljali ciglu po ciglu'

Zagreb: Reportaža o 130 godina staroj zgradi oštećenoj u potresu prije 3 godine
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/27
22.03.2023.
u 11:50

Osim stanara, odande se iselio i optimizam. “Krpanje” štete nije dovoljno, zaključak je i inženjera koji je ocijenio da zgradu treba konstrukcijski ojačati, ali stanare je strah i zamisliti koliko bi to koštalo.

Bila je 1893., metropola je tek dobila Glavni kolodvor, a gradnja HNK se planirala kad su se prvi stanari uselili u zgradu u Deželićevu prilazu 69, koja je, usporedo s ubrzanim razvojem grada, 1913. dobila još dva kata. Točno 130 godina kasnije, međutim, ondje života više gotovo da i nema, govori Beata Novak, koja nas srdačno prima u stan na prvome katu.

– Moj suprug nije doživio da ga vidi obnovljenog – kaže umirovljena anesteziologinja. Cijeli centar je prazan, domeće, pa nije više ugodno ondje živjeti. – Noć otkrije pravo stanje, kada se ne upale svjetla na prozorima, a prometna gužva stane, tek onda vidite koliko je ljudi otišlo – ističe.

U “kući”, kako je zove, desetak je stanova, ali susjedi se mogu izbrojiti na prste jedne ruke. Brojni su u bescjenje prodali stanove neposredno nakon potresa. Zgrada je najprije imala narančastu naljepnicu, no detaljnijim je pregledom utvrđeno da oštećenja postoje, ali da je sigurna, pa je dobila zelenu. Tri godine kasnije stubište je i dalje popucano, na tavanu je šuta od potresa, a novca za obnovu nema.

– Na računu pričuve u trenutku potresa imali smo valjda dvije tisuće kuna – govori predstavnik stanara Marko Kovačić pa se ispričava jer fizički nije mogao donijeti svu dokumentaciju koju su od tada morali prikupiti. Refundirali su im samo 20% uloženog, i to iz Fonda za energetsku obnovu jer su sanirali krov koji je prokišnjavao.

Zagreb: Reportaža o 130 godina staroj zgradi oštećenoj u potresu prije 3 godine
1/4

– Za osnovne sanacije dijela krovišta i dimnjaka morali smo podići kredite od 560 tisuća kuna, što je pričuvu povećalo pet puta. Novca za dalje nemamo jer je stanara malo, a i oni su imali štete u svojim domovima – ističe Kovačić. A najveći je apsurd, dodaje B. Novak, to što su desetke tisuća kuna morali platiti gomilu dokumentacije za uklanjanje već srušenih dimnjaka i zabatnih zidova koji su pali sa susjedne zgrade.

Osim stanara, odande se iselio i optimizam. “Krpanje” štete nije dovoljno, zaključak je i inženjera koji je ocijenio da zgradu treba konstrukcijski ojačati, ali stanare je strah i zamisliti koliko bi to koštalo.

17.03.2023.., Zagreb - Zgrada na adresi prilaz Djure Dezalica 69 Photo: Josip Regovic/PIXSELL
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

– No, ovdje sam provela svoj život i ne pada mi na pamet otići makar popravljala ciglu po ciglu – ne predaje se gospođa Novak.

Specijalni prilog o tri godine potresa u Zagrebu potražite i uz današnji Večernji list, a u nastavku pogledajte i okrugli stol Večernji TV-a na istu temu.

>> VIDEO: Obnova se pokrenula: Zagreb je na više od 90 posto potrošnje sredstava. Ne smije ni cent propasti

Komentara 12

PU
paul-umpe
12:14 22.03.2023.

pitam se sta su ti stanari godinama radili.i onda svi pljuju kad hercegovac ili dalmatinac nesto preuzme i napravi cudo.odmah je stgmatiziran kao lopov.

OL
olujasviholuja2
12:46 22.03.2023.

Od 45 ' nisu ništa ulagali zgrade koje su već bile derutne, a i država je "sukrivac" za takvo stanje što nije donijela zakone da stanari moraju obnoviti fasade,krovišta i statika. Imaš u zradi 15 stanara ,13 su obnovu , obnovu ,2 nisu ,a ovima 13 su ruke vezane jer po zakonu moraju biti svi za obnovu. Trebalo je promjeniti zakon da država ili grad onima koji nežele sudjelovati za obnovu zgrade za njihov udjel finacira država ili grad obnovu ali se upiše u postotku vlasnički dio koliko je finacirala, a kad vlasnik proda stan u onom postotku mora namiriti državu ili grada.

KO
Kobilak1
12:55 22.03.2023.

Većina istinskih vlasnika tih stanova su pobijeni 1945. godine. Ekipa koja se uselila u njih došla je u ZG u opancima. 65 godina ništa nisu ulagali u održavanje i kad je došao potres sve je propalo. Ima jedna narodna koja kaže oteto, prokleto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije