Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tehnički kreativci

"Od stare igračke napravimo mali trajekt na bluetooth-pogon"

'podravina i bilogora, pitomaca, 22.11.2010. tim mladih koji rade na robotima u osnovnoj skoli pitomaca - s lijeva na desno: andrija svaljek, marko vida, dominik prtenjaca i luka crlenjak snimila: mar
Foto: 'Marija Lovrenc/VLM'
1/3
23.11.2010.
u 09:25

Vjetrenjača s vodikovim ćelijama ili robot koji se kreće na solarni pogon kao svemirsko vozilo, ili ovaj najnoviji koji su pomoću 17 senzora raspoznaje boje i očitava temperaturu, neki su od izuma učenika iz Pitomače

Što je to što se može sastaviti za 20 minuta, a raditi pet mjeseci? Ako pitate mlade robotičare, učenike viših razreda Osnovne škole Petra Preradovića iz Pitomače, onda je odgovor vjetrenjača sa solarnim i vodikovim ćelijama koja danju koristi sunčanu energiju, a noću njene zalihe. To je samo jedan od projekata kojima mladi inovatori, robotičari, učenici od šestog do osmog razreda posvećuju svoje slobodno vrijeme, daju mašti na volju i zadivljuju kolege svojim tehničkim kreacijama.

Ideje nam dođu same...

- Ideje nam dođu same. Danas sve možete napraviti i upotrijebiti. Na primjer, uzmete staru igračku koja skuplja prašinu i napravite trajekt koji plovi, diže i spušta rampu te može primiti nekoliko vozila navođenih daljinskim upravljanjem. I sve to bez jedne žice ili kabela kojim biste ih upravljali jer se to danas radi putem mobitela, USB-a ili bluetootha i pomoću jednostavnog programa Robopro ili Q basica – objašnjava Luka Crljenak (13), učenik sedmog razreda. Njegova grupa u kojoj su u Dominik Prtenjača (12), Marko Vida (14) i Andrija Švaljek (12) s lakoćom kombinira znanje iz informatike, fizike, elektronike, matematike, pa i biologije i kemije, ako zatreba pri slaganju robota koji će, primjerice, po uzoru na svemirsko vozilo, trebati koristiti sunčevu energiju za svoje pokretanje i moći prijeći preko kamenja ne spotičući se.

– Naš posljednji projekt je mali robot sa 17 senzora. To je vozilo koje zovemo Robo explorer TX, a uz standardnu vožnju, mobitelom mu dajemo naredbe za brojne druge stvari. Ima i glasovne naredbe. Može raspoznati boju podloge po kojoj se kreće, odrediti udaljenost predmeta, visinu sobne temperature, a automatski pali svjetla kada ga je u prostoriji nedovoljno – priča Dominik. Škola je prepoznala talent mladih i osigurala im oko 10.000 kuna kojima su kupili dio potrebne opreme s kojom smišljaju i slažu robote.

Bestežinsko stanje

– Najvažnija je stvar sučelje, ono je mozak cijelog robota, ostalo su detalji. S robotima sudjelujemo na Robokupu, koji je zasad jedini događaj u godini na kojem možemo pokazati što smo radili i koje ideje imamo – kaže Andrija koji opisuje kako u slaganju robota koriste i male elektromotore, sunčane ćelije, stare dijelove igrački, ovisno koliko novca imaju i koji su im materijali na raspolaganju. Mladi imaju mnoštvo ideja – jedan od sljedećih projekata bit će letjelica na daljinsko upravljanje koja će sa što manje materijala pokušati simulirati bestežinsko stanje – poručuju mladi kreativci.

 

Komentara 1

MI
mix1
06:31 26.11.2010.

to su pravi dečki

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije