Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA U RUSIJI

Prigožin snimljen kako napušta Rostov na Donu, Kremlj odbacio sve optužbe protiv njega

Russian Wagner fighters pull out of Rostov-on-Don
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
1/29
24.06.2023.
u 23:07

Nakon cjelodnevnog kaosa u Rusiji, Jevgenij Prigožin odustao je od pohoda na Moskvu te je objavio da se njegovi plaćenici povlače iz Rusije

Vođa pobunjenih ruskih plaćenika Jevgenij Prigožin, koji mjesecima otvoreno optužuje ruski vojni vrh, optužio je Vladimira Putina da skriva činjenice o situaciji na bojišnici. Putin je njegov poziv na ustanak nazvao oružanom pobunom. Dvije strane sukobile su se na ruskom teritoriju. Nakon pregovora s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom, Prigožin je pristao na deeskalaciju situacije u Rusiji.

VIDEO: Putin optužio Wagner za izdaju

Ključni trenuci

- Jevgenij Prigožin, nakon dogovora s Aleksandrom Lukašenkom, zaustavlja kretanje Wagnerovaca po Rusiji

- Pripadnici skupine Wagner počeli su se povlačiti iz južnog ruskog grada Rostova na Donu

- Prigožin je rekao da će se njegove snage vratiti u bazu kako bi se izbjeglo krvoproliće

- Vladimir Putin ranije u subotu optužio je Prigožina za izdaju i oružanu pobunu

Tijek događaja:

23:35 - Reuters je snimio šefa plaćeničke skupine Wagner Jevgenija Prigožina kako  napušta Rostov na Donu koji su ranije njegovi borci zauzeli. Prigožin se vozio iz okružnog vojnog stožera u gradu, navodi agencija.

Prema ruskim državnim medijima, Prigožin će napustiti Rusiju i otići u Bjelorusiju, a vlasti će odbaciti sve optužbe protiv njega i njegovih snaga.

Wagner mercenary chief Yevgeny Prigozhin leaves the headquarters of the Southern Military District amid the group's pullout from the city of Rostov-on-Don, Russia, June 24, 2023. REUTERS/Alexander Ermochenko Photo: Alexander Ermochenko/REUTERS
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS


22:45 - Vlasti neće kazneno goniti pripadnike skupine Wagner koji su sudjelovali u pobuni zbog njihovih zasluga na prvoj crti bojišnice, rekao je Peskov novinarima. "Što se tiče ostalih boraca (onih koji su sudjelovali u pobuni), njih nitko neće progoniti, uzimajući u obzir njihove zasluge na fronti.", rekao je Peskov. Po njegovim riječima, Wagnerova prekinuta pobuna "ni na koji način" neće utjecati na rusku vojnu intervenciju u Ukrajini.

"Ni u kojem slučaju", rekao je Peskov odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućim posljedicama prekinute pobune na plan Kremlja u Ukrajini. "Specijalna vojna operacija se nastavlja. Naša je vojska uspjela odbiti ukrajinsku protuofenzivu", kazao je.

Borci koji nisu sudjelovali u pobuni će potpisati ugovore s ministarstvom obrane, koje namjerava do 1. srpnja pod svoje zapovjedništvo staviti sve autonomne dobrovoljačke snage. Peskov je odbio kazati jesu li za Prigožina napravljeni bilo kakvi ustupci osim sigurnosnih jamstava za njega i njegove borce, za koje je rekao da je Putin dao svoju riječ.


22:32 - GALERIJA Borci Wagnera povlače se iz Rostova na Donu

Russian Wagner fighters pull out of Rostov-on-Don
1/6

22:19 - Šef Wagnera Jevgenij Prigožin otputovat će u Bjelorusiju, prenosi BBC. Ruske vlasti odbacit će optužbe protiv njega i Wagnerovih snaga kako bi se izbjeglo "krvoproliće".

Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov kaže da borci koji su sudjelovali u današnjoj pobuni neće biti procesuirani, a da plaćenici, koji žele, mogu potpisati ugovor s Ministarstvom obrane. Peskov je, kako navodi The Guardian, rekao da je Lukašenko ponudio posredovanje jer je Prigožina osobno poznavao oko 20 godina.


22:10 - Pripadnici pobunjene plaćeničke skupine Wagner počeli su se povlačiti iz južnog ruskog grada Rosova na Donu. Novinar Reutersa je vidio snage Wagnera kako se povlače iz okružnog vojnog sjedišta, nad kojim su ranije bili preuzeli kontrolu.

Objavljen je i video koji prikazuje borce koji slave nakon što je Jevgenij Prigožin objavio audio poruku kojom potvrđuje deeskalaciju situacije. "Dečki, idemo kući", kazala je jedna osoba. 

>> OPŠIRNIJE


21:30 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski komentirao je današnje napetosti u Rusiji. "Danas je svijet vidio da šefovi Rusije ne kontroliraju ništa. Baš ništa. Potpuni kaos. I to se događa na ruskom teritoriju koji je u potpunosti nakrcan oružjem", naveo je Zelenski te ustvrdio kako se svijet ne treba bojati. 

>> OPŠIRNIJE


19:21 - Jevgenij Prigožin pristao je na deeskalaciju situacije u Rusiji, priopćeno je iz ureda bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

"Jutros je ruski predsjednik Vladimir Putin izvijestio bjeloruskog kolegu o situaciji na jugu Rusije. Šefovi država dogovorili su zajedničke akcije. Kao nastavak dogovora, predsjednik Bjelorusije je, dodatno precizirajući situaciju putem svojih kanala, a u dogovoru s predsjednikom Rusije, razgovarao s čelnikom Wagnera Jevgenijem Prigožinom. Pregovori su nastavljeni tijekom dana. Kao rezultat toga, došli su do dogovora o neprihvatljivosti pokretanja krvavog masakra na teritoriju Rusije. Jevgenij Prigožin prihvatio je prijedlog bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da se zaustavi kretanje naoružanih osoba tvrtke Wagner na teritoriju Rusije i poduzmu daljnji koraci za deeskalaciju napetosti. Trenutno je na stolu apsolutno isplativa i prihvatljiva opcija rješenja situacije, uz sigurnosna jamstva za borce Wagnera", priopćeno je iz ureda bjeloruskog predsjednika.


19:12 - Radnik uklanja plakat koji promovira plaćeničku skupinu Wagner na periferiji Sankt Peterburga. Slogan na transparentu glasi: "Pridružite se timu pobjednika!" 

Russian Wagner fighters pull out of Rostov-on-Don
1/5

19:08 - Hrvatsko veleposlanstvo u Moskvi preporučuje hrvatskim državljanima koji se nalaze u ruskim gradovima i regijama gdje su povećane mjere sigurnosti da se ponašaju u skladu s tim pravilima i izbjegavaju mjesta većih okupljanja, objavilo je u subotu ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

>> OPŠIRNIJE


19:06 - Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je s čelnicima Francuske, Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva.

"Čelnici su razgovarali o situaciji u Rusiji. Također, potvrdili su svoju nepokolebljivu potporu Ukrajini", stoji u priopćenju Bijele kuće.


18:02 - Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekao je da bi se stanovnici Moskve trebali suzdržati od putovanja po gradu koliko god je to moguće, s obzirom na to da je proglašena protuteroristička operacija, i rekao da je situacija "teška".

Sobjanin je, također, rekao kako će u ponedjeljak biti neradni dan kako bi se "minimizirali rizici", prenosi The Guardian. 

VEZANI ČLANCI:


18:00 - Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je da će svijet biti na rubu katastrofe ako rusko nuklearno oružje padne u ruke Wagnerovih "bandita", prenosi Sky News

Naime, Medvedev je kazao da nacija neće dopustiti da se pobuna pretvori u državni udar ili globalnu krizu.


18:57 - Predstavnici grupe sedam vodećih industrijaliziranih demokracija svijeta (G7) raspravljaju o stanju u Rusiji, potvrdili su u subotu glavni izaslanik Europske unije i njemačko ministarstvo vanjskih poslova.

"Razgovarao sam s ministrima vanjskih poslova članica G7. Razmijenili smo stajališta i mišljenja o stanju u Rusiji. Koordiniram stajališta u sklopu EU-a uoči održavanja Vijeća za vanjske poslove u ponedjeljak i aktivirao sam centar za odgovor na krize", tvitao je glavni diplomat Europske unije Josep Borrell.

>> OPŠIRNIJE


17:14 - U Moskvi se evakuiraju pojedini muzeji i trgovački centri, a snimke su objavljene na Twitteru.


17:05Protuterorističke mjere uvedene su u regijama koje se nalaze između Moskve i Wagnerovih pobunjenika koji napreduju, navodi The Guardian.  

U regiji Tambov, u koju su Wagnerove snage upravo ušle, otkazani su masovni događaji poput maturalnih zabava. Rusko ministarstvo obrazovanja priopćilo je da se takve zabave odgađaju do 1. srpnja u Moskvi, regiji oko prijestolnice i u nizu drugih regija u kojima su uvedene dodatne protuterorističke mjere.

U glavnom gradu obustavljen je promet na rijeci Moskvi. Policajci u pancirnim prslucima i sa strojnicama viđeni su blizu ulaza na glavnu autocestu koja povezuje Moskvu s Voronježom i Rostovom na Donu.


16:24 - Vođa pobunjenih ruskih plaćenika Jevgenij Prigožin rekao je da su kutije s gotovinom koje je ruska sigurnosna služba FSB pronašla u vozilima blizu njegova ureda u Sankt Peterburgu trebale pokriti plaće i ostale troškove njegovih boraca iz grupe Wagner. Ruski mediji, čije informacije nije moguće provjeriti, pišu da su se u kartonskim kutijama nalazile 4 milijarde rubalja (47 milijuna dolara).

VEZANI ČLANCI:


16:23 - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je ruskom kolegi Vladimiru Putinu tijekom telefonskom razgovora kako podržava djelovanje ruske vlade prema oružanoj pobuni plaćeničke grupe Wagner, stoji u priopćenju Kremlja. Bjelorusija, bliski ruski saveznik, također je u subotu signalizirala kako podržava Putina. Sigurnosno vijeće Bjelorusije u subotu je objavilo kako Minsk ostaje saveznik Rusije te da su unutarnji prijepori "poklon kolektivnom Zapadu". Iran je objavio da podupire vladavinu zakona u Ruskoj Federaciji i najnovija događanja tamo smatra unutarnjom ruskom stvari.


16:21 - Ruske vlasti navodno su Wagnerovim pobunjenicima ponudile amnestiju ako se predaju. 

Ruskoj državnoj novinskoj agenciji Tass ruski je zastupnik rekao da je borcima Wagnera obećana amnestija ako polože oružje, ali da moraju djelovati brzo, prenosi The Guardian. 


16:10 - Ruski predsjednik Vladimir Putin pokušava se sakriti, ustvrdio je politički strateg Jason Jay Smart na svom Twitter profilu uz objavu fotografije sa stranice za praćenje letova Flightradar24. "Putinov zrakoplov, na putu do njegovog bunkera, putuje bez uključenih transpondera. Želi se igrati skrivača s Prigožinom? Ovo će biti zabavno", naveo je Smart.

>> OPŠIRNIJE


16:09 - Vlasti u ruskoj jugozapadnoj regiji Lipetsk pozvale su građane da ostanu kod kuće. - Kako bi se osigurao zakon i red i sigurnost građana Lipetske regije, operativni stožer regije moli stanovnike da bez hitne potrebe ne napuštaju svoje domove i suzdrže se od bilo kakvog putovanja osobnim ili javnim prijevozom – priopćila je regionalna vlada.

>> OPŠIRNIJE

VEZANI ČLANCI:


15.20 - "Putinov san o zauzimanju cijele Ukrajine i "ponovnom ujedinjenju" s Rusijom nije se ostvario. Ispostavilo se da je to diktatorova fantazija: proizvod slabe inteligencije, mesijanskog razmišljanja i Putinove ekstremne izolacije tijekom pandemije Covida. Pobjeda nad Kijevom čini se dalekom nego ikad prije", navodi se u analizi koji je za The Guardian napisao vanjskopolitički novinar Luke Harding, koji smatra da su šanse za ukrajinski proboj ovog ljeta dramatično poraske. Ako ruskoj vojsci padne moral i odbiju se boriti, šanse za Ukrajince rapidno rastu.


14:53 - Letovi iz Moskve navodno su rasprodani kako se približava skupina plaćenika Wagner. Der Spiegel je izvijestio da karte za izravne veze iz Moskve za Tbilisi, Astanu i Istanbul više nisu dostupne.


14:50 - Sergej Nariškin, šef ruske obavještajne službe SVR, rekao je u subotu da je jasno da ono, što je nazvao pokušajem destabilizacije društva i rasplamsavanja bratoubilačkog građanskog rata, nije uspjelo, izvijestila je novinska agencija TASS.

Nariškin je govorio o oružanoj pobuni vođe Wagnerovih plaćenika Jevgenija Prigožina. Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov rekao je da Vladimir Putin radi u Kremlju, izvijestila je novinska agencija RIA.

Ruski vojnici u subotu su postavili mitraljeze na jugozapadnom rubu Moskve, prema fotografijama koje su objavile novine Vedomosti.


14:40 - Šef pobunjenih ruskih paravojnih plaćenika Jevgenij Prigožin potvrdio je da ruska vojska napada Wagnerove konvoje, objavio je BBC.

"Pucali su na nas, prvo topništvom, a potom iz helikoptera", napisao je Prigožin na Telegramu, ali nije objavio gdje su se napadi dogodili.


12:54 - Vođa čečenskih snaga, Ramzan Kadirov izdajnički marš Jevgenija Prigožina nazvao je "nožem u leđa". Kadirov je kazao da su čečenski borci već otišli u zone napetosti. Apelirao je na borce da ne nasjedaju na provokacije unatoč tome što nije jasno definirano o kome je riječ - o Wagnerovim plaćenicima, ruskim vojnicima ili se ipak radi o jednima i drugima

Više o tome, pročitaj OVDJE:


12:46 -  Zapaljeni spremnik goriva u rafineriji nafte u blizini ruskog grada Voronježa se gasi, rekao je guverner Alexander Gusev u subotu.

“U Voronježu se gasi goruća cisterna goriva u skladištu nafte u ulici Dimitrov. Na terenu je više od 100 vatrogasaca i 30 vozila. Prema prvim podacima, nema žrtava”, rekao je Gusev u priopćenju, piše CNN. Podsjećamo, ranije su se počele kružiti snimke ruskih vojnih helikoptera kraj tog postrojenja u čijoj neposrednoj blizini su Wagnerove snage. .


12:45 - Od miljenika i Putinovo chefa do parije i izdajnika domovine, Jevgenij Prigožin učinio je puni krug u svojim odnosima s Vladimirom Putinom. Krajnja instanca u njegovoj očito osobnoj intifadi protiv ruskog ministra obrane Sergeja Šoigua morao je biti i ruski predsjednik. I tu je šef Wagnera napravio fatalnu pogrešku koju mu nitko, pa ni njegov najomiljeniji šef ne može oprostiti.

Više o njemu, pročitajte OVDJE:


12.40 -  Na Twitteru se oglasio ministar vanjskih poslova Litve Gabrielius Landsbergis: 

"Stotinu godina narod Litve živi na rubu brutalne moskovske birokracije, znajući da je samo pitanje vrijeme kada će se dogoditi sljedeća kaotična implozija. Nismo ometeni. Jasno vidimo u kaosu. Cilj je, kao i uvijek, pobjeda i pravda za Ukrajina. Sad je vrijeme za to."

 


11:47 -  Šef oružane pobune u Rusiji Jevgenij Prigožin oglasio se nakon što je njegov ustanak predsjednik Rusije Vladimir Putin prozvao izdajom. Poručio je Putinu da je u krivu kada ga optužuje za izdaju.

 - Nijedan Wagnerov vojnik ne namjerava se predati nakon predsjednikov zapovijedi. Rusi više ne žele da im zemlja živi kroz korupciju i laži, prenosi Sky News.


11.20 -  Građani Rostova dobacuju wagnerovcima: Imate li savjest? Jeste li zaštitnici domovine ili ne? Ako ste zaštitnici, zašto tu podižete nered? Tko ste vi? 


11.14 -  Građani Rostova na Donu dobacuju wagnerovcima: Jesi čuo što je Putin rekao?


11.08 -  Prigožin je u poruci objavljenoj na Telegramu izjavio kako su njegove snage koje su pokrenule oružanu pobunu 'spremne umrijeti'. Obećao je i to da će srušiti rusko vojno vodstvo.

"Svi mi smo spremni umrijeti. Svih 25 tisuća, a onda još drugih 25 tisuća (o.a. boraca). Mi ćemo umrijeti za ruski narod", naveo je, prenosi The Guardian.


11:01 - Ruska policija upala je u urede Wagner grupe u St. Petersburgu, javljaju lokalni mediji.

Russian law enforcement officers stand guard outside PMC Wagner Centre in Saint Petersburg, Russia, June 24, 2023. REUTERS/Anton Vaganov Photo: ANTON VAGANOV/REUTERS
Foto: ANTON VAGANOV/REUTERS


10:53 - Glavni savjetnik ukrajinskog predsjednika Andriy Yermak suptilno je komentirao događaje u Rusiji. Naime, na svojem Twitter profilu objavio je fotografiju na kojoj je s ukrajinskim vojnim čelnicima i kratko napisao kako su tim Zelenski sugerirajući kako kod njih nisu podjele, kao što su trenutno između ruskog vojnog vrha i Wagner grupe.


10:44 -  Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova u subotu je pozvala Ruse da se okupe oko ruskog predsjednika Vladimira Putina, nakon, kako je Putin nazvao, "oružane pobune" plaćeničke skupine Wagner, prenosi The Guardian.

Putin je razgovarao i s jednom od svojih najbližih saveznika, bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom i izvijestio ga o "događajima u Rusiji", stoji naTelegram kanalu bjeloruskog predsjedništva.


10:26 - Na društvenim mrežama šire se snimke koje navodno prikazuju udare ruskog zrakoplovstva na Wagnerovu kolonu koja ide prema Moskvi. Smatra se kako su time počeli sukobi u voronješkoj oblasti između vojske i Wagnerovaca.

Podsjećamo, kolona se navodno nalazi na M-4. Guverner regije Lipetsk u središnjoj Rusiji kaže da je autocesta M-4 koja povezuje Moskvu s južnim regijama zatvorena za promet na granici s regijom Voronjež, oko 400 km južno od ruske prijestolnice, izvještava Reuters.


10:09 - VIDEO: Wagnerovi borci u Rostovu na Donu


9:55 - Zamoljeni za komentar o trenutnoj situaciji, iz Europske komisije glasnogovornici kažu sljedeće: "Ovo je unutarnja ruska stvar. Pratimo situaciju".


9:45 - Britansko Ministarstvo obrane komentiralo je otvoren sukob između Prigožina i ruskih vlasti.


9:13 - Ruski predsjednik Vladimir Putin izvanredno se obratio javnosti i optužio Prigožina za izdaju.

Više o tome, pročitajte OVDJE.


9.00 - Izvanredne mjere su u Moskvi nakon vojne pobune koju je izveo šef Wagnera Jevgenij Prigožin. "Uništit ćemo svakoga tko nam stoji na putu. Idemo naprijed i spremno smo ići do kraja", poručuje Prigožin koji navodno maršira sa 25.000 vojnika prema Moskvi u osvetničkom pohodu protiv ruskog vojnog vrha kojeg krivi za krivne vojne odluke, uključujući i da lažu Putinu o stvarnim žrtvama na bojištima, piše Daily Mail


8:45 -  Borci Wagnera preuzeli su kontrolu nad svim vojnim objektima u gradu Voronježu, javlja Reuters pozivajući se na ruski sigurnosni izvor. Voronjež je otprilike 310 milja južno od Moskve.


8:33 - Prigožin je pozvao Ruse da ne vjeruju onome što im govore na državnoj televiziji. "Kad vam kažu da je Wagner ometao posao i da se zato nešto na fronti srušilo”, rekao je obraćajući se Rusima, "stvari na frontu nisu se srušile iz tog razloga".

Agencija France-Presse izvještava da je Prigozhin također rekao u videu:  "Ogromna količina teritorija je izgubljena. Ubijeno je vojnika, tri, četiri puta više nego što piše u dokumentima koji su predočeni vrhu"

The Guardian nije uspio provjeriti Prigožinove tvrdnje.


8: 20 - Ukrajinsko Ministarstvo obrane je gotovo pa i duhovito komentiralo cijelu situaciju na svojim društvenim mrežama. Samo su kratko napisali 'Gledamo'.

Više o tome, pročitajte OVDJE.


8:13 -   Rusko ministarstvo obrane priopćilo je borcima Wagnera da su prevareni i uvučeni u kriminalnu avanturu, izvijestila je državna novinska agencija RIA, prenosi Reuters. Ministarstvo je pozvalo Wagnerove plaćenike da kontaktiraju svoje predstavnike i predstavnike službi za provođenje zakona, izvijestila je novinska agencija Tass.

Ministarstvo je reklo da će jamčiti njihovu sigurnost.


8:09 - Ruski predsjednik Vladimir Putin uskoro će održati televizijsko obraćanje, citirala je Kremlj novinska agencija Tass.

New York Times podsjeća kako je ovo jedan od rijetkih primjera da se tako izvanredno ruski čelnih obraća javnosti, te da je on skloniji tome da svoju vladavinu provodi niza kulisa. Jedan od rijetkih izvanrednih obraćanja dogodio se tijekom terorističke opsade škole u južnoj Rusiji 2004. godine, ali i u nekoliko navrata zbog rata u Ukrajini.


8:02 - Reuters je objavio fotografije Wagnerovih boraca u Rostovu na Doni. Podsjećamo, Prigožin je objavio kako su njegovi ljudi zauzeli vojne položaje u tom gradu koji su ključni za ratna zbivanja ruske vojske u Ukrajini.

Russian Wagner fighters pull out of Rostov-on-Don
1/10

7:54 -  Gradonačelnik Sergej Sobjanin uveo je "protuterorističke mjere" u glavnom gradu Moskvi, suočen s eskalirajućim sukobom između ruske vojske i plaćenika Wagnera.

Sobjanin je u subotu ujutro na svom Telegram kanalu napisao da su na ulicama već uvedene pojačane kontrole prometa. Moguća su i ograničenja masovnih događanja, dodao je.

REUTERS/Evgenia Novozhenina Photo: EVGENIA NOVOZHENINA/REUTERS
Foto: EVGENIA NOVOZHENINA/REUTERS

"Kao rezultat pristiglih informacija, u Moskvi se provode protuterorističke mjere za jačanje sigurnosti", napisao je Sobjanin. Zamolio je više od 13 milijuna stanovnika metropole za razumijevanje.

Guverner moskovske regije Andrej Vorobjov također je na Telegramu napisao o pojačanim sigurnosnim mjerama. Vorobjov je pozvao ljude da se, ako je moguće, suzdrže od putovanja osobnim automobilima prema južnoj Rusiji, gdje je situacija trenutno posebno napeta.


7:38 - Britanski vojni špijuni objavili su da Rusija možda obučava borbene dupine na anektiranom Krimskom poluotoku kako bi se suprotstavili ukrajinskim snagama.  Britanska Obrambena obavještajna služba u novom izvješću tvrdi da je ruska mornarica od prošle godine puno uložila u sigurnost u glavnoj bazi crnomorske flote u Sevastopolju.

"To uključuje najmanje četiri sloja mreža preko ulaza u luku. Posljednjih je tjedana ova obrana vrlo vjerojatno pojačana povećanim brojem dresiranih morskih sisavaca", dodaje se.

"Snimke pokazuju da je u luci gotovo udvostručen broj plutajućih nastambi za sisavce u kojima su vrlo vjerojatno dobri dupini."

Namjena životinja vjerojatno je "suprotstavljanje neprijateljskim roniocima", dodaje se. Ruska mornarica koristila je kitove beluga i tuljane za niz misija u arktičkim vodama, navodi se u izvješću.

Kit s neobičnim pojasom koji se pojavio u Norveškoj 2019. godine, izazvavši nagađanja da se koristi za špijuniranje, ponovno se pojavio u blizini švedske obale prošlog mjeseca. Norvežani su mu nadjenuli ime "Hvaldimir" -  "hval" znači "kit" na norveškom,  a "dimir" je dodano zbog navodne povezanosti s Rusijom. Hvaldimirov pojas imao je nosač prikladan za smještaj kamere, a na plastičnim kopčama otisnute su riječi "Oprema St. Petersburg".

Godine 2016. rusko ministarstvo obrane zatražilo je kupnju pet dupina u sklopu pokušaja oživljavanja upotrebe visokointeligentnih kitova za vojne zadaće, kao što se radilo u vrijeme SSSR-a.


7:15 -  Prigožin kaže da su njegove snage preuzele kontrolu nad svim vojnim lokacijama Rostova na Donu Jevgenij Prigožin u novoj videoporuci kaže da su sve vojne lokacije u ruskom gradu Rostovu na Donu pod kontrolom plaćeničke skupine Wagner, prenosi Reuters.

Šef Wagnera također kaže u videu, koji je objavljen na Telegramu, da se on i njegovi ljudi nalaze u vojnom stožeru južnog okruga u Rostovu na Donu. Prigožin kaže da to ne ometa rusko provođenje onoga što naziva "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini.

VIDEO: Rat u Ukrajini: Vojna oklopna vozila na ulicama Rusije nakon Prigožinova poziva na rušenje vojnih vlasti


6:49 -  Guverner regije Lipetsk u središnjoj Rusiji kaže da je autocesta M-4 koja povezuje Moskvu s južnim regijama zatvorena za promet na granici s regijom Voronjež, oko 400 km južno od ruske prijestolnice, izvještava Reuters.

Čini se da je šef Wagnera Jevgenij Prigožin poslao naoružani konvoj svojih boraca plaćenika na 1200 km (750 milja) vožnju prema Moskvi, rekavši da namjerava svrgnuti vojno vodstvo. U ovom trenutku neovisne potvrde za to nema.


6:38 - Na ulicama Rostov-on-Dona se nalaze policijska i oklopna vozila.

Russian Wagner fighters pull out of Rostov-on-Don
1/4

6:30 - Rusija je u noći s petka na subotu ispalila novu salvu projektila na ukrajinske gradove, objavile su ukrajinske vlasti. 

VEZANE VIJESTI:


6:20 - O Prigožinu se oglasio i Institut za ratne studije.

"Čini se da je financijer Wagner grupe Jevgenij Prigožin pokrenuo oružanu pobunu 23. lipnja kako bi iznudio promjenu vodstva unutar ruskog Ministarstva obrane što vjerojatno neće uspjeti.", navode.

 

Najnovija analiza Instituta za proučavanje rata (ISW) također navodi da je Prigožinova vjerojatna namjera pridobiti potporu viših ruskih časnika, nastojeći ih okupiti oko njihovih dugogodišnjih pritužbi zbog velikih ruskih gubitaka u Ukrajini.

Američki think tank podsjeća kako Wagner treba njihovu potporu jer vjerojatno nema pristup materijalu potrebnom za vojno svrgavanje vodstva ruskog ministarstva obrane.

VEZANE VIJESTI:

 

6:10 -  Prigožin je u audio poruci ustvrdio da je Wagner oborio ruski helikopter koji je otvorio vatru na konvoj u blizini južnog grada Rostova. Nije pružio dokaze koji bi potkrijepili tvrdnju, navodi The Guardian. Isto tako, Prigožin je naveo kako su njegovi borci napustili Ukrajinu i kako ulaze u ruski grad Rostov-on-Don, no dokaza za to također u ovom trenutku nema.

Russian Wagner fighters pull out of Rostov-on-Don
1/14

6:00 - Ruska obavještajna služba FSB pozvala je u subotu borce plaćeničke skupine Wagner da odbiju izvršiti "zločinačke i izdajničke" naredbe svog šefa Jevgenija Prigožina nakon što je najavio osvetu ruskom vojnom vrhu, dok je rusko ministarstvo obrane objavilo da Ukrajina koristi nastali kaos u Rusiji kako bi pokrenula napade u blizini Bahmuta u istočnoj Ukrajini. 

Prigožinove izjave i postupci zapravo su poziv na pokretanje oružanog građanskog sukoba na teritoriju Ruske Federacije i zabijanje noža u leđa ruskim vojnicima koji se bore protiv profašističkih ukrajinskih snaga, navodi FSB.

Kremlj je rekao da je Putin obaviješten o Prigožinovim tvrdnjama i da se "poduzimaju potrebne mjere".

VIDEO: Ukrajina napada važan most između kopna i Krima

 

Komentara 233

AK
Al kemičar
08:26 24.06.2023.

ruski trolovi nestali s foruma,hahaha

Avatar UA heroji Bakhmuta!
UA heroji Bakhmuta!
08:24 24.06.2023.

očekivano, ruzzia se raspada. kokice u ruke i uživajmo

Avatar southman
southman
08:20 24.06.2023.

Bliži se Oluja !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije