Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kanonizacija
Povratak na članak

Predsjednik Nikolić 
i patrijarh Irinej ne žele svetog Stepinca

Pismo Papi – 
Kao "zajedničku mudrost" Nikolić sugerira odustajanje od kanonizacije.

Komentari 75

ZA
zagorjedotokia
08:55 03.07.2014.

Opet bi se reda pravilo u tuđem dvorištu ili se to dvorište još uvijek svojata, možda? Vatikan je jedna od najstarijih, ali i najmudrijih diplomacija i sigurno zna tko je i što je bio Stepinac, te da li ima osnovava za proglašenje svetim. A susjedi nek čiste u svojem dvorištu! Hrvate je jako uvrijedila činjenica da je Draža Mihajlović rehabilitiran i da je od čovjeka pod čijom su rukom stradavali ne samo Hrvati nego i Srbi i u Hrvatskoj i Srbiji postao antifašist i narodni heroj maltene.

VL
Avatar Navajo
Navajo
08:47 03.07.2014.

Ništa novo na Istoku! Vodeći ljudi Srpske pravoslavne crkve i dalje ne prihvaćaju stvarnost nego žive u mitovima. Takve su božićne i uskrsne poruke patrijarha Ireneja i dugih.

VL
CR
crocro
08:43 03.07.2014.

Kakve oni veze imaju sa Hrvatskim svecima, niti ih oni kanoniziraju a niti ih oni slave? Mi niti ne očekujemo da će oni slaviti Stepinca a niti oni ne trebaju očekivati da će mo mi svaiti svetog savu.

VL
DA
Dac
09:08 03.07.2014.

Pazi ovo ! Četnički vojvoda traži da se ne kanonizira Stepinac !!!!!!!

VL
PA
patria
09:08 03.07.2014.

Zanimljivo od organizacije čiji su svećenici, od kojih i neki visokopozicionirani, tijekom rata u Hrvatskoj hodočastili po privremeno okupiranim hrvatskim područjima i držali vatrena nacionalističke propovijedi pune velikodušne ljubavi prema "drugim kršćanima" u kojima su među ostalim spominjali i "svete srpske zemlje Slavoniju, Baniju, Kordun, Liku i Dalmaciju", pozivali na osvetu "nevine srpske krvi koja viče iz zemlje" uz geslo "tko se ne osveti, taj se ne posveti", zazivali "pravednu kaznu" zbog "patnja ovoga naroda koji je ostatak zaklanoga naroda" i raspaljivali negativne osjećaje Srba mantrama o silnim nepravdama nanesenim njima i "antisrpskoj uroti Vatikana". A što se tiče onoga što oni misle, neka onda to i otvoreno kaže, ali to je već odavno ionako sve dobro poznata stvar. Ukratko razočaravajuće, ni nakon svega ništa još nisu naučili.

VL
Avatar Melankolija
Melankolija
08:44 03.07.2014.

A sto misle ovi popovi o Ratku Mladicu? Heroj ili zlocinac,...krvnik?

VL
Avatar antoniusbaracus
antoniusbaracus
09:02 03.07.2014.

Kada se predsjednik i patrijarh budu jednako trudili oko zblizavanja i jedinstva s katoličkom Crkvom tada bi se njihova misljenja promatrala sa ozbiljnoscu, ovako nema smisla, kao i obicno stvaraju sve veci jaz. Ni nama se ne svida rehabilitacija D. Mihajlovica pa nikom nista. Ili da se i njega proglasisvetim mozda bi im to pasalo.

VL
PF
Peregrine Falcon
09:10 03.07.2014.

Ako Srbima nije jasno zašto je, u prvom redu, Stepinac zaslužio biti proglašen svecem (nisam vjernik pa ne vjerujem u čudesna izlječenja) neka pročitaju knjigu "Kad hrabrost prevlada" (izvorni naslov je "When Courage Prevailed" gospođe Esther Gitman koja, gle čuda nije ni Hrvatica niti ustašica nego Židovka koja je iz Sarajeva pobjegla tijekom 2. svjetskog rata kako bi spasila živu glavu i nema razloga zbog kojih bi pisala hvalospjeve Stepincu i drugim Hrvatima o čijem je angažmanu na spašavanju Židova (jer je, kao Židovka za njih posebno bila zainteresirana pa je upravo to istraživala) napisala tu knjigu nakon temeljitog istraživanja.

VL
RO
rosa
09:19 03.07.2014.

Netko tko ne zna odgovoriti kako je postao stekao fakultetsku diplomu i kome je najveća titula četnički vojvoda bi "popovao" Vatikanu i Katoličkoj crkvi. Znam ljude u Srbiji koji se srame tko je predsjednik Srbije.

VL
Avatar rajetin
rajetin
08:53 03.07.2014.

A Srbija stvarno nema većih problema!

VL
DU
Deleted user
09:16 03.07.2014.

Ma koga jos u Hrvatskoj osim Milanovica, Mesica i Josipovica uopce zanima tko kaj u Srbiji misli ili kaze.....

VL
CR
crni7777
09:09 03.07.2014.

Schmicko, daj nam objasni kad tako sve znaš kakvu titulu nosi toma grobar, što je radio u Slavoniji 90 tih, i kako su vlaški popovi blagoslivljali topove koji su za vciljeve imali vrtiće i škole...

VL
AP
apolon
09:47 03.07.2014.

U Srpskom manastiru 1993god. u malom selu Knežini na planini Romaniji ovako je -između ostalog- sadašnji predsjednik Toma Nikolić zborio.... "Zakljinjem se Bogom i sv. Savom u obnovu jedinstvene Srpske države na Balkanu koja će obuhvatati sve Srpske zemlje" ! će obuhvatati sve Srpske zemlje" ! Tu četničku zakletvu T. Nikolić zborio je rame uz rame s Milanom Lančužaninom- zvan "kameni", Srpskim ratnim zločincem iz Vukovara odgovornim za zločin na Ovčari... gle koja zanimljiva slučajnost, zar ne? T. Nikolić titule četničkog "vojvode N i k a d a se nije odrekao !!!

VL
Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
09:49 03.07.2014.

Oni tamo mrze papu i Vatikan iz dna duše, papa bi trebao znati s kim ima posla. Imaju bolesne konstrukcije po kojima je Vatikan ubijao srbe i prisilno ih "pokatoličavao", a sve to su prenijeli i na Stepinca koji je Titu i ostalim progoniteljima Hrvata super došao da s Pavelića na njega prebace krivnju za sve one fantomske srpske žrtve kojima je trebalo zauvijek kompromitirati ideju hrvatske samostalnosti. Baš zbog toga je ovo pitanje i pitanje koje se tiče naše države, ali ovima na vlasti je žao što je Hrvatska samostalna, otrčali bi Srbima i naručje da mogu, a vjerojatno ni Stepinca ne vole jer ipak je važan njegov doprinos u rušenju komunizma u Hrvatskoj!

VL
ZA
zagorjedotokia
09:40 03.07.2014.

Veza je slijedeća: Srbija i Srbi uzimaju si za pravo da svugdje i svagda drugima sole pamet. I nitko i nigdje nebi smio poduzeti ništa što bi njih moglo uvrijediti. Čak bih to mogao i razumijeti pa donekle i opravdati da se oni sami tako ponašaju. Eto, to je veza. Ako neki nisu razumijeli. A ti neki u svojim porukama prizivaju smrt, pa makar i fašizmu. Nit u skladu sa vremenom, a još manje sa prostorom.

VL
Avatar MK
MK
10:24 03.07.2014.

...oni koji bi Srbiju od Trsta pa do Soluna - naravno da njima to ne pase.

VL
Avatar bok
bok
10:18 03.07.2014.

kako iskrivljuju povijest iz velikosrpske agresije tako iskrivljuju vjerovatno i povijest i 2. svj. rata. ..

VL
Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
09:42 03.07.2014.

Nije problem što oni tako govore, od njih se drugo ne može ni očekivati, problem je što naši tako ne ustaju kad oni rehabilitiraju Dražu nego samo odmahnu rukom i onda ih guraju u EU. Ta njihova crkva nema niti ekumenistički niti socijalni niti bilo kakav drugi nauk, oni su još u srednjem vijeku, propovijedaju srpski radikalni nacionalizam pa se ne treba čuditi zbog ovakvih izjava.Problem je kod svih tih pravoslavnih crkava što nemaju univerzalizam i kozmopolitizam, njima su svi ostali koji nisu pravoslavni niža vrsta, a u SPC-u je to otišlo tako daleko da smatraju da su oni jedina Kristova crkva, a ostalim svijetom vlada zlo i zbog toga da im se sve loše događa - što drugo reći nego stvarno morate imati ozbiljne psihičke probleme da bi imali takve ideje, riječ je o indoktrinaciji koja se teško ispire iz mozga!

VL
Avatar MK
MK
10:16 03.07.2014.

...Vojislav Seselj i Ratko Mladic su sigurno isto protiv.

VL
Avatar bok
bok
10:29 03.07.2014.

...Nikolaj Velimirović je proglasen svetcem SPC a slovi kao utemeljitelj Svetosavskog nacionalizma. Dakle Srbe ne smeta da im velikosrpski ideolog proglasen svecem, ili pojam "Nebeska Srbija" gdje se vidi na njihovim Ikonama i Mihajlovic.

VL
« 1 2 3 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.