Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Predsjednički izbori

Pravobraniteljica reagirala: 'Koristite retoriku kojom se poštuju ljudska prava drugih osoba'

To se, istaknula je, pogotovo odnosi na same predsjedničke kandidate i kandidatkinje, čija svaka izjava je pod povećalom medija i javnosti, što uvelike povećava njihovu odgovornost za izgovorenu riječ.
15. prosinca 2019. u 17:16 15 komentara 770 prikaza
Miroslav Škoro
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić reagirala je na slučajeve neprimjerenog načina komunikacije u predizbornoj kampanji, u kojima se pojedine kandidatkinje pokušalo omalovažiti pribjegavajući retorici koja ima obilježja seksizma te je pozvala na dostojanstven način komunikacije.

Miroslav Škoro Zajednica žena HDZ-a: 'Škoro je nakon vulgarnog izgreda izgubio pravo da ga se naziva gospodinom'

"Povodom recentnih slučajeva neprimjerenog načina komunikacije u predizbornoj kampanji, u kojima se pojedine predsjedničke kandidatkinje pokušalo omalovažiti pribjegavajući retorici koja ima obilježja seksizma, pravobraniteljica ovim putem još jednom podsjeća sve aktere koji sudjeluju u predizbornoj kampanji na važnost izbora načina komunikacije kojem pribjegavaju i izraza koje koriste", objavljeno je u nedjelju na internetskoj stranici  pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. 

To se, istaknula je, pogotovo odnosi na same predsjedničke kandidate i kandidatkinje, čija svaka izjava je pod povećalom medija i javnosti, što uvelike povećava njihovu odgovornost za izgovorenu riječ.

"Podsjećamo da smo odmah po stupanju na snagu Odluke Vlade Republike Hrvatske o raspisivanju izbora za Predsjednika Republike Hrvatske (NN 112/19) 21. studenoga objavili javno priopćenje vezano za poštivanje načela ravnopravnosti spolova u predizbornoj kampanji uoči predsjedničkih izbora 2019., u kojem smo ukazali upravo na potrebu dostojanstvenog načina komunikacije kojima se poštuju standardi civilizirane retorike u skladu sa suvremenim antidiskriminacijskim normativima."

Predizborni skup Miroslava Škore u kongresnoj dvorani Hotela Neboder u Rijeci ZATRAŽIO POVEĆANJE OVLASTI Škoro u Rijeci: Tuđman je bio vođa, a sve poslije njega bili su poslovođe

U skladu s time, pravobraniteljica poziva sve aktere koji sudjeluju u predizbornoj kampanji da koriste retoriku kojom se poštuju ljudska prava drugih osoba, pri čemu je poželjno generalno se oslanjati na konstruktivne komunikacijske obrasce, umjesto na one destruktivne koji za jedini cilj imaju poniziti i omalovažiti političkog oponenta.

Video: Tko su natječe za Pantovčak?

Vinolog
USKRS KAO NIKADA DO SADA
Savjeti kako da ovogodišnji Uskrs ipak bude poseban
INA
HUMANITARNO
INA brine o zdravstvenim ustanovama, institucijama i udrugama
 • mali ante:

  Nigdje traga seksizmu u Škorinom spominjanju ormara. Sama predsjednica je rekla da se on skrivao u ormaru. Ima li tu seksizma?

 • Avatar comparator
  comparator:

  Bolje bi bilo da se neke kandidatkinje počinju spremati kolače za kriminalce koje će se morati spremiti u zatvor nego da se oblače u seksi suknje ,ugrađuju kosu, dodaju pramenove ,nose duge trepavice i smijulje se kao "cigan bijelom kruhu ... prikaži još! " , a da im do smijeha nije. Na kakav v..... seksizam !?

 • ribnjačar:

  kao i u slučaju zabrane školskih dežurstava učenicima tako je i ovdje ne bitno i promašeno uplitanje hm pravobraniteljice. koja je to institucija ? ni časna sestra ni kandidat