Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pietro Parolin:

'Još vrijedi metafora rijeka o susretanju naroda i Katoličke i Pravoslavne crkve'

Zagreb: Susret članova HBK s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/3
30.10.2017.
u 17:47

Da vjera i život ne bi išli jedno pored drugog i uvijek bili odvojeni, potrebno je vjernike motivirati i potaknuti da ostanu dosljedni vjeri koju ispovijedaju, rekao je kardinal Parolin

Drugi čovjek Katoličke crkve, kardinal Pietro Parolin, državni tajnik Svete Stolice, susreo se poslije podne s hrvatskim biskupima i podsjetio ih na riječi pape Ivana Pavla II. o "metafori rijeka", tj. susretanju naroda i Katoličke i Pravoslavne crkve na našim prostorima.

- Dozivanjem u sjećanje slike koju je Ivan Pavao II. upotrijebio na euharistijskom slavlju u Zagrebu 11. rujna 1994. usporedivši vjeru narodâ s rijekama Savom i Dunavom koje teku jedna blizu druge i na kraju se susreću. Tom simboličnom slikom evocirao je dvije tradicije, katoličku i pravoslavnu, koje su pozvane provesti ekumenski pothvat približavanja i združivanja (usp. Ivan Pavao II., Homilija na euharistijskom slavlju u prigodi devetstote obljetnice osnivanja Zagrebačke biskupije, Zagrebački hipodrom, 11. rujna 1994.). Želimo se poslužiti slikom dviju velikih rijeka ovoga kraja koje se jedna s drugom spajaju, uvjereni da se vjera i život, također, moraju susresti kako bi mogli dati svjedočanstvo svijetu - rekao je hrvatskim biskupima kardinal Parolin.

Zagreb: Susret članova HBK s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom
1/7

- Da vjera i život ne bi išli jedno pored drugog i uvijek bili odvojeni, potrebno je vjernike motivirati i potaknuti da ostanu dosljedni vjeri koju ispovijedaju, u svim osobnim situacijama i konkretnim okolnostima današnjeg vremena, u kojem se javljaju novi izazovi na najrazličitijim poljima. Svi shvaćamo njihovu živu složenost, napose izazovâ sekularizacije i ravnodušnost - rekao je.

- U ritmu društvenih promjena, pastoralno djelovanje mora biti kadro pružiti evangelizaciju koja učinkovito ulazi u dušu ljudi. Živa, konkretna situacija ljudi je polazište i bitno uporište svakog pastoralnog djelovanja. Ondje se događa “kultura susreta” koju je papa Franjo uzeo za nît vodilju svojih pastirskih učenja. Znamo da se ne može naviještati ako se nismo “okupali u stvarnosti”, ne samo zato da bismo uspostavili skrupuloznu i svrsishodnu dijagnostičku ocjenu te stvarnosti, koliko više zato da prihvatimo njezinu novost i izazove i smognemo hrabrosti da pružimo prikladne odgovore na njih. Sveti Otac nas ne prestaje poticati da napustimo proračunata posredništva i oprezne ravnoteže, te da umjesto toga odaberemo dalekovidne poglede i otvaranja, počevši “odozdo”, od “periferijâ”, te tako izađu na vidjela čvorišta i problemi koji su od vitalne važnosti za našu budućnost, ali s kojima često nemamo hrabrosti uhvatiti se u koštac - rekao je Parolin i naglasio da je to izazov koji se tiče čitave Crkve te da je ovo je čas obnove, svjesni da “smo uvijek djelotvorniji kada se brinemo za to da stvaramo procese, radije nego da zavladamo položajima koji sa sobom nose neku moć” (Evangelii gaudium, 223).

- U našoj sadašnjici, među mnogim darovima na kojima trebamo biti zahvalni Bogu, zasigurno je i ovaj zahtjevni ali spasonosni poziv na obnovu za čitavu Crkvu, koji nas papa Franjo poziva trajno živjeti - rekao je Parolin i zahvalio zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću i požeškom biskupu mons. Antunu Škvorčeviću, za strpljivi rad koji su obavili kao stalni članovi Mješovite komisije hrvatskih i srpskih stručnjaka za ponovno razmatranje lika blaženog kardinala Alojzija Stepinca.

- To je bila gesta od velike ekumenske vrijednosti prema našoj pravoslavnoj braći. Drago mi je što ste priveli taj posao kraju s radošću i nadom u dublju slogu, u zajedničkoj predanosti svjedočenju vjere u Krista Gospodina i zajedničkom htijenju da kročite zajedno prema željenom jedinstvu. Ne dopustimo da bude uzaludna ponuda pomirenja koju ono nosi sa sobom, svjesni da je upravo ovo temelj na kojem treba graditi jedinstvo: oproštenje i pomirenje - rekao je kardinal Parolin.

Zagreb: Susret članova HBK s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom
1/9

Komentara 10

Avatar anakin2lego
anakin2lego
19:31 30.10.2017.

.Ima jedna velika ironija u Crkvi. .......... . Koliko znam svecenici vecinom sebe smatraju Božjim pastirima,a nakon rata kada su se mnogi prebacili iz SK u vjernike-katolike,govorili su da su se "izgubljene ovcice vratile u stado"............ . Ako se uzmee da su ovce,recimo najgluplje,ali vrlo korisne životinje,jer nije bez razloga"ideš kao ovca na klanje",i s druge strane stado slijedi ovna............,a ovan magarca........,ako je pastir ima magarca,.......nije ni cudo da Nas svecenici zovu stadom,...........a kada trebaju dodati metaforu,uvijek spomenu izgubljenu ovcu,ali baš uvijek. .......................Svakom tko razmišlja svojom glavom,trebalo bi biti jasno da ocito u Hrvatskoj živi 86% ovaca,i ako pastir kaže da je sunce crno,svi zajedno ce zablejati sunce je crno,i nažalost nece vjerovati svojim ocima,vec pastirovim.

NE
nemanatrag
20:39 30.10.2017.

Sastala se laža i paralaža...

KA
kajinx
18:54 30.10.2017.

Ne vjeruj trofaznima ni kad darove nose!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije