Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POMOĆ SUSJEDA

Vučić Hrvatskoj šalje milijun eura pomoći, Albanija 250 tisuća...

Beograd: Aleksandar Vučić
Foto: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL
1/5
30.12.2020.
u 19:58

Stravične slike razornog potresa obišle su svijet, čelnici brojnih država i humanitarci nude pomoć stradalima

Fotografije i videosnimke stambenih objekata srušenih u razornom potresu koji je u utorak u 12.19 sati pogodio Petrinju, Glinu, Sisak i okolna mjesta obišle su cijeli svijet. Na svim kontinentima prenesene su vijesti o potresu u ovom dijelu Hrvatske, ali i riječi čelnika stradalih gradova i općina koji mole pomoć za svoje građane i saniranje šteta koje su goleme.

Susjedi prvi priskaču

I vodeći svjetski mediji poput CNN-a, Reutersa, The Associated Pressa... redom prenose riječi preživjelih i riječi gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića, koji je rekao da se osjeća kao da su uništeni i centar i duša grada, da nemaju struje, vode, da su građani u mraku i ruševinama i da traže ljude.

Veliku pozornost potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji daju i mediji u regiji, kao i oni iz bivše države. Srbijanski mediji pišu čak i o tome kako su se organizirale navijačke skupine, BBB i Torcida, koje na terenu pomažu u čišćenju i saniranju stradalih kuća. Kako i priliči, u pomoć uvijek priskaču najprije susjedi. Tako se prenose i inicijative s društvenih mreža u okviru kojih se stradalima u potresu nudi smještaj, prikuplja razna vrsta pomoći, organiziraju prijevoznici koji se nude za prijevoz stradalih… Ispred Veleposlanstva RH održan je skup solidarnosti i podrške građanima Hrvatske pogođenim potresom, gdje je više srbijanskih organizacija, udruga i stranaka apeliralo da se Hrvatskoj uputi pomoć u otklanjanju posljedica potresa te pozvalo na solidarnost s građanima Hrvatske.

GALERIJA Potres napravio veliku štetu u Petrinji, Sisku i okolnim mjestima

Beograd: Aleksandar Vučić
1/64

– Nesretni događaji uvijek podsjete koliko su sudbine ljudi na ovim našim prostorima isprepletene i koliko je važno da se međusobno ispomažemo i podržavamo. Pozivamo stoga srbijansku vladu da čim prije ponudi materijalnu pomoć i spasilačke ekipe državi Hrvatskoj i pogođenim građanima susjedne zemlje kako bi lakše prebrodili ove teške dane – piše u apelu Skupštine slobodne Srbije. Svim građanima Srbije upućen je poziv da, u skladu sa svojim mogućnostima, obiteljima Petrinje i okolnih sela koje su ostale bez domova ponude privremeni smještaj. Pomoć je najavio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da je Srbija spremna pomoći Hrvatskoj i da se nada da je potres prošao uz minimalne žrtve. Uputio je i pismo srbijanskoj vladi s molbom da se Hrvatskoj uputi milijun eura pomoći, a ponudio je i tehničku pomoć.

– Spremni smo pružiti svaku vrstu pomoći. Želim da se Hrvatska brzo oporavi, da brzo obnovi sve objekte – istaknuo je Vučić.

Otvara se i linija za pomoć

Među prvima je u pomoć priskočio Crveni križ Bosne i Hercegovine, koji je ponudio konkretnu pomoć u materijalno-tehničkim sredstvima. Prema najavama, Crveni križ BiH uz pomoć svojih organizacija u Federaciji, Republici Srpskoj i Brčko distriktu donirat će 80 šatora, deke i drugu robu neophodnu u ovakvim situacijama. Otvorit će i humanitarni broj za prikupljanje novčanih sredstava, priloga i pomoći građana i institucija u BiH za saniranje posljedica od potresa u Hrvatskoj.

S konkretnom pomoći odmah se javila i Sjeverna Makedonija, čija je vlada donijela odluku o doniranju šest milijuna makedonskih denara (oko 734.000 kuna).

– Solidarnost je prvi poriv u ovim trenucima i pružit ćemo pomoć u skladu s potrebama. Premijeru Andreju Plenkoviću i svim hrvatskim državljanima pogođenima potresom pružam snažnu podršku. U ime svih građana Sjeverne Makedonije izražavam sućut zbog žrtava – napisao je na svome Facebook-profilu premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev. I Albanija je odlučila pomoći u skladu sa svojim mogućnostima te će stradalim područjima u Hrvatskoj donirati 250.000 eura.

VIDEO Na ulazu u selo Pecki na cestu se srušila kamena stijena

Ključne riječi

Komentara 279

MU
Mud
17:28 30.12.2020.

Hini treba javit da nije Srbija jedina država u susjedstvu.Sve je to u briselu smućkano.Ne padajte na podvale.

DU
Deleted user
16:57 30.12.2020.

Fali još 399.999.000.000 eura da plate kaj su tu napravili...

CO
Content
17:26 30.12.2020.

Može + javna isprika/žaljenje za SVE nevine hrvatske žrtve u Domovinskom Obrambenom ratu koje su ubili/zaklali + ratna odšteta za isto. Tako ili nikako! Hrvati, ne klečite pred srbima. Nikad! Nigdje! Možemo i bez njih. Rugat će nam se!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije