Naslovnica Vijesti Hrvatska

Neka podizvođači vrate novac. Ne dolazi u obzir da ja i HDZ trpimo štetu

– Već je u zaključcima današnjeg summita zapisano da ću ja, kao predsjedavajući Vijeća 2020., ponovo organizirati ovaj događaj – rekao je Plenković
17. svibnja 2018. u 21:20 316 komentara 21447 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Dok mu se kod kuće Vlada trese kao nikad prije, Andrej Plenković je u Sofiji, gdje je jučer predstavljao Hrvatsku na summitu lidera Europske unije i zapadnog Balkana, započeo dan prilično samouvjerenom najavom da će on kao premijer izdržati ne samo aktualne političke potrese nego i dočekati da 2020. predsjeda sljedećim europsko-balkanskim summitom u Hrvatskoj. No, nakon završetka skupa u Sofiji, novinari su ga ponovno dočekali s pitanjima o novim mailovima, objavljenima jučer na portalu Index.hr, koji pokazuju visok stupanj njegove upućenosti u rad takozvane grupe Borg.

Martina Dalić i Andrej Plenković Tko je u pravu Objavljeni novi mailovi: Plenković se triput sastao s grupom Borg?

Neugodna pitanja

Pritisnut tim neugodnim pitanjima, Plenković je iznio neobičnu ideju: da konzultanti, koji su radili kao “podizvođači” u restrukturiranju Agrokora nakon što su sudjelovali u pisanju samog zakona koji je to restrukturiranje pomoću izvanrednu upravu omogućio, “vrate novac za sve što smatraju da je suvišno i nezasluženo”. Bila bi to lijepa gesta, smatra premijer.

– Mene niti je itko pitao niti sam znao tko će biti podizvođači. Ne dolazi u obzir da ja politički, a još manje Vlada ili HDZ, trpim štetu ili odgovaram zbog takve situacije. Želim da se sve rasvijetli i da pogledamo koliko je jedna uspješna priča iz različitih interesa došla u situaciju da se dovodi u pitanje cijeli proces. Problematična je ta činjenica da su neki kasnije bili angažirani na drugi način. Meni je žao. Trebali su se svi zaposliti u Agrokoru i gotovo, i stvar bi bila riješena, kao što su mnogi drugi došli raditi u sustav Agrokora. To bi bio put i nikakvih problema danas ne bi bilo – rekao je premijer, dodajući da ga cijela afera oko e-mail prepiske Martine Dalić s tzv. grupom Borg ne uznemirava.

– Moram priznati da danas nisam toliko pratio medije, imao sam drugih zadaća. Ali jasno mi je kakvom trendu i kakvom smjeru napada smo trenutačno izloženi. Još jednom ću ponoviti: cijelu svoju karijeru, svoj politički život, društveni angažman baziram na čestitosti, poštenju, nekorumpiranosti. I sa te strane sam po ovoj temi, i po svima drugima kojima sam se u životu bavio, miran da ne mogu biti mirniji – rekao je Plenković. Ponovio je da je za njega najbitnije to da je Ustavni sud presudio da je lex Agrokor u skladu s Ustavom RH.

Ubacio se u deklaraciju

Ranije jučer u Sofiji, u izjavi stranim novinarima pri dolasku na summit, Plenković se pohvalio da će on predsjedati sljedećim takvim summitom u formatu svih lidera EU i zapadnog Balkana u prvoj polovici 2020. godine.

– Već je u zaključcima današnjeg summita zapisano da ću ja, kao predsjedajući Vijeća 2020., ponovno organizirati ovaj događaj – rekao je Plenković. Zaključci, odnosno sofijska deklaracija na koju se referirao, ne spominju baš da će taj summit organizirati Plenković osobno jer nitko, naravno, ne zna tko će biti hrvatski premijer 2020.: “EU pozdravlja namjeru Hrvatske da bude domaćin summitu Europske unije i zapadnog Balkana tijekom svog predsjedanja 2020. godine”. No, na ubacivanje te rečenice u deklaraciju iz Sofije Plenković je osobno snažno inzistirao.

 

Tonći Korunić Tonći Korunić Sudionik prepiske: Dalić je imala glavnu ulogu u kreiranju lex Agrokor Davor Bernardić Davor Bernardić: 'Ovo je definitivan Plenkovićev kraj, bio je na čelu grupe Borg' Boris Vujčić Boris Vujčić 'Da i ne dođe do rješenja u Agrokoru, bankarski sustav ostat će stabilan'
Hrvatska rukometna reprezentacija
Jeste li znali?
Zašto bi Kauboji mogli postati Dizelaši i zašto su Crnogorci i Makedonci zapeli za lavove?

A1 izdvaja za Vas

 • prajdali100:

  A što je trebao druže Krasnec ? " Nemirno poručiti " !? Trebaju li nam nešto poručivati " kalibri" tipa Bere, Marasa, Beljaka, Sinčića, Pernara, Petrova, Grmoje.....Jesu li to tvoji favoriti ??? Ako jesu, baš mi te je žao.

 • Marko1337:

  A tko je sumnjao da je Plenković znao sve ono što je najvažnije u vezi spašavanja Agrokora, ali to ne znači da je to trebala znati i komunjarska bagra i svi zlotvori koji su očekivali da Agrokor povuće vladu u ... prikaži još! priopast, a tima i Hrvatsku. Toj bagri sigurno nije do Hrvatske.

 • Avatar quousque tandem
  quousque tandem:

  A tko će ga srušiti, Bernardić i Pernar? Jedini koga se Plenković stvarno treba bojati je Todorić, taj ga i želi i pokušava srušiti, a ima i dovoljno novca da bi mu to moglo poći za rukom. Ali ako njemu ... prikaži još! ne uspije, onda sigurno neće ni ovome što trenutno prolazi pod opoziciju, uz takve me ne bi iznenadilo da Plenković bude premijer i 2030.