Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nužne strožije kontrole

Od 10 ulja samo četiri stvarno ekstradjevičanska

masline
Foto: Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
09.03.2015.
u 16:15

Laže tko kaže da je ulje u plastičnoj boci ekstra čisto, vele maslinari

Inspekcija za kakvoću hrane u lanjskoj godini provjerila je samo deset ekstradjevičanskih maslinovih ulja, od kojih su samo četiri prošla na “ispitu”. To nije znak za uzbunu, ali svakako jest poziv na rigoroznije kontrole maslinovih ulja na hrvatskom tržištu. Tvrde to ovih dana ozbiljniji maslinari koji su, nakon lanjskih nepogoda zbog paunova oka te čak triju generacija maslinovih muha i sami prisiljeni na kupnju ulja što se ne pamti posljednjih 20, 40 pa i 60 godina. Računa se kako od prosječne hrvatske proizvodnje od oko 6,5 milijuna litara, koja u najboljim godinama iznosi i 17,5 milijuna, maslinari jesenas nisu iscijedili ni 20%.

Dosta osam uzoraka

Nije stoga čudno što neki trgovci i proizvođači love u mutnom pa i ulja niže kvalitete prodaju pod vrhunska. Kako ne bi bilo zabune, u resornom Ministarstvu poljoprivrede ističu kako su sva uzorkovana ulja – četiri iz proizvodnje i šest iz maloprodaje – bila zdravstveno ispravna. No šest ih nije zaslužilo ime ekstradjevičanskih i povučena su s tržišta, a protiv proizvođača i trgovaca podnesene prekršajne prijave koje ih mogu stajati i 100 tisuća kuna. Znači li to da bi na 1000 uzoraka njih čak 600 bilo “nesukladno”, kako tvrdi inspekcija, teško je spekulirati.

No iako se 10 kontrola potrošačima čini kao šaka u oko u odnosu na najmanje 8 do 9 milijuna litara – koliko ih godišnje protječe hrvatskim tržištem – prema europskim standardima bilo bi ih dovoljno i osam?!

– S obzirom na to da ekstradjevičanskog ulja ove godine gotovo nema, bit ćete sretni nađete li ga po cijeni od 80 do 90 kuna. No pazite od koga kupujete, zna li se kako i naše uljare rade poluilegalno, kušajte ga prije i nikako ne kupujte u plastičnim bocama od Coca-Cole, Jamnice... Svatko tko ga prodaje u takvim bocama laže da je ekstradjevičansko jer tako mijenja organoleptička svojstva. Ulje je živi organizam i odmah reagira na plastiku, što svaki kušač može osjetiti. A što bi pokazale analize, ja ne znam. Bio bih sretniji da je resorno ministarstvo napravilo 1000 umjesto 10 analiza – kaže Milan Amižić, predsjednik Udruge maslinara Oblica iz Žrnovnice. Tvrdi kako ni u vrijeme njegovih šukundjedova nije bilo katastrofalne godine kao lanjske. On je preklani imao oko 200 litara ekološkog ekstradjevičanskog maslinovog ulja od dvije tone maslina, a lanjske ni mililitra. Crvljive masline nije se isplatilo ni pobrati.

Lampante ulja jestiva

Nedjeljko Fistonić iz Udruge maslinara Paićuša, koja već devet godina dodjeljuje i nagradu za najbolje ekstradjevičansko ulje u trgovinama, naglašava kako ove godine nagrada nije dodijeljena. Nijedno ulje s polica nije zadovoljilo kriterije ekstradjevičanskog, unatoč deklaraciji, kaže Fistonić. Udruga ima pravilo da ne govori ni o tome koliko je uzoraka uzela, ni iz kojih trgovina ni u kojem gradu. Ipak, s obzirom na lanjsku katastrofu, Fistonić više vjeruje trgovinama nego konobama i privatnicima koji, tvrde, ulje nepropisno čuvaju i u njega miješaju svašta, i pitanje je koliko ga je u ovome trenutku jestivo. I njegovo se pokazalo nejestivim i bacio ga je.

Slično kaže i predsjednik Zajednice maslinara i uljara Hrvatske (ZUMAH) Ivica Ljubenkov, koji je prije pet godina radio u laboratoriju za maslinova ulja splitskog SMS-a. I tada je, tvrdi, bilo svega, a sankcija nikakvih, pogotovo za veće sustave.

– Kad bi se “opalile” dvije ili tri rigorozne kazne i ostali bi se zamislili. No i dalje nema sustavne kontrole, pogotovo kod onih koji ulje prelijevaju u drugu ambalažu – tvrdi Ljubenkov koji smatra da će cijene ekstradjevičanskog ulja, koje se lani prodavalo za 60 do 70 kuna, rasti ove godine s obzirom na to da ga je manje od pet posto. No koje je pravo? Lanjske godine s kolegicom je napravio neslužbeni test tridesetak ulja svojih prijatelja, poznanika... Samo dva su bila ekstradjevičanska, nešto je djevičanskih, a više od 20 “lampante”, što znači da su ulja imala slobodne masne kiseline više od dva posto, čime se svrstavaju u kategoriju smeća, odnosno ulja koja nisu za ljudsku prehranu, kazao je Ljubenkov. 

>> 'Maslinovo ulje nije samo začin. Ono je - lijek!'

Komentara 9

NV
novo vriijeme
16:37 09.03.2015.

Zar kupci nemaju pravo doznati koja ulja su lažno predstavljanje , zašto se to ne objavi. Čemu služe ovakvi članci. Što se tiče naših uljara oni su u sukobu interesa i nemaju prava davati javne izjave osim ako ne daju nalaz analize sa pečatom.

OR
"orlando"
16:44 09.03.2015.

Tako je, recite koja su to ulja, štite se proizvođači a potrošaci ostaju prevareni.

DU
Deleted user
17:32 09.03.2015.

Maslinovo ulje je precijenjeno, ne vrijedi toliko za koliko se prodaje. U redu je da se štiti domaća proizvodnja ali mediji su od maslinova ulja napravili "brend" koristan za zdravlje i život. Domaća proizvodnja je premala i ne može konkurirati talijanskoj, grčkoj i španjolskoj proizvodnji. Potrebna je veća kontrola uvoza, ne samo maslinova ulja, nego svega no liberalna tržišna privreda ne trpi ograničenja.Sva ta maslinova ulja koja se prodaju kao "djevičanska" prerađena su i tvornički pripremljena za tržište. Tko je imao priliku vidjeti i kušati pravo maslinovo ulje, ono u kamenim spremnicima odmah nakon tiještenja, zna da je to nebo i zemlja u odnosu ovih maslinovih ulja koja su na tržištu. Pravo maslinovo ulje gotovo ne možete upotrijebiti a da ga ne razrijedite s drugim uljem budući je miris i ukus toliko intenzivan da vas naprosto "guši". Osim toga, mediji su toliko razvikali upotrebu maslinovog ulja kao nema ni jednog jela bez maslinovog ulja, a istina je da se maslinovo ulje ne upotrebljava u svakom jelu. Ribe i morski plodovi ne pripravljaju se u maslinovom ulju nego se s njime na kraju daje aroma i ukus jelu budući da zagrijavanjem i maslinovo ulje mijenja okus i miris. Ponavljam, treba štititi domaću proizvodnju ali ne treba pretjerivati, maslinovo ulje i njegova proizvodnja ne vrijedi toliko za koliko se prodaje na tržištu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije