Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pitali smo građane treba li uvesti ćirilicu u službenu uporabu u Vukovaru

U jeku sve većih polemika na političkoj sceni oko pitanja provedbe odluke Ustavnog suda o nadograđivanju prava srpske manjine u Vukovaru, odlučili smo provjeriti što hrvatski građani misle o uvođenju srpskog jezika i ćirilice u službenu uporabu.
19. srpnja 2019. u 16:46 152 komentara 37512 prikaza

Nedavna odluka Ustavnog suda da se prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru moraju povećati izazvala je mnoge prijepore. Ova dugoočekivana odluka trebala bi riješiti još duže sukobe oko uvođenja ćirilice u Vukovaru u koje se svojedobno morala miješati i policija, ali vukovarski gradonačelnik ju odbija tvrdeći da će samo unijeti nove napetosti.

Nova kriza Predsjednica uz Penavu: Nisu ispunjeni preduvjeti za širenje posebnih prava manjina u Vukovaru

Podsjetimo, nakon što je zadnjim popisom stanovništva utvrđeno da je u Vukovaru oko 33% stanovništva srpske nacionalnosti, čime je ispunjen uvjet za uvođenjem srpskog jezika i pisma u službenu upotrebu, započelo je postavljanje dvojezičnih ploča. To je rezultiralo nezadovoljstvom velikog dijela hrvatskog stanovništva u Vukovaru koji su iz protesta lomili postavljenje dvojezične ploče.

Prema novoj odluci Ustavnog suda dosadašnja prava srpske manjine trebala bi se unaprijediti, ali vukovarski gradonačelnik Ivan Penava to odbija tvrdeći da su "dijalog i suradnja građana Vukovara, pripadnika hrvatskog naroda i srpske nacionalne manjine na zadovoljavajućoj razini te da bi svako povećanje opsega prava pogoršalo međunacionalne odnose". Jučer se Penava sastao oko tog pitanja i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović koja mu je pružila potporu. 

Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a, kritizirao je zbog toga Grabar Kitarović te je poručio da "predsjednica kolektivizira krivicu Srba i ulazi u sukob s Ustavnim sudom". Da Penava mora provesti odluku, osim Pupovca smatra i HNS koji već vrši pritisak na vladajući HDZ.

Andrej Plenković, Ivan Vrdoljak i Predrag Štromar NEMA MIRA ZA PLENKOVIĆA HNS otvara novu krizu: Ćirilica mora u Vukovar

U jeku tih polemika, odlučili smo provjeriti što hrvatski građani misle o uvođenju srpskog jezika i ćirilice u službenu uporabu. Ispostavilo se da iako je to vruća tema na političkoj sceni građani i nisu zainteresirani pa nam je velika većina kazala kako nemaju nikakvo mišljenje o tome treba li provesti odluku ili ne. Manji dio građana ne želi svoje mišljenje javno iznositi "jer se radi o osjetljivoj temi", ali dio njih ipak je otvoreno otkrio što misle o svemu.

Ivan Đikić
TEŠKE OPTUŽBE
Đikić žestoko prozvao Beroša: 'Zašto ne odgovorite tko je iz Vladina savjeta zaradio na testovima'
Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema
 • Avatar anti_komunist
  anti_komunist:

  nisu se sluzili cirilicom ni u vrijeme juge.....sadasnje inzistiranje na cirilici je cisti oblik provokacije......

 • ZAGREB52:

  Hrvatski je sluzbeni jezik.Latinica.je sluzbeno pismo.ovo je drzava Hrvatska.to je isto da ja u USA pisem.Hrvatski. a ne Engleski.zivite.u 19 st.

 • Androniko:

  Čak ni u samoj Srbiji nije obavezna ćirilica na ustanovama, a siguran sam i da veliki broj njihovih građana niti ne zna to pismo. Hrvatski jezik u hrvatskoj državi. Svi drugi imaju izbor prilagoditi se ili vratiti se gdje im je 'bolje'.