Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potvrdila skupština

Petrokemija kroz dokapitalizaciju traži 450 milijuna kuna svježeg kapitala

Foto: Boris Ščitar
12.12.2017.
u 00:30

Kutinska kompanija je odlučila izdati 45 milijuna novih dionica uz cijenu od 10 kuna, a time kapital raste deseterostruko

Dioničari Petrokemije na izvanrednoj skupštini donijeli su odluku o pokretanju procesa dokapitalizacije od čak 450 milijuna kuna.

Planira se izdanje najviše 45 milijuna dionica nominalne vrijednosti 10 kuna. Iako se činilo da će dokapitalizacija Petrokemije proći “glatko” još uvijek nisu dogovoreni svi detalji. U dokapitalizaciji bi trebali sudjelovati državni HEP i Janaf, Ina te PPD i mirovinski fondovi. Službeno uz te je tvrtke još nekoliko njih iskazalo interes, ali veća je vjerojatnost da hrvatski ulagači realiziraju transakciju.

Neslužbeno se može doznati i da bi za nesmetano poslovanje kompanije bilo dovoljno 300-tinjak milijuna kuna svježeg kapitala te da bi kutinski div mogao i prikupiti taj novac međutim još se dogovara koliko će koji ulagač doprinjeti. Kapital bi se udesetostručio, ali bi država zadržala 25 posto plus jednu dionicu u kompaniji kroz ulaganja HEP-a i Janafa.

Svaka od te dvije tvrtke u Petrokemiju će plasirati po 50 milijuna kuna, kako država ne bi potpuno izgubila kontrolu. Međutim Petrokemija i dalje niže gubitke. Tako je u prvih devet mjeseci ove godine stvorila 119,5 milijuna kuna gubitka, uz pad prihoda za samo 0,9 posto. To je četiri puta veći gubitak nego u istom periodu 2016.

Komentara 6

Avatar Zagor 74
Zagor 74
00:46 12.12.2017.

Zašto se pokrivanje gubitaka stalno zove dokapitalizacijom? Zvuči neukima da se nešto radi, a od investicije u proces ili zaokreta poslovnog modela prema održivosti nema ništa.

DE
deda1234
08:35 12.12.2017.

E kad nema todorica da plati plin....

PR
propalismoFranjoskroz
21:54 13.12.2017.

2,5 milijardi u zadnjih 10 godina???I još nije dosta??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije