Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Prigožin opleo po ruskim vojnim čelnicima: 'Kupamo se u vlastitoj krvi. Vrijeme brzo istječe'

FILE PHOTO: Yevgeny Prigozhin, founder of Russia's Wagner mercenary force, speaks in Paraskoviivka
Foto: CONCORD PRESS SERVICE/REUTERS
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
23.06.2023.
u 22:48

Ukrajina je raketom pogodila most Čongar koji povezuje dijelove regije Herson pod ruskom kontrolom s poluotokom Krimom, zbog čega je promet preusmjeren, rekli su u četvrtak dužnosnici koje je imenovala Rusija u obje regije

Ruska vojska napala je Pokrovsk u Donjeckoj oblasti sinoć pri čemu je ozlijeđeno četvero ljudi uključujući jedno dijete. Ruski vrhovni sud u četvrtak je odbacio žalbu pritvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog koji se žalio jer mu zatvor nije dao opremu za pisanje. Ruski dužnosnici tvrde da je Ukrajina napala most koji povezuje južnu Ukrajinsku s poluotokom Krimom. Tvrde da su Ukrajinci koristili dalekometne britanske projektile.

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku. 

VIDEO Ukrajina napala važan most između kopna i Krima

TIJEK DOGAĐAJA:

22:39 - Rusija je proširila svoje ograničenje putovanja za europske građane u odgovoru na najnoviji paket sankcija Europske unije, koji je stupio na snagu u petak. Popis predstavnika institucija EU-a i pojedinih zemalja članica Unije kojima je zabranjen ulazak u zemlju je "značajno proširen", objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi. Nova ograničenja odnose se na sigurnosne dužnosnike, poduzetnike i članove Europskog parlamenta, no nisu objavljena nikakva imena.

Jedanaesti paket sankcija EU-a otkako je započeo ruski rat protiv Ukrajine prije 16 mjeseci usredotočio se na zaobilaženje trgovinskih restrikcija, a uključuje manje kineskih tvrtki nego što je prvotno bilo planirano.

Najnovijim EU-ovim paketom sankcija zabranjuje se tranzit preko Rusije robe i tehnologije koje bi mogle koristiti ruska vojska ili pomoći njezinom obrambenom i sigurnosnom sektoru. Uvode se ograničenja na prodaju osjetljive robe i tehnologije s dvojnom namjenom zemljama koje bi ih mogle prodati Rusiji te se proširuje popis zabranjene robe koja bi mogla služiti ruskoj vojsci i obrambenom sektoru. Paketom se produljuje suspenzija dozvola za emitiranje u Europskoj uniji za pet ruskih medija pod kontrolom ruske države.

EU je još ranije uveo zabranu uvoza ruske sirove nafte i naftnih derivata, a sada se zabranjuje pristup europskim lukama za brodove za koje postoji razumna sumnja da sudjeluju u prekrcavanju ruske nafte s brod na brod kako bi se zaobišla zabrana.

Na popis sankcioniranih dodana je 71 fizička i 33 pravne osobe. Tim osobama i pravnim subjektima zamrznuta je imovina koju imaju u EU-u, između ostaloga, i zato što su sudjelovali u ilegalnoj deportaciji ukrajinske djece u Rusiju.


22:36 - Jevgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke skupine Wagner, rekao je da se obrazloženje Kremlja za invaziju na Ukrajinu temelji na lažima ruskog vojnog zapovjedništva, koje je u četvrtak optužio da od ruskog predsjednika Vladimira Putina skriva činjenice o situaciji na bojišnici. Prigožin, čiji su česti istupi na društvenim mrežama u nesrazmjeru s ograničenom ulogom njegove skupine u ratu, mjesecima otvoreno optužuje ministra obrane Sergeja Šojgua i načelnika ruskog vojnog stožera Valerija Gerasimova za nesposobnost.

Njegova služba za odnose s javnošću je u petak na komunikacijskoj platformi Telegram objavila video u kojem Prigožin po prvi put odbacuje temeljne razloge Rusije za invaziju na Ukrajinu 24. veljače prošle godine, koju Moskva naziva "posebnom vojnom operacijom".

"Ništa neuobičajeno se nije događalo 24. veljače. Ministarstvo obrane nastoji obmanuti društvo i predsjednika i ispričati nam priču o tome kako je postojala luda agresija Ukrajine i da su nas planirali napasti sa cijelim NATO (savezom)", rekao je Prigožin, koji je službenu verziju nazvao "lijepom pričom".

VEZANI ČLANCI:

"Rat je bio potreban kako bi Šojgu mogao postati maršal, kako bi mogao dobiti drugi orden 'Heroja (Ruske Federacije)'. Rat nije bio potreban za demilitarizaciju ili denacifikaciju Ukrajine", dodao je. Prigožin je u videu, u kojem sjedi na stolici, a iza njega se nalazi ogromna crna zastava grupe Wagner, kazao da je rat bio potreban kako bi se obogatila vladajuća elita, za koju je rekao da nije bila zadovoljna komercijalnim potencijalom dijela ukrajinske pokrajine Donbas, koju je Moskva zauzela 2014. posredničkim separatističkim snagama.

"Zadatak je bio podijeliti materijalna dobra (u Ukrajini). Došlo je do ogromne krađe u Donbasu, no htjeli su još", poručio je.

Proturječi Putinu

Wagner je predvodio ruskim osvajanjem ukrajinskog grada Bahmuta prošli mjesec, a Prigožin je iskoristio vojni uspjeh skupine, postignut uz ogromne ljudske gubitke, kako bi naizgled nekažnjeno javno kritizirao Moskvu. Međutim, nije kritizirao Putina, o čijoj podršci konačno ovisi. Ipak, njegove najnovije izjave izravno proturječe obrazloženju koje je objavio Putin, prema kojem je do slanja tenkova u Ukrajinu došlo radi demilitarizacije i "denacifikacije" zemlje koja je predstavljala prijetnju za Rusiju, što Kijev poriče. Ruske vlasti brane taj narativ novčanim i zatvorskim kaznama za sve one, za koje smatraju da šire "netočne tvrdnje" o ratu.

Ministarstvo obrane nije odmah komentiralo Prigožinove izjave, koje je i ranije javno ignoriralo. Kremlj također nije odmah reagirao, a također je ranije odbijao komentirati Prigožinove nastupe.

Putin je, međutim, podržao zapovijed ministarstva obrane, kojoj se Prigožin protivi, a prema kojoj plaćeničke skupine poput Wagnera do 1. srpnja moraju potpisati ugovore kojima se stavljaju pod zapovjedništvo ministarstva. Neki ruski analitičari su nagađali da Prigožin ima političkih ambicija te da možda želi zamijeniti Šojgua, što je on uvijek odbacivao. Prigožin je u četvrtak optužio vojno zapovjedništvo u Moskvi da laže i od Putina skriva činjenice o situaciji na bojišnici u Ukrajini.

U videu objavljenom u petak je rekao da se Moskva mogla dogovoriti s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim prije rata, da je sukob bio katastrofalan po Rusiju i da su deseci tisuća mladih život nepotrebno žrtvovani, uključujući i pripadnike najsposobnijih ruskih snaga. "Kupamo se u vlastitoj krvi. Vrijeme brzo istječe", dodao je.


15.50 - Rusija neće obavijestiti Sjedinjene Države o broju nuklearnih bojevih glava koje stacionira u Bjelorusiji ni o testiranjima svoga nuklearnog torpeda Posejdon, rekao je u petak zamjenik ruskoga ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, a prenosi Interfax.  Moskva i Minsk kažu da je Bjelorusija već počela dobivati rusko taktičko ili nuklearno oružje kratkog dometa. Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je javno obećao da će ga stacionirati u toj zemlji.

Istodobno i dalje rastu napetosti sa Zapadom zbog ruske invazije na Ukrajinu. "Duboko sumnjam da će ova tema postati predmet bilo kakve javne rasprave ili ćemo mi bilo što o tomu otkriti", rekao je Rjabkov novinarima u Sočiju. "Sjedinjene Države već desetljećima drže svoje taktičko nuklearno oružje na teritoriju brojnih europskih zemalja, nikad ne navodeći točne brojke."

Oružje kratkog dometa ne potpada pod uvjete sporazuma New Start, posljednjega preostalog američko-ruskog sporazuma o kontroli naoružanja, koji ograničava strateške nuklearne arsenale. Putin je suspendirao sudjelovanje Rusije u njemu, premda su se obje strane obvezale da će nastaviti poštovati ograničenja sadržana u sporazumu. Ne postoji ni ugovor ili mehanizam provjere koji bi pokrivao autonomna torpeda s nuklearnim pogonom, poput Posejdona. Stoga je Rjabkov jasno kazao da Rusija ne planira obavijestiti Sjedinjene Države o testiranjima sustava.


GALERIJA Prekinuto djetinjstvo: I djeca su žrtve brutalne agresije

FILE PHOTO: Yevgeny Prigozhin, founder of Russia's Wagner mercenary force, speaks in Paraskoviivka
1/24

15.30 -  I američki i ruski dužnosnici Posejdon opisuju kao novu kategoriju zastrašujućeg oružja za odmazdu, nešto poput 'križanca' između torpeda i podvodnoga drona, koji je u stanju pokrenuti val radioaktivnih cunamija te izbrisati s lica Zemlje čitave gradove i obalna područja koja bi desetljećima ostala nenaseljiva. Navodno se najmanje tri podmornice za transport gigantskih torpeda već testiraju u području Arktika, gdje Putin osnažuje vojnu prisutnost.

Novinska agencija TASS u siječnju je izvijestila, pozivajući se na neidentificirani izvor iz sektora obrane, da je Rusija već proizvela prvih nekoliko Posejdona koje bi trebala rasporediti na podmornici na nuklearni pogon Belgorod. U travnju je ista agencija objavila da Rusija planira osnovati odjel za podmornice posebne namjene koji bi do kraja 2024. ili prve polovine 2025. nosio torpeda Posejdon u sklopu Pacifičke flote.


13:22 - Ukrajinske oružane snage zaustavile su rusku ofenzivu prema gradovima Kupjansku i Limanu na istoku zemlje i napreduju na jugu, rekla je u petak zamjenica ministra obrane Hana Maliar. "Imali smo žestoke borbe u smjeru Kupjanska i Limana, ali su naši vojnici zaustavili neprijatelja", izjavila je Maliar za ukrajinsku televiziju.

Ukrajina je u ranoj fazi svog najambicioznijeg protunapada otakao je Rusija pokrenula invaziju u veljači 2022. i kaže da je preuzela kontrolu nad osam sela, što su njezini prvi značajni uspjesi na bojištu u sedam mjeseci. Međutim, Rusija i dalje drži dijelove teritorija u istočnoj i južnoj Ukrajini, a ukrajinske snage tek se trebaju probiti do glavnih obrambenih linija koje je Rusija pripremala mjesecima.

POVEZANI ČLANCI:

"Da, pred nama su još glavni događaji. Glavni udarac tek treba doći", kazala je Maliar. Ona je rekla da ruske snage i dalje imaju za cilj dobiti kontrolu nad cijelim regijama Donecka i Luhanska na istoku zemlje.

Ukrajinska vojna operacija na jugu odvija se prema planu i njezine snage napreduju iako ih minska polja usporavaju, kazala je. "U vojsci, po njezinim izvješćima i položajima, sve se odvija prema planu. Ne treba očekivati da će ofenziva biti vrlo brza", rekla je Maliar. "Svakoga dana napredujemo... Da, to je postupno, ali naše snage se učvršćuju na ovim granicama i napreduju postojano."

Reuters nije uspio provjeriti stanje na bojištu. Obje strane kažu da je druga pretrpjela velike gubitke otkako je Ukrajina započela svoju protuofenzivu, a Moskva nije priznala nedavna vojna postignuća Ukrajine.


9:53 - Ruska sigurnosna služba FSB priopćila je u petak da je uhitila pet osoba koje su pokušale kupiti kilogram radioaktivnog cezija-137 za 3,5 milijuna dolara u ime ukrajinskog državljanina, izvijestila je ruska novinska agencija TASS. Navodi se da je FSB rekao da je cezij-137 trebao biti iznesen iz Rusije kako bi se koristio za insceniranje incidenta s navodnim oružjem za masovno uništenje, a sve kako bi se diskreditirala Rusija.

Reuters nije mogao neovisno potvrditi te tvrdnje, a Ukrajina se još nije oglasila o slučaju.

GALERIJA: Prekinuto djetinjstvo; najmlađe žrtve ruske agresije

FILE PHOTO: Yevgeny Prigozhin, founder of Russia's Wagner mercenary force, speaks in Paraskoviivka
1/24

Rusija je odbacila ranije navode Volodimira Zelenskog da planira teroristički napad na nuklearnu elektranu Zaporižja i zauzvrat optužila Ukrajinu da planira zauzeti elektranu i granatirati njezine objekte pa i one u kojima se skladišti nuklearno gorivo. Moskva je optužila Kijev i za planiranje napada "prljavom bombom" protiv Rusije, što je Ukrajina demantirala.

FSB je u petak rekao da su pritvorene osobe u slučaju cezij-137 već priznale, ali nije naveo njihova imena ili druge pojedinosti.


7:12 - Prema riječima predsjednika Volodimira Zelenskog, Rusija razmatra teroristički napad na okupiranu nuklearnu elektranu Zaporižja. "Naša obavještajna služba dobila je informacije da Rusija razmatra scenarij terorističkog napada na nuklearnu elektranu Zaporižja. Teroristički napad s curenjem radijacije. Pripremili su sve za to", rekao je Zelenski 22. lipnja. Zelenski je upozorio da je Rusija spremna izvršiti slične terorističke napade kao što je bila eksplozija brane u Kahovki 6. lipnja.

Šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kirilo Budanov rekao je nacionalnoj televiziji 20. lipnja da su ruske snage postavile dodatne mine u i oko nuklearne elektrane Zaporižja, uključujući i bazen za hlađenje. "Najgore je što je Zaporoška nuklearna elektrana za to vrijeme dodatno minirana. Hladnjak (jezerce) je miniran. Ako ga onesposobe dizanjem u zrak, velika je vjerojatnost da će biti značajnih problema", rekao je Budanov.

POVEZANI ČLANCI:

Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je 22. lipnja da je najbolji način da se spriječe tragedije koje je izazvala Rusija da se Kijevu osigura svo potrebno oružje za protjerivanje ruske vojske s ukrajinskog teritorija. Međutim, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) rekla je da takve mine nisu primijećene tijekom posjeta generalnog direktora Rafaela Grossija postrojenju 16. lipnja. Postoji mogućnost da je objekt miniran nakon odlaska misije IAEA-e, piše Kyiv independent.


6:45 - Protuzračna obrana oborila je bespilotnu letjelicu kasno u četvrtak iznad južnog ruskog grada Kurska, blizu ukrajinske granice, objavio je regionalni guverner. Roman Starovoit, pišući na Telegramu, naveo je da su protuzračni sustavi  dva puta aktivirani. Nije spomenuo štetu ili žrtve, no zamolio je stanovnike da izbjegavaju ruševine.

Niz napada iz zraka pokrenut je preko ukrajinske granice u južnoj Rusiji. Bilo je i oružanih upada za koje su odgovornost preuzele skupine koje kažu da se protive Kremlju. Ukrajina rutinski odbija komentirati takve napade ili upade, navodi Reuters.

Komentara 101

Avatar Moloh
Moloh
10:02 23.06.2023.

Nepoznajem niti jedan narod na svijetu koji se prema okolišu i ljudskom životu odnosi toliko bezobrazno kao Rusi. Sramota covječanstva.

FI
Firange
09:58 23.06.2023.

jučer su uništena čak 44 ruska artiljerijska oružja, za dobar dio njih objavljene su i video snimke. Ukrajina masovno uništava rusku logistiku što je očito dio priprema prije prave ofenzive

LF
le francuz
10:08 23.06.2023.

daniel ili nema pojma ili namjerno laže jer je rusofil. argumenti rusofla općenito su suludi jer polaze od toga da će Ukrajinci trajno uništiti i ozračiti svoju zemlju da naude kratkotrajno okupatorima, koje će kroz par mjeseci tako i tako protjerati iz Ukrajine, a Ukrajincima bi ostala ozračena i beskorisna zemlja!??! tko normalan bi to uradio sebi i svojoj zemlji?!?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije