Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDICE POTRESA

Petrinja i Sisak pomaknuli su se za 86 centimetara, a Glina se spustila za 10

Glina i Petrinja
Foto: PIXSELL
1/7
14.02.2021.
u 12:26

Ravnateljstvo Civilne zaštite (CZ) RH ističe da je riječ o prvim službenim rezultatima koje je napravila Državna geodetska uprava.

Državna geodetska uprava je na potresnom području gradova Gline, Petrinje i Siska od 4. do 28 siječnja 2021. obavila pripreme i precizna kontrolna satelitska mjerenja (GNSS) te je utvrđeno da su se Petrinja i Sisak pomaknuli i do 86 centimetara, naveo je u nedjelju Stožer CZ RH.

 "Na temelju dobivenih rezultata i analizom koordinata stalnih točaka geodetske osnove prije i nakon potresa, utvrđeno je da najveći pomak pokazuju točke na području Petrinje i to sa srednjim vrijednostima pomaka 45 centimetara u smjeru jugoistoka, dok srednje vrijednosti pomaka za Glinu iznose 10 centimetara u smjeru sjeverozapada, odnosno 10 centimetara u smjeru istoka za područje Siska.

Također, utvrđen je visinski pomak od 10 centimetara (spuštanje tla) za područje Grada Gline", objavilo je na svojim službenim internetskim stranicama Ravnateljstvo civilne zaštite Republike Hrvatske.

Ravnateljstvo Civilne zaštite (CZ) RH ističe da je riječ o prvim službenim rezultatima koje je napravila Državna geodetska uprava.

Ti rezultati će se koristiti za planiranje aktivnosti vezanih uz obnovu geodetske osnove, provođenje homogenizacije katastarskih planova, potrebnih katastarsko geodetskih mjerenja i smjernice za daljnje istraživanje i postupanje u svrhu sanacije i preciznog koordinatnog definiranja prostora.

Od razornog potresa magnitude 6,2. koji je 29. prosinca 2020. pogodio petrinjsko i sisačko područje u Sisačko-moslavačkoj  županiji, u proteklom razdoblju bilo je niz srednje jakih i slabijih potresa.

Posljednji je bio noćas, 21 minutu iza ponoći, kada su seizmografi Seizmološke službe RH zabilježili umjeren potres s epicentrom 9 km zapadno od Petrinje magnitude 3.4 prema Richteru, i intenziteta u epicentru IV-V stupnja EMS ljestvice.

VIDEO Gradu Petrinji predano na upravljanje veliko kontejnersko naselje

 

Ključne riječi

Komentara 11

SC
schwertransport
13:48 14.02.2021.

Pa hoce li se sada povecati putni troskovi nama koji putujemo sa sjeverozapada?

TA
tatacroata
15:20 14.02.2021.

Upravo tako! Jutros sam pomakao ogradu 86cm u susjedovo imanje. Kompenzacija brale, pa nek me tuži!

SA
SamoIstina
20:05 14.02.2021.

Ajme, kad nisu mogli oni sa istoka okupirat i otet, sad nam potres gura pokrajinu Banovinu u RS! Oduprijeti ćemo se i tom zlu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije