Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GUSARSKI TEROR

Oteti hrvatski pomorci otkrili kako su preživjeli pakao piratskih napada

23.11.2008.
u 13:35

Na obzoru smo ugledali brod. Golem, a samo metar iznad površine. Znači – natovaren je. Uh, taj je naš..., ispod glasa dodao sam kolegi. I potom smo ga jednostavno zaustavili, ispričao je jedan od somalijskih pirata Sugule Ali i time rekao sve o odmetnicima koji harače morima uz istočnu obalu Afrike. Kod somalijskih pirata nema mnogo filozofije. Oni su kao pit buli – vide plijen, narastu im zazubice i jurnu. Tako je bilo i prije nekoliko dana kada su se dočepali supertankera Sirius Star, na kojemu plovi i mladi Riječanin. Iz glisera su gledali grdosiju od 318 tisuća bruto registarskih tona, no pred očima su imali – tone novčanica.

U pirate idu zbog rata i kraha ribarstva

Kako pirati osvajaju brod

Mjesta sa najviše piratskih napada

Islamski militanti se zavjetovali na spašavanje saudijskog tankera iz ruku pirata

Ne žele oni naftu, ne mare za teret i rijetko ozlijede posadu. No, daleko su oni od romantičnih predodžbi o gusarima s južnih mora i sušti su antipod filmskom srceslamatelju Johnnyju Deepu. Pokušavaju bacati prašinu u oči tvrdeći da su na otmice pritisnuti siromaštvom, ali istina je da su obični kriminalci, drogirani khatom te da odrađuju posao za lokalne bosove i njihove bogate šefove utaborene u vilama u Velikoj Britaniji, Kanadi i Keniji. Ove su godine oteli više od 90 brodova, a svijet samo gleda kako, unatoč odluci Vijeća sigurnosti da im nametnu sankcije i slanju ratnih brodova na njih, nastavljaju svoju unosnu rabotu. Piratski napad vodi matični brod. Kada odabere metu, telefonima navodi ljude u gliserima, naoružane i ručnim bacačima, prema plijenu. Riječki pomorac Juraj Karninčić jedan je od malobrojnih koji se uspio obraniti od napada. Njegov je brod Nova Friesia bio usidren u luci Point Noir u Kongu kada su ih u četiri ujutro napali pirati. Bacili su užad s kukama i počeli se penjati.

– Oficir straže i dva kormilara pobacali su ih u more – kaže Karninčić. No, takve su priče rijetke. Jer, kada napadnu, nema spasa – govori 71-godišnji Englez kapetan Colin Darch, čiji su brod Svizer Korsakov pirati držali u zarobljeništvu 47 dana.

– Opazim neki gliser. U njemu petorica, onaj na pramcu drži ljestve, ostali pak kalašnjikove – prisjeća se kapetan Darch. Ne možemo im umaći, gliser je brži. Možda ga možemo zgnječiti? Preuzima kormilo. Manevar lijevo, desno... No, tada je izronio drugi gliser. Kao da su lavovi skočili na zebru. Nismo imali šanse – govori Darch. “Budite mirni i ništa se neće dogoditi, mi hoćemo novac”, kazali su im pirati čim su se dokopali palube. Cijelo vrijeme čuvalo ih je 20-ak vojnika u dobi od 30 do 35 godina, a imali su i mulu koji je vodio molitve.



– Hranili su nas kozletinom i devinim mlijekom. Svi smo dobili proljev – smije se Darch i dodaje: – Vođa pirata bio je neki Omar Hassan. Prema zarobljenicima odnosio se s poštovanjem. Za razliku od džentlmena Hassana šef bande koja je 50-ak dana držala brod Irene i njegovu 25-članu posadu, među kojima su bili Aldo Raimund i Milo Načevski, bio je Mohamed Said, isti onaj koji drži Sirius Star, i, kaže Načevski, prava je životinja. Kriminalci odjeveni u suknje, golih torza, u prolazu bi ih, onako usput, udarili kundakom. A šef je to samo mirno promatrao. Mirno je promatrao i kako se mlađi pomorci grče od straha kada je nakon napada okupio posadu na mostu izrešetanom mecima. Načevski se bolje držao – ipak je imao “staža” – dvaput ga je snašla pomorska nesreća, a napali su ga i razbojnici u Indoneziji. – Deset su nas dana držali na mostu. Ondje smo spavali, obavljali nuždu... A onda su nas pustili u kabine. Sva sreća da sam bio s Aldom. Noću bismo se ušuljali u kuhinju, ja bih ispekao kruh s brašnom iz humanitarne pomoći izmiješanim s mišjim izmetom. Obroke smo preskakali, kako da jedemo kad bi jedan od njih čučnuo tik uz nas i obavio nuždu?! Aldo je imao skriveni laptop pa bismo pogledali film “Što je muškarac bez brkova” ili neku drugu komediju. Smijali smo se. Samo smo tako mogli izdržati – govori Načevski. Zarobljeništvo je ostavilo fizičke (smršavio je 16 kilograma), ali i psihičke posljedice. Ima PTSP. Budi se noću, plače. Pred očima mu se vrte iste slike.

- Pirati su tražili više novca, a kako bi pritisnuli vlasnike broda, odveli su nas trojicu u pustinju – govori Načevski. Danju nas je pržilo sunce, a noću bismo se smrzavali. A svuda okolo zmije i škorpioni. Oni su se gostili, a nama tri dana nisu dali ni vode ni hrane – prepričava Načevski najgore dane. Pritisak se isplatio jer su pregovori ubrzani, a pirati postali ležerniji. No, posada se nije opustila sve dok nije doznala da je vlasnik broda donio novac, osam milijuna dolara, iz Japana u Keniju.

U Keniji je nekome ostavio šest milijuna, dok je ostatak dopremljen na Irene. – Bijelac, mrga s kaubojskim šeširom, donio je novac u četiri velike kartonske kutije od marlbora vezane špagom – kaže Načevski. Nakon toga bili su slobodni. No, što ako ih opet napadnu pirati? Smirio ih je prevoditelj, jedini koji je govorio engleski. Uzeo je papir i napisao: “Ovaj je brod platio otkupninu”. Dodao je i broj mobitela na kojem se “transakcija” može provjeriti pa papir zalijepio na zid. Ta je potvrda još na brodskom zidu. Uramljena, i tamo će ostati sve dok Irene bude plovila.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije