Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Pećinski park Grabovača – Jednostavno uživanje u prirodi

Pećinski park Grabovača
Foto: Promo
1/7
28.05.2018.
u 14:33

Tijekom prošle godine Pećinski park Grabovaču posjetilo je 4500 ljudi, a svake godine ta brojka raste.

Pećinski park Grabovača koji djeluje na području Perušića je jedini pećinski park u Europi koji pruža priliku posjetiteljima da se vrate u prošlost, tisućama godina unatrag. Na relativnoj maloj površini (1,5 km²) nailazimo na 8 špilja i jednu jamu, što predstavlja sklop raznovrsnih i po bogatstvu kalcitnih tvorevina vrijednih speleoloških pojava te ¼ od ukupnog broja zaštićenih speleoloških objekata u Hrvatskoj – 3 špilje su zaštićene u kategoriji geomorfološkog spomenika prirode, a špilja Samograd najpoznatiji je speleološki objekt pećinskog parka.

Foto: Promo

Budući da je Grabovača izuzetno posjećena, u Parku su razvijeni brojni i raznovrsni sadržaji za posjetitelje: od poučnih staza i programa, planinarskih i biciklističkih staza, sportskih terena, pa do velikih turističkih atrakcija poput špilje Samograd, vidikovca „Ploče“ pa do srednjovjekovnog lokaliteta Starog grada Perušića i gotičke crkve Uzvišenja sv. Križa. Rubnim dijelovima parka protječe i rijeka Lika, druga po veličina ponornica u Europi i u ljetnim mjesecima idealna za kupanje, splavarenje i kajakarenja.

Špilja Samograd, jedina je turistička špilja na području parka koja svojim velebnim svodovima, špiljskim nakitom, mostovima i balkonima ostavlja bez daha. Prvi put je osvjetljena 5. kolovoza 1889. godine te otvorena za posjetitelje o čemu su pisale tadašnje novine što je bila prva vijest u Hrvatskoj o otvorenju špilje za posjetitelje. Cijela špilja je nastala u gornjokrednim vapnencima duž glavne pukotine pravca S-J. Veći dio površine špilje prekriva debela sigasta kora ponegdje prekrivena nanosom kršja i ilovače. U špilji se nalaze dva sigasta mosta, sigasti saljevi, kupasti stalagmiti i stalaktiti, a vjeruje se da je stara 2 milijuna godina.

Foto: Promo

Špilja Samograd posjećivana je od najranijih dana. Potpisi austrijskih časnika iz 1835. godine svjedoče o višestoljetnoj tradiciji razgledavanja. Tijekom prošle godine Pećinski park Grabovaču posjetilo je 4500 ljudi, a svake godine ta brojka raste.

Javna ustanova „Pećinski park Grabovača“
info.grabovača@gmail.com
053-679-233

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije