Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kardinal Puljić:

'Opstanak Hrvata je opstanak i Crkve u BiH. Tu je važno zauzeti jasan stav'

Vinko Puljić
Goran Jakus/PIXSELL
08.10.2017.
u 12:54

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić izjavio je u Vatikanu kako vjeruje da će doći do kanonizacije Alojzija Stepinca i da treba biti strpljiv

Premijer Andrej Plenković, koji je u jučerašnjem službenom posjetu Vatikanu s Papom među ostalim razgovarao o postupku kanonizacije blaženoga Stepinca, tijekom jučerašnjeg obilaska Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima  susreo se s nadbiskupom Barišićem i vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem, koji su također bili na audijenciji kod Svetog Oca.

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, rekao je novinarima da je Papi stalo do opstanka Hrvata i Katoličke Crkve u BiH.

"Opstanak Hrvata je opstanak i Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini", istaknuo je Puljić. "Tu je prevažno zauzeti jedan jasan stav da nema onoga kupoprodajnog 'mi ćemo vama dati nego treba stvoriti uvjete da smo jednakopravni i kao građani BiH i kao narod koji je konstitutivan", dodao je.

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić izjavio je u subotu u Vatikanu kako vjeruje da će doći do kanonizacije Alojzija Stepinca i da treba biti strpljiv, a nada se da će sve predradnje za taj postupak pridonijeti povezivanju ljudi i dati smjernice za suživot u Hrvatskoj i u odnosima sa susjedima.

Barišić je kazao novinarima da je Stepinac neizbježna tema svaki put kada dođe u Rim.

"Ja se nadam da će sve ove radnje, predradnje za kanonizaciju pridonijeti da ovaj čovjek poveže ljude međusobno da nam dade smjernice kako graditi naš život i suživot za budućnost, kako u hrvatskom društvu tako i u odnosima s našim susjedima. Ja očekujem što prije da se dogodi taj događaj jer je tu negdje na pomolu, ali do tada trebamo imati strpljenja. Vjerujem ovdje da se isplati čekati jer dobitak je velik."

Također je rekao da je uputio poziv za susret episkopa, biskupa iz Hrvatske, BiH i  Srbije. "Bez protokola, bez politike, kao ljudi da porazgovaramo da se upoznaamo, kao braća na istom putu poziva evangelizacije. Vjerujem da bi to bio čvrsti temelj na kojem bi se moglo nešto graditi".

Sve ih je pozvao u Split ako ne bude drugih prijedloga iz BiH i Srbije za mjesto održaavanjaa susreta. Rekao je da još nije dobio odgovor i da ga vjerojatno razmatraju.

Na pitanje novinaraa vjeruje li da politika i odnosi između RH i Srbije usporavaju postupak kanonizacije Stepinca, odgovorio je kako smatra da ga  "to potvrđuje u njegovoj veličini" i da je ovo "dobar put jer sve su opcije iscrpljene, argumenti na stol izneseni i mislim da je bez sjene. To je svetac bez sjene".

Upitan je li moguće da se u budućnosti stajališta malo približe glede kanonizaacije Stepinca, Barišić je rekao kako su se već približila.

"Ja mislim da su se približila jer naći se više puta za istim stolom zajedno i razgovaarati to je već jedna velika gesta i znak približavanja.Vjerujem da ima svatko svoje zaključke, svoja mišljenja. Uostalom,  danas smo u tom jednom ozračju slobode na svim stranama i nije onda zabranjeno misliti i malo drukčije", istaknuo je.

Vinko Puljić
1/9

Komentara 24

DA
dalibla
13:36 08.10.2017.

mislim da nismo dorasli trenutku.Ni političke niti crkvene vođe hrvata

PR
pritiskovic
13:30 08.10.2017.

Očito teška dilema što je važnije:Hrvati ili crkva?

DD
De der
20:28 08.10.2017.

Kardinalna greška je napravljena kad je crkva komunistima kradeze partije pomogla da ostanu pri vlasti, nije urađena lustracija. Tako danas glavni u vlasti, predstavnik kradezea je Dragan Čović, jugosalvenčina, komunista i udbaš koji je mrzio Hrvate, samo gleda svoj osobni interes i interes svoje klike. Hrvati su oguljeni do gole kože od svoje vlasti, demokrata. Uhvatili su ljepoticu Hrvatsku i kao gladne zvijeri rasčupali, trgajući međuse najljepše njene dijelove. Majko zemljo što si rodila? Imaju obraza izići pred narod, držati govore i propovjedi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije