Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomoć stiže sa svih strana

Prva financijska pomoć 120 milijuna kuna, aktiviran i europski fond solidarnosti. 2. siječnja proglašen danom žalosti

Dan nakon potresa u Petrinji i okolnim selima
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/4
30.12.2020.
u 19:03

Ministar Zdravko Marić građane koji žele pomoći novcem pozvao je da prate instrukcije nadležnih institucija

Vlada je danas donijela niz odluka kao interventnu pomoć područjima pogođenim katastrofalnim potresom koji je u utorak razrušio Petrinju, Glinu i okolna sela i odnio najmanje sedam ljudskih života. U Hrvatskoj je zbog toga, u konzultaciji Vlade s predsjednicima države i Sabora, 2. siječnja proglašen danom žalosti. Za interventnu pomoć, ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica na potresom pogođenim područjima, Vlada je odobrila ukupno 120 milijuna kuna iz proračunske zalihe i Fonda za energetsku učinkovitost.

Iz proračunske zalihe 100 milijuna kuna ide za pomoć Sisačko-moslavačkoj, a 10 milijuna Zagrebačkoj županiji, koja će uz to dobiti i pet milijuna kuna iz Fonda za energetsku učinkovitost. Jednak iznos iz ovog fonda kao interventnu pomoć nakon potresa dobit će i Karlovačka županija. Iz Vlade pritom ističu kako je riječ tek o prvom koraku pružanja financijske pomoći nastradalim područjima i poručuju kako će učiniti sve kako bi Hrvatska dobila pomoć i iz europskih fondova, prije svega iz Fonda solidarnosti. Riječ je o fondu iz kojeg je Hrvatskoj već odobrena pomoć u iznosu većem od pet milijardi kuna za obnovu Zagreba, za što se, prema Plenkovićevim riječima, prvi javni pozivi očekuju tijekom siječnja.

Pomoć Europe

Poruke o spremnosti EU da pomogne Hrvatskoj dan prije su stigle sa samog vrha europskih institucija, među ostalim od predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen i predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela. Slične poruke odaslali su i potpredsjednica EK Dubravka Šuica i povjerenik za krizna stanja Janez Lenarčič, koji su danas s članovima Vlade obišli potresom pogođene krajeve. Lenarčič je, na konferenciji za novinare nakon sastanka u Banskim dvorima, izvijestio kako se u samo nekoliko sati nakon aktiviranja europskog mehanizma za civilnu zaštitu upomoć Hrvatskoj odazvalo 13 članica EU i Turska.

– Time je dokazano da solidarnost u EU predstavlja živo tijelo i da Hrvatska u ovom trenutku nije ostavljena sama – rekao je Lenarčič.

Nakon potresa Vladi su se javile i brojne međunarodne financijske institucije, poput Svjetske banke, Razvojne banke Vijeća Europe, Europske investicijske banke i Europske banke za obnovu i razvitak, a premijer je na sjednici Vlade izvijestio kako su pomoć ponudile i susjedne zemlje i brojni partneri Hrvatske iz svijeta, a za pomoć su, kaže, zainteresirani i brojni građani iz Hrvatske i inozemstva. Pritom je zahvalio svima koji su pohitali u pomoć unesrećenim sugrađanima, poručivši kako je “ovo još jedna prilika da pokažemo veliko hrvatsko srce”. No nisu, nažalost, svi tako dobronamjerni. Na društvenim su se mrežama nakon potresa pojavile i lažne vijesti, a iz Hrvatske

>> VIDEO Građani se uputili pomoći u raščišćavanju ruševina nakon potresa

udruge menadžera sigurnosti stiglo je i upozorenje o lažnim računima za prikupljanje pomoći.

– Pojava lažnih računa bila bi zaista katastrofa – komentirao je ove informacije Plenković, a ministar financija Zdravko Marić građane koji žele pomoći novčanom donacijom pozvao je da prate instrukcije nadležnih institucija vezane uz bilo koju vrstu pomoći. Uz račun Crvenog križa, službeni račun je državna riznica, upozorio je Marić, izvijestivši da je Vlada otvorila račun za novčane donacije u akciji “Pomoć za obnovu nakon potresa”, po istom principu po kojem je nakon potresa u ožujku otvoren račun za pomoć Zagrebu, a nakon toga i račun za pomoć u borbi protiv epidemije COVID-19.

Naknada volonterima

Uz odluke vezane uz interventnu financijsku pomoć pogođenim županijama, Vlada je odlučila i o naknadi volonterima koji rade na stručnoj procjeni uporabljivosti građevina na potresom pogođenim područjima. Darko Horvat, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, najavio je da će se uspostaviti mrežna kontaktna točka na koju se volonteri mogu prijavljivati, a objedinjeni popis volontera dostavit će se županijama, gradovima i općinama radi evidentiranja njihova angažmana.

Volonterima angažiranima na procjeni uporabljivosti kuća i zgrada te šteta od potresa država će pokriti putne troškove i dnevnice. Uz posljedice razornog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, Vlada se danas bavila i posljedicama poplava koje su krajem studenog pogodile vrgorački kraj. Za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodne nepogode uzrokovane poplavom pravnim i fizičkim osobama na području Grada Vrgorca odobreno je 3,7 milijuna kuna na teret proračunske zalihe.

Video - Strašne scene iz Petrinje nedugo nakon potresa

 

 

Komentara 14

DU
Deleted user
23:08 29.12.2020.

Kako ste te krajeve zapustili zadnjih 30 godina potrebno je milijarde da bi se popravilo,,,al sto je njazalosnije da je gospodarstvo unisteno a bez gospodarstva nema ni zivota..........

YO
youme123456
22:26 29.12.2020.

već se sav ježim na pomisao kako će hdz lopovi potrošiti ovih 100 milijuna kuna, sad će se vrlo lako sve pokrasti jer je ovo tragedija i neće trebati natječaji

Avatar maskirana_drtina
maskirana_drtina
22:53 29.12.2020.

koliko su ono sprcali na "kuruna testove"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije