Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Okrutno zanemarivanje psa u uzgajivačnici u mjestu Jovići kraj Zadra

Na obradi u Puli ustanovljeno je kako pas ima akutnu upalu crijeva i želuca te unutarnje krvarenje i da su problemi počeli prije više od 20 dana. U tom periodu pas je trpio nesnosne bolove, a trenutno se bori za život te prima infuziju dva puta dnevno po četiri sata
06. lipnja 2019. u 17:37 1 komentara 3806 prikaza
američka akita
Pogledajte galeriju 1/3

U mjestu Jovići kraj Zadra mladi par prije pet mjeseci kupio je zdravu ženku američke akite staru dvije godine s ciljem proširenja legla i uzgoja pasa pasmine američka akita u uzgajivačnici Mountain Keeper.

traži dom Oskar obožava djecu i teško mu pada život u boksu skloništa

Bivši vlasnik odlučio je prodati psa zbog svoje trenutne životne situacije te je tražio prikladnog budućeg vlasnika. Pas je prodan mladom paru iz mjesta Jovići koji imaju pse iz istoga legla.
 
Nakon prodaje psa bivši vlasnik interesirao se za životinju te u nekoliko navratka kontaktirao mladi par kako bi provjerio da li je s psom sve u redu. Na samome početku pas je imao problema s prilagodbom na život u boksu, ali ga bivši vlasnik nije htio vratiti natrag kako psa ne bi izlagao ponovnom stresu.

Početkom lipnja bivši vlasnik psa ponovno je kontaktirao mladi par da bi od njih dobio informaciju kako pas izgleda mršavo, bolesno, da ima krvarenje i da odbija hranu zadnjih 15 dana te da je pas bio na veterinarskoj obradi i da čekaju nalaze. Upravo to probudilo je sumnju u istinitost tvrdnji mladoga para stoga je bivši vlasnik odlučio otići po psa na što je mladi par pristao.

traži se Lola se izgubila nakon prometne u kojoj su stradali njezini vlasnici

Prilikom primopredaje psa bivši vlasnik ustanovio je da je pas u potpunosti zanemaren i u katastrofalnom stanju zbog čega ga je hitno transportirao iz Zadra u Pulu gdje živi.

Kako bi lakše ustanovio dijagnozu, veterinar iz Pule kontaktirao je veterinarsku ambulantu u Zadru gdje je dobio informaciju kako pas u zadnje vrijeme nije primljen u veterinarsku stanicu te da zadnjih mjesec dana nisu rađene nikakve obrade na životinji.

– Zadnjih tjedan dana, budući da sam sa tim psom bio jako povezan, osjećao sam da nešto nije u redu te sam odlučio kontaktirati vlasnike kojima sam prodao psa. Srce mi se slomilo kada sam vidio u kakvom je pas stanju. Tolika količina nemara naprosto mi je nepojmljiva i nije mi jasno kako netko može gledati životinju da toliko kopni i pati, a ne poduzeti apsolutno ništa? Pitam se imaju li ti ljudi razum i savjest? Psu je trebala hitna intervencija veterinara i pomoć, a oni nisu poduzeli apsolutno ništa već su čekali da pas ugine. Gledati životinju kako se muči, krvari i trpi bol je neoprostivo, a usput i protivno osnovnim odredbama o zaštiti životinja. Odlučio sam s ovom pričom javno istupiti kako se ovakvo ponašanje prema bilo kojoj životinji koja trpi bolove više nikada ne ponovi i da se prema uzgajivačnici Mountain Keeper poduzmu potrebne sankcije. Kupiti životinju samo radi profita, a kad oboli ostaviti je da ugine je van svake pameti. Pas je u ozbiljnoj životnoj opasnosti. Nadam se kako će iz svega ovoga izaći kao pobjednik, a ja ću poduzeti sve što je u mojoj moći da se čim prije oporavi – rekao je bivši vlasnik psa.

spašavanje pasa Tonkica i Bobi Velika akcija spašavanja u Međimurju: Iz kanalizacijske cijevi izvukli dva psa

Na obradi u Puli ustanovljeno je kako pas ima akutnu upalu crijeva i želuca te unutarnje krvarenje i da su problemi počeli prije više od 20 dana. U tom periodu pas je trpio nesnosne bolove, a trenutno se bori za život te prima infuziju dva puta dnevno po četiri sata. Okrutnim zanemarivanjem psa mladi par prekršio je Zakon o zaštiti životinja kojim je zabranjeno zanemarivanje životinja s obzirom na njihovo zdravlje i smještaj. Zabranjeno je i uzgajati životinja na način da trpe bol, patnju i strah. I jutarnja i popodnevna smjena veterinarske ambulante u Puli zgrožena je stanjem u kojem se pas nalazi. Obradom je utvrđeno kako je pas izgubio preko 15 kilograma, ima napukle očnjake, natečen lijevi kapak, upalu očiju te ozbiljnu upalu trbušne šupljine.

CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti