Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Major bez zemlje Usp

Općina Zdenci OPG-u hrvatskoga branitelja oduzela trećinu oranica

'podravina - 151110 -zdenci - orahovica  - josip major (50) ostao bez zemlje, pa nece moci prehraniti 390 komada junadi  snimio dragutin santosi '
'dragutin sy\\u0308antosy\\u0308i /vecy\\u0308ernji li'
15.11.2010.
u 16:50

– Nisam htio u braniteljsku mirovinu već želim raditi, ali me država i općina ovako tjeraju u propast – ogorčen je Josip Major, proizvođač mlijeka i mesa

Pedesetogodišnji hrvatski branitelj i poljoprivrednik, Josip Major, vlasnik istoimenog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, ove će godine tržištu isporučiti oko 250 tisuća litara mlijeka i više od 90 tisuća kilograma junećeg mesa. Krajem prošlog tjedna potpisao je izjavu o otkazu ugovora o zakupu 49 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta kojim je trebao gospodariti do 2015. godine.

Zemljišni maksimum

– To mi je bio najteži potpis u životu. Umjesto da meni, mojim kćerima i mojim zetovima, koji su zaposleni u OPG-u i u poljoprivredi zarađuju svoju plaću, daju još više zemlje da radimo, da proširimo posao i otvorimo još koje radno mjesto, ovakvim administrativnim mjerama država i općina prijete uništavanju i ovo malo poljoprivrede što je ostalo – ogorčen je Josip Major, pokazujući nam svoje uzorno imanje u koje je posljednjih godina uložio više stotina tisuća eura.

Od 1996. godine sve do sada njegovo OPG dobilo je u desetogodišnji zakup "Banovački pašnjak" sa 95 hektara.

Godine 2005. Major je od Općine Zdenci dobio u zakup i 49 hektara table "DG-7" koji mu je omogućio zapošljavanje kćeri i zetova, te ugovaranje posla tova 390 komada junadi, 30 bikova, 70 muznih krava, 40 junica i 300 ovaca.

U posljednjih 15 godina redovno je plaćao sve obveze općini i državi, a nakon što je Općina Zdenci donijela odluku o zemljišnom maksimumu od 100 hektara po zakupoprimcu, opstanak Majorova OPG-a doveden je u pitanje.

Kako dalje

– U okolici nema privatne zemlje za prodaju, a državnu više ne mogu dobiti. Ostanem li bez ovih 49 hektara neću moći prehraniti stoku, isplaćivati plaće, plaćati poreze i doprinose niti izvršiti ugovorene obveze prema mljekarskoj industriji Ravlić koja će slijedom toga imati štete. Nisam htio u braniteljsku mirovinu već želim raditi, ali me država i općina na ovaj način tjeraju u propast – ogorčen je Josip Major.

Pomoć u rješavanju svog zemljišnog problema zatražio je i od županijske i državne vlasti.

Mogao je ostati bez 95  hektara, a dobiti 18 hektara

- OPG Josipa Majora najuspješnije je gospodarstvo u općini pa smo mu zato na natječaju i dodijelili 140 hektara. Druge općine utvrdile su zemljišne maksimume s 20 i 50, a mi 100 hektara. Da se ovako postupi odlučilo se u nadležnom ministarstvu i u dogovoru s Županijskim državnim odvjetništvom koje daje suglasnosti za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta i tu općinska vlast nije mogla učiniti ništa. U suprotnom je mogao dobiti 18,5n hektara, a ostati bez 95 hektara – kaže načelnik Mato Barukčić. (dš)

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije