Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kanonizacija

Predsjednik Nikolić 
i patrijarh Irinej ne žele svetog Stepinca

patrijarh Irinej
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
03.07.2014.
u 08:26

Pismo Papi – 
Kao "zajedničku mudrost" Nikolić sugerira odustajanje od kanonizacije.

Srbijansko lobiranje protiv kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca, koje se već mjesecima valja po vatikanskim lobijima, prelilo se u javnost pa su protiv budućega sveca Katoličke crkve otvoreno progovorili s najviših vrhova u Srbiji.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić čak je uputio pismo papi Franji i, kao usput, zahvaljujući na podršci u poplavama, napisao da se “zajedničkom mudrošću ne načini nikakav potez koji bi bilo koga uvrijedio, pogotovo u vezi s odnosom prema povijesti, Drugom svjetskom ratu i ulozi Alojzija Stepinca u njemu”. Pohvalivši Vatikan kako nije priznao neovisnost Kosova, Nikolić je papi Franji izravno sugerirao da će i odustajanjem od Stepinčeve kanonizacije biti od koristi “zajedničkoj mudrosti”.

Vrh Srpske pravoslavne crkve pisao je vatikanskom ministru vanjskih poslova Dominiqueu Mambertiju protiv Stepinčeve kanonizacije, a stav SPC-a u nedjeljnom intervjuu “Politici” ponovio je patrijarh Irinej. “Da bi netko bio svetac”, kako kaže, “on zaista mora biti svijetla i sveta osoba, koju kao takvu prihvaćaju i drugi kršćani”.

"To je izuzetno delikatno pitanje"

Patrijarh Irinej prije dva mjeseca je izjavio kako Stepinčeva kanonizacija neće ugroziti odnose SPC-a i Vatikana. – To je izuzetno delikatno pitanje. Dovoljno znamo o Alojziju Stepincu, a na djelu imamo pokušaj da se on prikaže u boljem svjetlu nego što je de facto to bio. Možda je to donekle i razumljivo jer je on u svoje vrijeme  bio značajna osoba u Hrvatskoj. Izgledno je da naši odnosi s Vatikanom neće biti ugroženi njegovom kanonizacijom, ali će to baciti sjenku na  Rimokatoličku crkvu. Dobro je poznato kakve su osobe u prošlosti  proglašavane za svece. Svi drukčiji potezi Crkvu bi činili više političkom organizacijom, a manje Kristovom crkvom, s naslijeđem koje je dobila od  svojih osnivača svetih apostola – rekao je patrijarh Irinej.

U Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj sigurni su da ništa neće ugroziti Stepinčevu kanonizaciju, koja se očekuje do kraja godine.

– Čuli ste što je kardinal Bozanić rekao u svojoj uskrsnoj propovijedi, a to je da su “desetljećima pokušavali zatrti i sam spomen Stepinčeva imena, ali nitko i ništa Crkvu nije moglo i ne može zaustaviti na putu prema svetačkome naslovu blaženog Alojzija” – rekli su nam neslužbeno na zagrebačkom Kaptolu.

>>Srpska pravoslavna crkva protiv kanonizacije kardinala Stepinca

>>Srpski predsjednik zahvalio papi Franji na potpori i spomenuo Stepinca

>>'Blaženi Alojzije Stepinac bit će proglašen svetim do kraja 2015.'

Komentara 75

ZA
zagorjedotokia
08:55 03.07.2014.

Opet bi se reda pravilo u tuđem dvorištu ili se to dvorište još uvijek svojata, možda? Vatikan je jedna od najstarijih, ali i najmudrijih diplomacija i sigurno zna tko je i što je bio Stepinac, te da li ima osnovava za proglašenje svetim. A susjedi nek čiste u svojem dvorištu! Hrvate je jako uvrijedila činjenica da je Draža Mihajlović rehabilitiran i da je od čovjeka pod čijom su rukom stradavali ne samo Hrvati nego i Srbi i u Hrvatskoj i Srbiji postao antifašist i narodni heroj maltene.

Avatar Navajo
Navajo
08:47 03.07.2014.

Ništa novo na Istoku! Vodeći ljudi Srpske pravoslavne crkve i dalje ne prihvaćaju stvarnost nego žive u mitovima. Takve su božićne i uskrsne poruke patrijarha Ireneja i dugih.

CR
crocro
08:43 03.07.2014.

Kakve oni veze imaju sa Hrvatskim svecima, niti ih oni kanoniziraju a niti ih oni slave? Mi niti ne očekujemo da će oni slaviti Stepinca a niti oni ne trebaju očekivati da će mo mi svaiti svetog savu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije