Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Večernji TV

Hasanbegović: Dokument Vijeća neka je vrsta trulog kompromisa

Je li pozdrav "Za dom spremni" protuustavan odnosno dopušten samo u iznimnim situacijama? Je li zvijezda petokraka simbol antifašističkog pokreta ili je treba gledati i u kontekstu agresije na Hrvatsku?
01. ožujka 2018. u 11:26 240 komentara 15660 prikaza
Foto: Screenshot/VečernjiTV
Pogledajte galeriju 1/3

Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik iz stranke Neovisni za Hrvatsku i povjesničar, u emisiji za Večernji TV komentirao je preporuke Vijeća za suočavanje s prošlošću, najavu oporbe o opozivu ministrice Martine Dalić, ali i izmjene Zakona o najmu stanova te dolazak Aleksandra Vučića.

Vijeća za suočavanje s prošlošću Vladi dali smjernice Tko su članovi Vijeća u kojem su sjedili i lijevi i desni intelektualci

– To je neka vrsta intelektualnoga nedonoščeta, truloga kompromisa, kompilacija različitih i međusobno isključivih stajališta, jedna vrsta detektivskoga napora da ustanovimo tko podržava ovaj dokument, a tko ne, budući da iz samoga zaključka preambule stoji nešto što je meni dosad u povijesti nepoznato. Dokument je za pojedine članove prihvatljiv, a za pojedine nije. Drugim riječima, ovo ne predstavlja ni mišljenje članova Vijeća, dokument je neobvezujući. Za te ljude uvredljiva je sama činjenica kako je objavljen ovaj dokument. Premijer ih je postavio da obave domaću zadaću i stavio ih je u vrlo neugodan položaj, smatra Hasanbegović.

Dodao je da se vidi kako ni novinari nisu pročitali dokument.

– Jasno se može prepoznati tko je iz članova Vijeća koji dio pisao. Vidi se da su dominantnu ulogu sastavljanja ovog dokumenta imali oni krugovi koji i danas dominiraju intelektualnom i akademskim životom. Oni koji zloupotrebljavaju antifašizam kako bi relativizirali značenje jugoslavenskog komunizma. Ovaj pseudonedovršeni dokument kompilacija je različitih stajališta, često i isključujućih – kazao je Hasanbegović te dodao da on ne bi prihvatio poziv da bude član Vijeća.

– Nama ne treba suglasje o nečemu o čemu se ne može postići suglasje. Mi dandanas imamo trgove nazvane po istaknutim simbolima jugoslavenskog režima. Imamo datume – 22. lipnja. 

Komentirao je najavu oporbe o opozivu ministrice Dalić.

– Mi možemo u Saboru svaki dan raspravljati o notornim činjenicama, kao i u prethodnim slučajevima opoziva koji su završili tako da dio onih koji su pozvali na opoziv nije ni došao na glasovanje. U ozbiljnoj politici puca se onda kada se ima municije – kazao je i ponovio kako njegov klub nije dio parlamentarne većine. 

Prokomentirao je današnji prosvjed zaštićenih najmoprimaca zbog izmjena zakona.

– Za ovu temu ključna je upravo ona s početaka o suočavanju s nedemokratskim režimima. Umjesto da smo igrali igre za malu djecu s ovim povjerenstvom, u proteklih godinu dana ovo se pitanje trebalo riješiti. Mi nemamo o čemu raspravljati.  Stanovi moraju biti vraćeni i zaštićeni, najmoprimci moraju izaći iz stanova. Ako želite da i jedni i drugi budu zadovoljni, idite HDZ-u i SDP-u koji podržavaju i jedne druge održavajući status quo.

Vučićev dolazak smatra nevažnim i borbom hrvatskog političkog vrha za utjecaj.

– Moja šutnja o dolasku Aleksandra Vučića sve objašnjava. Vučić je potpuno irelevantan. On je eksponent srpske državne politike. Ovdje smo vidjeli pozadinsku političku borbu o kojoj ne znam ništa i u tome ni na koji način ne želim sudjelovati. Ponižavajuće je za hrvatski narod da stanovite borbe za utjecaj vode preko najosjetljivijega pitanja, a to su hrvatsko-srpski odnosi i odgovornost srpske politike za državno djelovanje u ovome trenutku kad se pokušavaju ostvariti stare srpske državne pretenzije – zaključio je Hasanbegović.

petokraka IVAN HRSTIĆ Pet podvala o crvenoj petokraki i ZDS-u kumrovec EDUARD PETRANOVIĆ Započnimo reforme i pospremimo zločinca u ropotarnicu povijesti

 

Ivan Đikić
TEŠKE OPTUŽBE
Đikić žestoko prozvao Beroša: 'Zašto ne odgovorite tko je iz Vladina savjeta zaradio na testovima'
Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema
  • Velebitski:

    Evo ja nikad nisam bio u HOS-u.Primili su me u ZNG premda teškom mukom jer sam tek završio srednju školu i nisam služio JNA,dakle vojno iskustvo Rambo 1,2 i 3.Da me nisu primili u gardu iša bi u HOS.Rat sigurno ... prikaži još! nebi propustio. Ali eto prvom prilikom sam JNA smb šljem opiturao crnom bojom i to sjajnim lakom i sićam se ka i danas da mi je neko od ekipe u prolazu nabacija: e to tako triba,nek se lipo sjaji da ti neko lakše tintaru probuža. Tad sam po pituri prosuo nešto na brzinu skupljene prašine i tako malo prigušio sjaj. Na taj šljem korektorom sam nacrtao velio U i još napisao nekakve mulačke fraze tipa Born to kill itd. Ustaškog pokreta nema od 1945. i jesam li ja ustaša zato što sam opitura šljem u crno i nacrta U.Nacrtao sam to U zato jer sam znao koliko nas mrze ali i koliko se boje ustaša.Pa i u partizanskim filmovima domobrani su prikazivani kao Dudeki a ustaše kao strašni borci koji se ne predaju.A koji bi mulac tija bit Dudek... Lako je sada palamudit ali tada u to vrime dok je Zadar gorija dok je na položajima od Bokanjca do Dračevca bilo možda 1000 ljudi,grad pun kasarni.Ona četničadija bukovačka opijena brljom i moći što ga pruža oružje JNA,kolje i pali po selima Zadarskog zaleđa,i tuče po gradu di uvati.Ori se spaljenom zamljom pjesma Oj vojvodo Sinđeliću pračena taktovima Pamova... A mi? Što smo mi mogli nego stavit U na glavu iz prkosa,iz dišpeta. Jesmo li zato ustaše.Ako su ustaše oni koji ustaju protiv tiranina onda smo i mi u tom trenutku bili ustaše...

  • Deleted user:

    ...žalosno je to na što je Hrvatska spala i još žalosnije oko cega se vose rasprave. ...katastrofa.

  • slonica46:

    Ovako govori inteligentan, obrazovan i kulturan, pošteni i domoljubni čovjek. Ne komentira sve i svašta, ne gura se u medije i ne govori gluposti samo da ga se čuje , kao npr. Maras, Bernardić pa i Plenković...Govori samo kad ima ... prikaži još!ma što PAMETNO za reći. Sve što kaže je kristalno jasno, precizno, kratko i istinito...Bravo Zlatko...