Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetski dan srca obilježen i u Hrvatskom saboru

Povišeni krvni tlak i šećer u krvi muče zastupnike

Zagreb: U Saboru javnozdravstvenom akcijom obilježen Svjetski dan srca
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
30.09.2022.
u 07:07

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti u svijetu i Hrvatskoj, a prerano od njih godišnje umre oko 18,6 milijuna ljudi

U povodu Svjetskog dana srca u Hrvatskom saboru provedena je javnozdravstvena akcija mjerenja arterijskog tlaka i određivanja glukoze u krvi za sve zainteresirane zastupnike i predstavnike Vlade RH te zaposlenike. Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti u svijetu i Hrvatskoj, a prerano od njih godišnje umre oko 18,6 milijuna ljudi.

Zdrava prehrana

– Već smo u sklopu jedne akcije prije nekoliko godina provjeravali zdravlje zastupnika i otkrili da mnogi od njih nose velik kardiovaskularni rizik, kod mnogih je zabilježena i hipertenzija te povišen šećer u krvi. Možda im ovakve akcije pomognu da spriječe neke komplikacije koje im prijete a da ih nisu svjesni – smatra akademik Davor Miličić, predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva.

Zvane Brumnić (SD) nakon provjere vrijednosti tlaka svjestan je da bi rezultati mogli biti i bolji.

– Od kada mi je ugrađen stent, pazim na zdravlje, što se tiče preventive, činim sve što mogu – kaže Brumnić.

Na pitanje koliko obroka ima na dan, Nada Murganić (HDZ) odgovara da ponekad ima samo jedan navečer, koji malo dulje traje.

– Kontroliram zdravlje, sve preventivne mjere znam, trudim se provoditi ih – objasnila je.

Radu Šimičevića (HDZ) muči visoki tlak pa mu je zdravlje postalo prioritet.

– Kako se brzo živi, ponekad se zanemari zdravlje, ali jednom godišnje idem na sistematski, a s obzirom na godine, mislim da sam u dobroj formi – rekao je Šimičević.

Da se na tanjuru uvijek nađe nešto "zeleno", pazi njegova supruga, a on se od svog stresnog posla najbolje oporavlja planinarenjem na Velebitu.

Dalija Orešković (Centar) priznala je da se, kao i većina, često hrani "u hodu" pa joj je predstavljen i Tanjur zdrave prehrane, koji educira o zdravoj i uravnoteženoj prehrani.

– Drago mi je da saborski zastupnici imaju prilike vidjeti ovaj oblik edukacije jer je činjenica da ne vodimo o tome dovoljno brige. No čini mi se da je naš najvažniji zadatak da naši školarci imaju nutritivno balansirane obroke, a vidim i da su škole počele voditi o tome računa pa bi te mlađe generacije, ako im institucije pruže priliku, mogle steći zdravije prehrambene navike – zaključila je.

Iako je bila zadovoljna rezultatima šećera u krvi, tlak joj je ipak bio povišen. Na pitanje tko joj ga je "digao", odgovorila je da je vjerojatno posljedica okruženja, kamera i medija: – Nije politička arena, na to smo već stekli određeni imunitet.

Zabrinjavajući podaci

Akademik Miličić najvažnijom mjerom prevencije smatra razumijevanje rizika i uvođenje zdravih navika.

– Hoćemo li bolesti spriječiti, u 70 posto slučajeva ovisi o nama samima, o životnom stilu i pridržavanju pravila i mjera koje nalaže suvremena medicina. Kao društvo, ako želimo, možemo za 20 godina promijeniti ove porazne podatke – istaknuo je.

Akademik Bojan Jelaković, predsjednik Hrvatskog društva za hipertenziju, navodi da je ona glavni nezavisni čimbenik za kardiovaskularni pobol, ali i smrtnost.

– Nazvali smo je "tihi ubojica", jer ona ne boli pa će se ljudi teško odlučiti za neke korake koji bi mogli na vrijeme prevenirati nastanak bolesti. Učestalost raste i to zabrinjava, a slobodno mogu reći da je sramotno jer se može prevenirati – dodaje.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima više od 500.000 osoba sa šećernom bolešću, a kod više od 200.000 ona nije dijagnosticirana.

– Vodeći je rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti, a treći uzrok smrti u našoj zemlji. Usprkos naprednim tehnologijama i terapiji, dvije trećine oboljelih od šećerne bolesti umiru od posljedica kardiovaskularnih bolesti – istaknuo je prof. dr. sc. Dario Rahelić, dr. med, predstojnik Sveučilišne klinike "Vuk Vrhovac" i predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma Hrvatskog liječničkog zbora.

Komentara 3

AF
afer
10:54 30.09.2022.

A da drugi put pokušaju sa psiho testom i testom inteligencije?

VI
vidum
08:20 30.09.2022.

Izlječivo.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije