Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO MISLE O BUNTU?

Opći štrajk učitelja podijelio predsjedničke kandidate: Ne podupiru svi metode

Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanović i Miroslav Škoro
Foto: Armin Durgut/Davor Javorović/Duško Jaramaz/PIXSELL
1/6
19.11.2019.
u 18:45

Takmaci za Pantovčak drže da su prosvjetari potplaćeni i da sustav treba urediti, no ne podupiru svi i metode za koje su se opredijelili učiteljski sindikati

Frontalni štrajk prosvjetnih sindikata, osim javnosti, podijelio je i predsjedničke kandidate. Iako svi ističu da su učitelji potplaćeni i da sustav treba urediti, Miroslav Škoro, primjerice, u potpunosti podupire i metode za koje su se opredijelili učiteljski sindikati kako bi postigli svoje ciljeve, dok ih HSLS-ov kandidat Dejan Kovač proziva za “sindikalni populizam sa svrhom da faraoni na pozicijama šefova sindikata opravdaju svoje postojanje”.

Aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zahtjeve prosvjetara u listopadu je podržala kao opravdane, no u njezinu stožeru danas se nije moglo doznati podržava li i širenje štrajka.

‘Štrajkaši vide da novca ima’

Predsjednica je bila i na skupu pod motom “Radnici uvijek vrijede više” Nezavisnih hrvatskih sindikata, koji također podupiru štrajk prosvjetara, odakle je ocijenila kako stanje sa štrajkom “nije alarmantno, ali je zabrinjavajuće”.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Najviše je, kaže predsjednica, brine što djeca nisu u školi i što će izgubiti dosta školskih dana, no štrajk izrijekom nije ni poduprla ni osudila.

U stožeru Zorana Milanovića jasno kažu da plaće u prosvjeti mogu i trebaju biti više. Drže da je trenutak za štrajk pogođen jer štrajkaši, kažu u stožeru, vide da sada novca ima više nego prije, kao što vide da se krade i novac nestaje, a njima ne ide ništa.

Ali, ne radi se, kažu u Milanovićevu stožeru, više toliko o povećanju plaća nego naprosto o tome da su djelatnici u prosvjeti pokazali samopoštovanje i to da su svjesni da novac sada odlazi samo tamo gdje odrede uske političke elite

I kandidat Miroslav Škoro dao je punu potporu štrajkašima.

– Štrajk nije rezultat nečijeg jednodnevnog ili jednomjese??nog djelovanja, nego niza već desetljećima nagomilanih problema u školstvu – kazao je Škoro, poručujući prosvjetarima da ih podržava. Učitelje je pozvao da ustraju u svojim zahtjevima te dodao kako se nada da će biti dovoljno pameti da se dogovor postigne.

Ovaj predsjednički kandidat ističe da sustav obrazovanja treba “generirati ljude i djecu koja će biti konkurentna na europskom i svjetskom tržištu”.

‘Ne mogu svi dobiti isto’

Da su zahtjevi učitelja opravdani, drži i predsjednički kandidat Mislav Kolakušić. Međutim, njihovo ispunjavanje nije moguće bez ušteda na račun lokalne i državne uprave. Kada bi se tu napravili rezovi, novac bi se, kažu u stožeru Kolakušića, lako mogao preusmjeriti upravo za plaće prosvjetara.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Povećanje učiteljskih plaća podržava i Dejan Kovač, ali uz uvođenje sustava meritokracije.

– Ne mogu svi dobiti isto jer nečiji učenici padaju na maturi, dok drugi osvajaju zlatne medalje na znanstvenim olimpijadama – komentirao nam je Kovač. Smeta mu, kaže, što se sve u obrazovnom sustavu mjeri “inputom”, brojem odrađenih radnih sati, umjesto “outputom”, odnosno ishodom obrazovanja. U takvom sustavu su, kaže Kovač, učitelji realno potplaćeni, no isto bi mogli reći i drugi u javnom sektoru, zbog čega smatra da sustav prvo treba urediti, a zatim povećati plaće onima koji to zaslužuju.

Kandidatkinja i majka dvoje školske djece Dalija Orešković kaže kako je u interesu njezine djece da se digne kvaliteta obrazovanja, a toga, kaže, nema ako u sustavu ne rade motivirani ljudi.

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

– Učitelji su bili zanemarivani i potplaćeni niz godina i zato od prvog dana podržavam štrajk. Konačno je netko pokazao ustrajnost i zube Andreju Plenkoviću i bila bi šteta da sav taj trud i napor propadnu i da se sve svede na bitku za veći koeficijent – kaže Orešković. Štrajk učitelja vidi kao prvu pozitivnu stvar nakon dugo vremena i nada se da će biti okidač za istinske promjene u društvu

Komentara 68

JO
JOHNNY
19:36 19.11.2019.

Profesori i ucitelji nisu zaboravili tko im je ukinuo regres, bozicnicu, rast place, dnevnice, jubilarnu nagradu... - Zoran stetocina Milanovic!

BR
Brontops
19:02 19.11.2019.

Je li Normalno da Milanovic ista moze reci o prosvjetarima!? Pa on im je smanjio plsce? A zaduzio drzavu za 70 milijardi kuna!

Avatar niwrad
niwrad
19:21 19.11.2019.

Ukinite povlaštene mirovine i socijalu za zdrave, mlade i radno sposobne. Prestanite plaćati poslove javne nabave nekoliko puta skuplje od njihove stvarne vrijednosti. Skinite s javne sise privatnike u "strateškim djelatnostima" i poljoprivredi (subvencije), štancere djece, uhljebe na nepotrebnim i izmišljenim radnim mjestima, neprofitne medije, umjetnike, kulturnjake, udruge, manjine i etno biznismene, dijasporu, religijske organizacije. Ukinite financiranje svega što nema veze s egzistencijalnim javnim dobrima i uslugama poput prometne i komunalne infrastrukture, vojne, policijske i zdravstvene zaštite, vatrogastva, obrazovanja, hitne medicinske službe, invalidskog osiguranja, pravoduđa ... jer je navedeno jedina i isključiva svrha poreznog novca. Kad to napravite bit će za plaće prosvjetara, a k tome će građani plaćati upola manje poreze, trošarine i druge namete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije