Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Osobna i zdravstvena jedan dokument, ali još se ne zna kad i kako

Gužve u Petrinjskoj stvaraju se dijelom i zbog toga što se građani vrlo malo služe sustavom e-Građani koji im omogućava da iz svoga stana izvade cijeli niz dokumenata
10. kolovoza 2020. u 19:00 8 komentara 3334 prikaza
Zagreb: Građani u dugom redu čekaju na izradu dokumenata u Petrinjskoj ulici
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Spajanje osobne i zdravstvene iskaznice u jedan dokument kojem bi se ubrzo nakon toga pridružila i vozačka dozvola, pa bi umjesto tri kartice, kao dosad, mjesto u novčaniku zauzimala samo jedna. Prema pisanju nekih medija, u Ministarstvu unutarnjih poslova su praktički odlučili kako je to već gotova stvar, te da je samo pitanje vremena kada će se krenuti s njezinom implementacijom, ali u samom MUP-u zasad demantiraju takve napise.

Automobili MANJE BIROKRACIJE Građanima znatno olakšan unos rabljenog automobila

Kažu kako je ministar Davor Božinović u intervjuu koji je nedavno dao za Hinu tek najavio kako planira provesti reformu policije koja će zahvatiti cijeli sustav, s naglaskom na digitalizaciji i ubrzanju rada.

– Bitno je u kojoj je to fazi, jer sad su svi ovo doživjeli kao da imamo gotove konkretne projekte napisane na pola metra uvezenih papira i to je to.

Tek sad treba sjesti, vidjeti kako ćemo to sve napraviti, te projekte pokrenuti i tako dalje – govori naš sugovornik iz MUP-a te ističe kako je okvirni plan da sve ono što je ministar u grubo najavio bude gotovo do kraja sadašnjeg mandata.

Manji pritisak na MUP

A tu je prije svega naglasak na procesu izdavanja dokumenata koji planiraju što više digitalizirati korištenjem sustava e-Građani, ali i ono još bitnije, kod građana pokušati osvijestiti da danas veliku većinu tih dokumenata mogu izraditi iz svog dnevnog boravka bez ikakve potrebe da ponekad i satima čekaju u redovima.

Policija očevid VELIKI ULOV Akcije šibenske policije: Dvojac pao s velikim količinama kokaina i amfetamina

Preko interneta, odnosno sustava e-Građani tako možete izraditi putovnicu i vozačku dozvolu, prijaviti ili odjaviti boravište ili prebivalište, dati svoju suglasnost za izdavanje putovnice ili osobne iskaznice svom djetetu, registrirati objekte koji pružaju usluge smještaja strancima (apartmane)...

– Na kraju predavanja zahtjeva postoji i opcija da se od kuće naruči da dokument stigne preporučenom poštom na kućnu adresu, tako da doista veliku većinu toga možete obaviti a da ne odete u policijsku upravu, postaju ili gdje god – ističu u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Ministar Božinović i sam je naglasio kako su oni velik dio posla spremni prepustiti tijelima lokalne samouprave ili pravnim osobama s javnim ovlastima po principu na koji je riješeno izdavanje prometnih dozvola u stanicama za tehnički pregled. Tako bi u nadležnosti MUP-a ostali tek primitak u državljanstvo, dozvole za oružje i reguliranje boravka stranih državljana u Republici Hrvatskoj.

PU Istarska istraga i dalje traje Pala šestorica nasilnika: Mlatili ljude i pljačkali. Policija pronašla hrpu oružja

I kamere za policajce

– Ali nije to prebacivanje baš „tek tako“ za izvesti, jer tijela koja bi taj posao možda dobila trebaju prije toga ispuniti hrpu procedura, od tehničkih preduvjeta do sigurnosnih standarda, jer je i tu svrha maksimalno digitalizirati. Na kraju krajeva, nismo ništa postigli ako ljudi umjesto da čekaju u redu u Petrinjskoj, čekaju u redovima na nekim drugim lokacijama – ističu u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Generalna mantra cijelog planiranog preustroja je „što manje birokratizacije“, kako za same građane, tako na kraju krajeva i za same policajce koji umjesto da su više na terenu i sami često znaju muku mučiti s kompliciranim procedurama.

– U praksi kada policajac zaustavi nekoga tko je napravio prometni prekršaj u toj će intervenciji obaviti sav posao, uključujući i izdavanje rješenja na licu mjesta. Da bi to mogao učiniti, mora biti spojen sa svim relevantnim bazama i njegov postupak će u jedinici vremena biti arhiviran pa neće biti potrebno pisati prijave ili posebna izvješća na kraju radnog dana.

manje birokratizacije Božinović otkrio velike promjene: Snimat će se postupanja policije, vozačke i osobne neće se izdavati samo u MUP-u

Uz to, reforma će dovesti i do umrežavanja postojećih sustava s novim europskim informatičkim sustavima koji će, među ostalim, povećati unutarnju sigurnost granica – pojasnio je ministar Božinović, koji tvrdi i da će do kraja ovoga mandata uvesti još jednu promjenu koja je dosad već nekoliko puta najavljivana, ali nije zaživjela.

Policajci će, tako, kada ta reforma jednom stupi na snagu, a kako je najavljeno, to će se dogoditi najkasnije u iduće četiri godine, kamerama morati snimati svoje postupanje.

To je, kako ističe ministar, najviše u interesu upravo njima samima, jer će se tako otkloniti, tvrdi, najčešće neutemeljene optužbe na policijsko postupanje prema građanima ili strancima na državnoj granici, uz to što će se time pridonijeti i transparentnosti policijskog rada.

Svi dokumenti koji se mogu dobiti putem interneta

1. e-Osobna iskaznica (eOI): Osnovni elektronički dokument potreban kako biste mogli online zatražiti izdavanje drugih dokumenata

2. e-Putovnica: Usluga je dostupna od 1. siječnja 2018., putovnicu vam mogu dostaviti i na kućnu adresu, a osim toga ne trebate se ni fotografirati

3. e-Vozačka: Usluga je dostupna od 4. rujna 2017., a zahtjev se može podnijeti u svim slučajevima osim u onom ako ste vozačku izgubili ili vam je ukradena 

4. e-Boravište: Omogućava prijavu boravišta državljanima RH, kao i davanje suglasnosti stanodavca za prijavu boravišta druge osobe

5. e-Suglasnost: Omogućava, između ostalog, davanje suglasnosti za izdavanje putovnice i osobne iskaznice djetetu 

Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • Avatar niwrad
  niwrad:

  Opet se traži način kako će netko zgrnuti pare. Naravno, sve pod krinkom magične riječi - "reforma".

 • Deleted user:

  Sto je onda sa onima sto zive vanka a vade redovno i imaju hrvatsku osobnu kako oni onda mogu u isto vrijeme imat i "zdravstvenu" ako valjda po zakonu ne mogu koristi hrvatsko zdravstvo niti uplacuju dopunsko ili so li vec

 • Avatar maskirana_drtina
  maskirana_drtina:

  a imunosna karta i socijalni kreditni sistem?