Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković u Rumunjskoj najavio jačanje obrambene suradnje dviju država

Rumunjska Europskim vijećem predsjeda početkom 2019., a uz Finsku i Hrvatsku koje tom institucijom predsjedaju krajem 2019. i početkom 2020. čini takozvani “trio” koji priprema zajednički program, utvrđujući teme i glavna pitanja koje Vijeće riješava u razdoblju od 18 mjeseci.
17. svibnja 2018. u 21:00 2 komentara 159 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Hrvatska i Rumunjska će zajedno djelovati tijekom svojih predsjedanja Europskom unijom 2019. i 2020., a dobri odnosi između dviju zemalja poboljšat će se jačanjem obrambene suradnje, istaknuo je u četvrtak u Bukureštu premijer Andrej Plenković tijekom susreta s predstavnicima hrvatske zajednice u Rumunjskoj. 

Martina Dalić Ivan Hrstić Mailovi s nečim što “budi najniže strasti”

Rumunjska Europskim vijećem predsjeda početkom 2019., a uz Finsku i Hrvatsku koje tom institucijom predsjedaju krajem 2019. i početkom 2020. čini takozvani “trio” koji priprema zajednički program, utvrđujući teme i glavna pitanja koje Vijeće riješava u razdoblju od 18 mjeseci.

Zagreb i Bukurešt će “zajednički kohezijski djelovati na vanjskopolitičkoj sceni Europe, a to je još jedan dodatak intenzitetu naše suradnje”, poručio je premijer u hrvatskom veleposlanstvu u Bukureštu gdje se sastao s predstavnicima hrvatske zajednice i time započeo svoj službeni posjet Rumunjskoj.

Naglasio je kako će dvije zemlje svoje odnose jačati i kroz obrambenu suradnju, te je najavio kako će u petak u tu svrhu potpisati memorandum o suradnji s rumunjskim ministrom obrane Mihaijem Fiforom

Premijer će u petak posjetiti i Međunarodni sajam obrane, aeronautike i sigurnosti “Black Sea Defense and Aerospace 2018” na kojem svoje proizvode izlaže I devet tvrtki iz Hrvatske: Agencija Alan, Čateks, Galeb, Galko, HS Produkt, Kap-Ko, Odjeća, KROKO I Šestan-Busch.

Na sajam je stigao i hrvatski ministar obrane Damir Krstičević. Riječ je o sedmom izdanju tog vojnog skupa na kojemu izlaže više od 270 tvrki iz više od 25 zemalja. 

Ministar i premijer će se u petak susresti s rumunjskom predsjednicom Vlade Vasilicom Vioricom Dancila, predsjednikom Rumunjske Klausom Iohannisom i predsjednikom Zastupničkog doma Nicolaem Liviuom Dragneaom

Andrej Plenković Andrej Plenković: Neka podizvođači vrate novac. Ne dolazi u obzir da ja i HDZ trpimo štetu Davor Bernardić Davor Bernardić: 'Ovo je definitivan Plenkovićev kraj, bio je na čelu grupe Borg' Martina Dalić i Andrej Plenković Tko je u pravu Objavljeni novi mailovi: Plenković se triput sastao s grupom Borg?
Sezona skijanja
Sezona skijanja
Kada se putovanje pretvori u noćnu moru

A1 izdvaja za Vas

  • ing-12345:

    Kada se pročita koji su izlagači iz RH na ovom sajmu dođe mi da zaplačem. Većinom je izložen tekstil tj. gaće i unifome. Od pravog naoružanja samo puška a od streljiva ništa. Kada će Vlada RH shvatiti da nema domovinske ... prikaži još! sigurnosti bez vojne industrije koja proizvodi vojne brodove, podmornice, tenkove, topničko oružje (haubice, topove , minobacače, višecjevne raketne bacače) , protu zračno oružje, protu tenkovsko oružje, puškomitraljeze, mine, ručne granate te streljivo, eksplozive i barut za svo to oružje. Ne razvijajući vojnu industriju Vlada RH opasno ugrožava opstanak države.

  • trpimir53:

    Trump je svima naredio da moraju uvećati u odabranu a ovi svi nemaju što odlučivati i nisu ni sposobni da se brane bez USA .