Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOKAPITALIZACIJA

Uskoro će se znati mogući suvlasnici u Petrokemiji

21.11.2017.
u 17:26

U dokapitalizaciju kutinske kompanije uključit će se i mirovinski fondovi, koji su već sada manji suvlasnici

Objavom poziva uprave Janafa za izvanrednu glavnu skupštinu dioničara, koja će odlučivati o sudjelovanju tvrtke u skoroj dokapitalizaciji Petrokemije, počinju se dobivati i prvi obrisi buduće ulagačke i vlasničke konstrukcije u kutinskom proizvođaču mineralnih gnojiva.

Janaf će, prema prijedlogu, pridonijeti povećanju temeljnog kapitala s upisom 5 milijuna dionica, odnosno s 50 milijuna kuna, te bi bio jedan od sudionika konzorcija domaćih ulagača čije je okupljanje prošli tjedan medijima potvrdio prvi čovjek PPD-a Pavao Vujnovac.

PPD ne želi sav teret

No, PPD je jasno dao do znanja da, premda su poslovno zainteresirani za očuvanje i razvoj svog važnog kupca, nisu spremni i preuzeti sav teret dokapitalizacije Petrokemije, a rečeno je kako su “u igri” još Ina, HEP i mirovinski fondovi. Premda se o budućoj križaljci još nitko javno ne izjašnjava, budući da su razgovori o suradnji još u tijeku, neslužbeno se čuje kako bi ovih dana na Zagrebačkoj burzi trebao biti objavljen i poziv za izvanrednu skupštinu dioničara HEP-a, s prijedlogom jednakog iznosa dokapitalizacije kao i Janafovog, dakle 50 milijuna kuna.

Te bi te dvije državne kompanije zajedno imale 25 posto, a ovisno o ukupnom kapitalu koji se prikupi, udjel države bio bi nešto viši, uzme li se u obzir da je trenutno država glavni dioničar Petrokemije.

Trenutno preko Centra za restrukturiranje i prodaju ima gotovo 80 posto udjela u temeljnom kapitalu od 42 milijuna kuna, ali bi se izravan udjel države gotovo istopio nakon povećanja temeljnog kapitala na planiranih 492 milijuna kuna.

PPD i Ina, pak, kako se čuje, dogovaraju zajednički ulazak u transakciju i participiraju s jednakim ulaganjima, a kojima bi na koncu stekli status većinskih vlasnika. Te bi dvije tvrtke, prema trenutnim pregovorima, “uletjele” svaka s po 125 milijuna kuna.

Malima neznatan udjel

Mirovinski fondovi već su ranijim dokapitalizacijama pristuni u vlasničkoj strukturi Petrokemije, a nakon dokapitalizacije njihov bi udjel trebao biti nešto ispod 25 posto. Mali dioničari imali bi gotovo neznatan udjel.

Iako su Ina i PPD zapravo i konkurenti u prodaji plina Petrokemiji, već neko vrijeme isporučuju u Kutinu jednake količine, a obje tvrtke imaju i podjednaka potraživanja od Petrokemije za isporučene količine. No, suradnja oko dokapitalizacije Petrokemije nije “posao” u koji ove dvije tvrtke žele ući bez dogovora s ostalim sudionicima u budućem konzorciju, pa je, dođe li do dogovora, izgledno da se prije ulaganja sklopi i međudioničarski ugovor kojim bi se usuglasili oko ključnih pitanja daljnjeg upravljanja tvrtkom. Pod time se, među ostalim, podrazumijeva i dogovor oko zastupljenosti u budućoj upravi kompanije.

“Zasad je o svemu prerano govoriti. Samo se vode pregovori i još uvijek nema čvrstog dogovora o daljnjem procesu i odnosima snaga nakon dokapitalizacije Petrokemije”, rekao je za Poslovni dnevnik jedan od menadžera iz kruga potencijalnih ulagača.

Ključne riječi

Komentara 2

ZA
zagi177
22:14 21.11.2017.

Pa jasno to je izborna jedinica Gorana Marića, pa mora osigurati reinkarnaciju kliničkog mrtvaca. Uhvatio za gušu i ucijenio mirovince JANAF i ostale pa idemo dalje kuriti lovu. Čudi me da više ne želi ukinuti 2. stup, skužio je da može zagrabiti i "motivirati" mirovince da sudjeluju u njegovim projektima. Mislim da je namjerno minirao docap Đure , samo da zadovolji svoj ego. On nikad nićim nije upravljao , ali nikad, samo trla baba lan ...

PR
propalismoFranjoskroz
17:34 21.11.2017.

Spalionica ide dalje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije