Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uhićen je

Prekršio embargo: Njemački biznismen prodavao Rusima sofisticiranu vojnu tehnologiju

Leipzig city hall cleared after bomb threat
Jan Woitas/DPA/PIXSELL
18.05.2021.
u 13:08

Osumnjičeni Alexander S. je preko tvrtke u Rusiji, za koju je poznato da djeluje kao paravan za ruske tajne službe, prodavao visoko specijalizirane strojeve koji su bili namijenjeni ruskoj vojnoj industriji

Policija u Leipzigu je po nalogu glavnog državnog odvjetništva u Karlsruheu uhitila njemačkog poslovnog čovjeka pod optužbom da je ruskoj vojnoj industriji usprkos embargu prodavao sofisticiranu njemačku tehnologiju koja bi mogla biti upotrebljena u proizvodnji vojnih raketa.

"Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni u dva navrata bez dozvole ministarstva gospodarstva izvezao u Rusiju strojeve i opremu njemačkih izvođača", stoji u priopćenju Glavnog državnog odvjetništva u Karlsruheu koje preuzima slučajeve kod kojih postoji opasnost po ugrozu njemačkog ustavnog poretka.

Osumnjičeni Alexander S. je preko tvrtke u Rusiji, za koju je poznato da djeluje kao paravan za ruske tajne službe, prodavao visoko specijalizirane strojeve koji su bili namijenjeni ruskoj vojnoj industriji.

Konkretno se radi o tvrtkama koje proizvode pogone za vojne rakete.

"Osumnjičeni je tijekom 2019. prodao dva stroja i jedan aparat Rusiji bez dozvole Saveznog ureda za gospodarstvo i kontrolu izvoza (BAFA) s tim da je naveo krivog primatelja pošiljke kako bi sakrio pravog kupca" stoji u priopćenju.

Izvoz i prodaja robe u Rusiju koja bi mogla biti upotrebljena u vojne svrhe je zabranjena nakon ruske agresije na Ukrajinu 2014.

VIDEO Ankica Mamić: Pobjednik izbora je promjena, to su građani jasno poručili strankama

Ključne riječi

Komentara 3

ZB
Zoki-Bijela
15:18 18.05.2021.

Sta kaze Penelopea na ovo

ST
stanoe
05:33 20.05.2021.

On je prodao firmi koja je paravan tajnih sluzbi. Gdje to pise da je ona paravan tajnih sluzbi?Da li to mozda pise u statutu te firme? Cime je to i ko dokazao? A sada citamo dalje: On je napisao krivog primaoca, znaci ni taj paravan tajnih sluzbi nije primaoc te opreme, pa ko koga ovdje drzi za idiota? Pa gdje je taj cuveni njemacki sustav da to sprijeci ako to nije dozvoljeno, nego ga pustili da proda pa ga onda gonite? Vi ste onda saucesnici jer niste pisali dobre zakone.

SE
Serdar222
03:56 20.05.2021.

Za pogon vojnih raketa kaže autor, pa ruski raketni motori su vrhunski i bez strane tehnologije. Jedini imaju hipersonične rakete koje očito koriste vrhunske raketne motore, proizvedene vlastitom tehnologijom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije