Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMJENA NA ČELU VAŽNOG RESORA

Koalicijski partneri na sastanku u Vladi. Čuraj otkrio detalje Marićeve ostavke: Svi su ostali šokirani

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/16
Autori: Vecernji.hr, Hina
06.07.2022.
u 15:02

Marić će biti razriješen na sljedećoj sjednici vlade u četvrtak 14. srpnja, prethodno će u ponedjeljak 11. srpnja Hrvatska i službeno potpisati ulazak u eurozonu.

Ministar financija i potpredsjednik Vlade Zdravko Marić napustit će Vladu Andreja Plenkovića na vlastiti zahtjev. Vlada je u sinoćnjoj potvrdi o njegovu odlasku Mariću zahvalila "na doprinosu koji je dao u Vladi u proteklih šest godina".

U Banskim je dvorima u tijeku sastanak užeg kabineta Vlade na kojem će premijer Andrej Plenković izvijestiti o odlasku Zdravka Marića iz Vlade i Marku Primorcu kao kandidatu za novog ministra financija, nakon čega slijedi sastanak s predstavnicima stranaka parlamentarne većine.

Tijek događaja:

15:00 - O tome smo razgovarali nekoliko tjedana, ja sam rekao dobro. Ja sam rekao da razumijem. On će sutra objasniti sve razloge zbog čega to radi. Odlično smo surađivali, zajednički održali stabilnost. Ja držim čvrsto političku stabilnost, on je dao ogroman doprinos gospodarskoj stabilnosti - rekao je premijer Andrej Plenković o ostavci ministra Zdravka Marića.  Više ovdje. 


14:25 - Marko Primorac, koji će nakon Zdravka Marića sjesti u fotelju ministra financija, na sastanku užeg kabineta Vlade i vladajuće koalicije sudjelovao video vezom jer je u izolaciji zbog koronavirusa. Više ovdje. 


13:54 - Uskoro bivši ministar financija Zdravko Marić napustio je sastanak u Banskim dvorima.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL


13:50 -  Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak kaže da se Marićeva ostavka mogla naslutiti iz njegovih izjava u zadnjih nekoliko tjedana, te da se iza njegovog odlaska ništa ne skriva.

''Ako je osjetio da se potrošio, da nema više izazova, da je ispunio sve ambicije, onda je to odgovoran potez. Marić je stabilno držao sustav financija, prebrodio sve dosadašnje krize, a za par mjeseci ulazimo u eurozonu'', rekao je.

Hrebak je pohvalio Marićeve porezne reforme, zbog kojih ga je ocijenio kao najuspješnijeg hrvatskog ministra financija.

''Ali političari nisu roboti, imaju svojih emocija i planova. Radio je vrlo zahtjevan posao više od šest godina, za 4-5 pet puta manju plaću koliku je mogao ostvariti'', poručio je.

Hrebak smatra da Marićev nasljednik ima dovoljno vremena da se upozna sa sustavom i da se pripremi za gospodarske izazove koji se očekuju najesen.


13:26 -   Odlaskom Marića iznenađena je i zastupnica Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić koja očekuje od Marića i premijera Plenkovića da jasno i detaljno izlože javnosti razloge ostavke.

"U trenucima rastuće inflacije, uvođenja eura, nadolazeće recesije, rasta vanjskog duga, a u svjetlu današnje odluke kojom je Hrvatska izgubila arbitražni spor s MOL-om, pa će morati platiti oko dvije milijarde kuna odštete, smatramo da je apsolutno neozbiljno i neodgovorno da ministar financija, kao najjači ministar u Vladi, daje ostavku, što saznajemo u 10 navečer, a ne ponudi niti jedno objašnjenje”, kazala je.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nismo u mirnom razdoblju nego u općoj globalnoj nestabilnosti, pa nije prihvatljivo objašnjenje da je Mariću dosta ovog posla, navodi.

"Kad preuzmeš ovakvu funkciju imaš određenu odgovornost da ostaneš i onda kad je teško, pa i onda kad ti je svega dosta, a dobio si ponudu za 10 puta bolju plaću. Preuzeo si javnu dužnosničku funkciju pa na njoj ostaješ sve dok imaš povjerenje Vlade ili parlamenta", poručila je Benčić.


13:24 -  Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) zapitao je koliko je Vlada još jaka ako iz nje odlazi najjača karika.

"Marić je bio dorastao svom zadatku i naravno da smo svi iznenađeni jer se nalazimo u neizvjesnoj financijskoj situaciji. Od premijera očekujemo obrazloženje zašto je Marić napustio Vladu", rekao je.

Ovo će se itekako odraziti na stabilnost Vlade i vrlo lako bi se moglo ići prema prijevremenim izborima, ocijenio je.

Budući ministar Primorac ne dolazi iz realnog sektora, što mu je veliki minus, pa je pitanje koliko će se uspjeti snaći u razdoblju recesije pred nama, poručuje Pavliček.


13:20 -  Socijaldemokrat Domagoj Hajduković opisao je Marića kao "jahtaša, prijatelja moćnih hotelijera i Agrokorovog čovjeka", ocijenivši da "diže ručnu" u svjetlu gospodarskog tsunamija koji nas čeka.

„Ispunio je svoje ambicije, napustio je brod koji, ako ne tone, onda se bar ozbiljno ljulja, i što nam je ostavio? Prelazak na euro, vrlo neozbiljno osmišljen i proveden, inflaciju koja divlja, stotine tisuća građana na rubu siromaštva. Iznenađen sam jer je, po njegovim riječima, uvođenje eura trebala biti kruna njegove karijere, a sad je odlučio otići”, kazao je.

Smatra da će Marko Primorac teško nastaviti Marićev posao budući da Hrvatska nije dobro pripremljena na prelazak na euro.

Po onome što je iz medija pročitao o Primorcu, kaže kako ga ne ohrabruje Marićev nasljednik. "Cijepio se preko reda, to pokazuje koliko je moralna osoba, a o njegovim stručnim kompetencijama ne mogu govoriti", napomenuo je.


13:01 -  Čelnici koalicijskih stranaka stigli su u Banske dvore na razgovor s premijerom koji će im, kako je najavljeno, predstaviti kandidata za novog ministra financija.

- Vijest me iznenadila. Sasvim sam siguran da je iznenadila sve, vjerojatno osim premijera koji je o tome nešto znao - izjavio je Radimir Čačić ispred Banskih dvora istaknuvši kako su financije najvažnije te da je Marić svoj posao odradio odlično.

06.07.2022., Zagreb - Nakon objave ostavke ministra Marica celnici stranaka dolaze u Banske dvore na sastanak vladajuce koalicije na kojem bi premijer trebao predstaviti novog ministra. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik HNS i državni tajnik u Ministarstvu financija Stjepan Čuraj naveo je kako su svi ostali šokirani s viješću o Marićevoj ostavci. Kazao je kako nije bio na kolegiju na kojem je Marić objavio svojim najbližim suradnicima kako odlazi jer je bio na poslovnom putu.

- Nisam imao priliku pričati s njim osobno, ali ono što su mi kolege prenijele da je bio zbilja emotivni kolegij i da nije lako nakon šest godina - objasnio je.

Na pitanja gdje će Marić nastaviti svoju karijeru, dometnuo je kako on ne zna, ali je objasnio i to da "bavljenje ovim poslom uzima svoj danak".


12:35 -  Ostavka ministar financija Zdravka Marića iznenadila je u srijedu saborske zastupnike Borisa Lalovca (SDP) i Zvonimira Troskota (Most), dok je za Stephena Nikolu Bartulicu (Domovinski pokret) to loš znak koji ne ulijeva povjerenje.

>>> OPŠIRNIJE


12:32 - Predsjednik HSS Krešo Beljak objavio je status na Facebooku s naslovom 'Šok i vjeverica? Baš i ne' u kojem se osvrnuo na ostavku ministra financija.

Status prenosimo u cijelosti.

"Prije nekih desetak godina, jedan je hrvatski političar u nekom razgovoru izjavio da mu je jedna od najvećih želja biti basnoslovno bogat, ali anoniman. Jer, naravno, kad si poznat, kad si stalno pod "svjetlima reflektora", teško je uživati u bogatstvu kojeg imaš. Stalno neki dosadni novinari pitaju, stalno javnost pita, stalno moraš odgovarati odakle ti...

Zdravko Marić je zapravo još uvijek vrlo mlad čovjek koji je, čini mi se, riješio "neke stvari" u životu, ne samo za sebe, već i za svoje praunuke. Pa zar je teško shvatiti njegovu potrebu da sad ode polako u anonimnost?

I tako će za koju godinu, čuvan hobotnicom kojoj pripada, Zdravko Marić najvjerojatnije ostvariti san onog prvog političara od prije desetak godina. Uskoro će biti basnoslovno bogat, a sve manje i manje poznat i sve više i više anoniman. Amen", napisao je Beljak.


11:49 - Analitičarka Ankica Mamić komentirala je za Večernji list odlazak Zdravka Mamića iz Vlade.

>>> Opširnije


11:33 - Glasnogovornik Vlade Marko Milić komentirao je ostavku ministra financija Zdravka Marića.

- Točno je da ministar Marić odlazi iz Vlade, o tome je obavijestio predsjednika Vlade prije nekoliko tjedana. Oni su o tome razgovarali. Jutros se ministar obratio kolegama na užem kabinetu Vlade.

>>> OPŠIRNIJE


10:57 - Politički analitičar Damir Jugo komentirao je za Večernji list ostavku Zdravka Mamića i što to znači za Vladu.

 

>>> OPŠIRNIJE


10:45 -  Ostavku Zdravka Marića komentirao je Mostov Zvonimir Troskot.

- Malo nas je iznenadio odlazak ministra Marića s obzirom na popularnost u anketama koje je uživao u posljednje vrijeme, a pogotovo zato što se nalazimo u jeku krize visoke inflacije, rasta cijena, možda čak i usporavanja gospodarskih aktivnosti koje nas čeka nakon ljetne sezone. To nam je pokazatelj da se polako napušta brod gospodina Plenkovića koji je izbušen s aferama korupcije. U svakom slučaju to je iznenađujuća vijest i nadamo se da će se gospodin Primorac snaći s obzirom na to da je ovo ozbiljna situacija za gospodarstvo Hrvatske - izjavio je Zvonimir Troskot.

Kazao je kako ne zna zašto je Marić podnio ostavku i kako mogu samo nagađati.


10:27 - Hrebak: 'Marić je bio dobar ministar, ali svakoga se može zamijeniti'

Predsjednik HSLS-a i član vladajuće koalicijske većine Dario Hrebak kazao je za HTV da je o tome saznao jučer iz medija.

- Imat ćemo danas u 12 sati koalicijski sastanak i očekujem da ćemo tada dobiti podrobnije informacije. Odlazak nije beznačajan. Radi se o jednom od tri najbolja ministra. Vidimo da će nam biti izazovno sve što slijedi na jesen, ali dobro je što ministar Marić ostavlja dobar resor, stabilne financije i dobrih 6,5 godina iza sebe, istaknuo je.

Govoreći o novom ministru Marku Primorcu, Hrebak je rekao da ima njihovu potporu, ako će nastaviti raditi kao ministar Marić. Naveo je da nije zabrinut zbog cijele situacije, ali da nije ni zadovoljan.

- Marić je bio dobar ministar, ali svakoga se može zamijeniti. Mi počnemo hvaliti čovjeka tek kad ode, a do tada mu otežamo da mu bude sve najgore. Sad se vidi da je ministar Marić radio odličan posao i nadam se da će i novi ministar to nastaviti. Vidio sam da ima dobre reference, a na njemu je da u sljedeća tri mjeseca, dok je koliko-toliko stabilna pripremi ministarstvo za sve ono što nas čeka na jesen, rekao je Hrebak.


10:12 - Lalovac komentirao odlazak Zdravka Marića

- Bio je jedan od kvalitetnijih ministara, ministar Marić je postavio visoko ljestvicu za svog nasljednika, bojim se da je neće moći preskočiti. Čovjek koji nema iskustva u donošenju odluka, jedna je stvar biti sveučilišni profesor, a druga je ući u cipele koje su izuzetno teške. Marić je sigurno poznavao ljude u sustavu, doći će jedan potpuno novi čovjek ovako iznenada, neće mu biti lako. I novi ministri su tu, morat će se uštimati da budu dobra ekipa - rekao je Boris Lalovac, bivši ministar financija za N1 televiziju.

>>> Više ovdje


10:04 -  Politički analitičar Žarko Puhovski komentirao je za N1 iznenadni odlazak ministra financija Zdravka Marića iz Vlade.

"To je ozbiljno oštećenje Vlade jer je on jedan od, možda dvojice ministara, uz Butkovića, koji su od početka bili s Plenkovićem i imali jasan ugled u svom resoru, bez obzira na primjedbe kojih uvijek ima", kazao je Puhovski dodajući da je ovo "nešto na što je Plenković morao pristati pod nekim ozbiljnim pritiskom".

"Radi li se zaista o nekom privatnom problemu, to ne možemo znati, ali mora da je nešto doista ozbiljno. Kad pristane na ovakvo oštećenje Vlade, Plenković mora imati dobre razloge. On je inzistirao na toj stabilnosti i uglavnom je mijenjao ministre pod izvanjskim pritiscima", objašnjava Puhovski.


8:55 - U Banske dvore stigao je i premijer Andrej Plenković


8:32 -  Zdravko Marić stigao u Banske dvore

Uskoro bivši ministar financija Zdravko Marić stigao je u Vladu gdje će o njegovom odlasku iz Vlade premijer izvijestiti ostale članove Vlade na užem kabinetu i članove parlamentarne većine. Očekuje se da će Plenković predstaviti danas Marka Primorca kao kandidata za novog ministra financija.

06.07.2022., Zagreb - Zdravko Maric dolazi na sastanak uzeg kabineta Vlade u Banske dvore. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL


8:13 - Imovina Marka Primorca

Primorac radi kao docent na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu od ožujka 2016. godine. S obzirom na to da je on suprug HDZ-ove Iskre Primorac koja je na čelu Središnjeg registra osiguranika od 2017. godine, u njezinom imovinskoj kartici navodi se i njegova imovina te plaća.

>>>OPŠIRNIJE


7:44 -  Tko je kandidat za budućeg ministra

Marko Primorac (1984.) profesor je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, čije je područje ekspertize upravljanje financijama u javnom sektoru, porezna politika i fiskalna decentralizacija.

Marić će biti razriješen na sljedećoj sjednici vlade u četvrtak 14. srpnja, prethodno će u ponedjeljak 11. srpnja Hrvatska i službeno potpisati ulazak u eurozonu. Iako se o Marićevu povlačenju šuška već neko vrijeme, informacija je držana u strogoj tajnosti, a u srijedu bi trebala biti službeno priopćena nakon sastanka užeg kabineta Vlade i, nakon toga, parlamentarne većine.

Odlazak Zdravka Marića, kako doznajemo, osobne je prirode i nema veze s političkom situacijom. Kako doznajemo iz izvora bliskih Mariću, ulaskom Hrvatske u eurozonu, za što se još samo čeka formalna potvrda Vijeća EU idući tjedan, Marić je ispunio svoje političke ambicije.


7:30 - Predsjednik Vlade izvijestit će o odlasku Marića članove Vlade u srijedu na užem kabinetu (9 sati) i članove parlamentarne većine (12 sati)

- Zahvalni smo mu na doprinosu koji je dao u Vladi u proteklih šest godina. Vlada će nastaviti kao i dosad raditi na rješavanju svih izazova s kojima smo u krizi suočeni, štiteći hrvatske građane i gospodarstvo - poručeno je iz Vlade te se dodaje kako će premijer Plenković u srijedu parlamentarnoj većini predstaviti Marka Primorca kao kandidata za novog ministra financija, a zastupnicima u Hrvatskom saboru već tijekom idućeg tjedna.

Odlazak jednog od najpopularnijih ministara zaprepastio je javnosti, a analitičari smatraju kako će Marićev odlazak uzdrmati Vladu.

Više o tome što misle analitičari o odlasku Zdravka Marića s čela Ministarstva financija, pročitajte u članku Premiuma Večernjeg lista: 'Marić je jedan od prvih u povijesti Hrvatske koji je ovo napravio, odlazi svojom voljom i ostavlja dobre rezultate'

VIDEO: Radovan Fuchs o slučaju Milanovićeva sina: Poslali smo inspekciju u školu

Komentara 88

IK
ikbmibm
15:35 06.07.2022.

GBY Zdavko,odradio si Grand Slam,bez izgubljenog gema .Sretno i hvala.

BR
brojevi
10:28 06.07.2022.

Najbolji financministar svih vremena u povijesti RH. Zlonamjerni i negativistički komentari na odlazak istaknutog ministra dovoljno govore o njihovim autorima, agitpropovcima čiji je interes svačiji samo ne hrvatski. Glavninu čine proputinovi sljedbenici, agenti iz ruske interesne sfere, komunjare i neosviještena desnica koja je dobrano umočena u novčane transakcije sa Kremljom.

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
10:01 06.07.2022.

Zdravko Marić je bio pravi čovjek u prava vremena na usluzi Domovini i Hrvatima. Takav mora biti ispred vremena i mentaliteta rulje da bi bio uspješan, trpiti sve od te i takve rulje, držati se svog cilja, postići nešto što će ostati zapisano u povijesti i otići kad znaš da je tvoj životni izazov uspješno okončan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije