Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.10.2015. u 15:00

Lani smo u Večernjem listu najavili upravo ovo što se dogodilo Sanaderu i HDZ-u

Presuda Vrhovnog suda o ukidanju presude za Fimi mediju šokantna je za one koji su još prije nego što je suđenje i započelo znali da su Ivo Sanader i ekipa krivi. A to je bila većina medija. Sada takvi imaju buru u glavi s pitanjima kakvu to pravnu državu imamo ako čak ni takvog bivšeg premijera, kojeg je veći dio države davno osudio, nije u stanju osuditi. Jer, naravno, zato smo i odbacili bivšu državu u kojoj su sudovi radili po diktatu partije da bismo imali državu u kojoj bi sudovi radili po diktatu, nećemo reći rulje, već novinara, analitičara, političkih oponenata...

Samo za one koji su u manjini ta je odluka ostvarenje pravne države u kojoj nije nikakvo čudo, nego normalan tijek stvari, da u povodu žalbe presuda bude i ukinuta. Prema priopćenju Vrhovnog suda, presuda je ukinuta i zbog teške povrede prava na pravično suđenje “zajamčeno Ustavom i konvencijom za zaštitu temeljnih ljudskih prava i temeljnih sloboda iz članka 468. stavka 2. ZKP/08” u kojem se kaže: “Bitna povreda odredaba kaznenog postupka postoji ako se presuda temelji na nezakonitom dokazu.”

Vrhovni sud ukinuo je i presudu optuženima za krvavu pljačku Fine jer im je uskraćeno pravo na pravično suđenje “s obzirom na to da nisu imali mogućnost ispitati suoptuženike koji ih terete za predmetna kaznena djela, a presuda kojom su osuđeni za ta kaznena djela utemeljena je upravo na njihovim iskazima”. U povodu te presude, u ožujku 2014. u Večernjem listu pisali smo da bi Sanadera i HDZ moglo spasiti što nisu mogli ispitati suoptuženike. Jer, Europski sud za ljudska prava na tom tzv. konfrontacijskom pravu inzistira, prema slučaju Kaste i Mathisen protiv Norveške iz 2007. godine, “i po cijenu gubitka ključnog dokaza za osudu”. Sutkinja Ivana Čalić obrazložila je da za osudu ima i drugih dokaza, a ne samo iskaze suoptuženika koje Sanader nije mogao ispitati. Vrhovni sud ocijenio je drukčije. Svi suci i uskočki tužitelji radili su svoj posao po pravilima koje im je odredio zakonodavac, a koja se očito konfrontiraju sa stavovima Europskog suda.

>> Vrhovni sud ukinuo nepravomoćnu presudu, Sanader izlazi čim uplati jamčevinu od 12,4 milijuna kuna

>> Milanović: Vi biste sada htjeli da ja to napadnem, ali ja to neću jer nisam dio tog svijeta

Komentara 53

Avatar johny21
johny21
15:32 02.10.2015.

Svi su nevini dok im se na sudu nedokaže krivnja! Jedino u totalitarnim sustavima si kriv i na početku i na kraju!

WA
wassupp12345
15:26 02.10.2015.

Nasim ljudina (vecini) nije jasno da je ovo demokracija/pravna drzava/EU ,a ne totalitaristicka oligarhija. Sudovi rade neovisno,a sami su si krivi oni koji vjeruju medijima i svemu sto oni pisu. Vevina medija je za kukuriku koaliciju radila tako sto jee blatila Sanadera i Hdz ,naravno da je sad jasno da nisu uspijeli. I dajte se naucite da je SVAKI COVJEK NEVIN DOK SE NE DOKAZE DRUGACIJE .

SO
Somelier
15:26 02.10.2015.

Poništiti prvostupanjsku presudu a onda tražiti jamćevinu od "oslobođenoga" je nelogično i ponovno je komunistička metoda u uporabi. Sanader je ionako bio optužen bez ijednoga materijalnoga dokaza kako i svojevremeno general Zagorec. "Netko je nešto vidio". Bravo Hrvatsko pravosuđe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije