Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stožer za obranu hrvatskog Vukovara

Očekujemo skidanje dvojezičnih ploča sa zgrada javnih objekata u Vukovaru

snježana patko
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
21.08.2015.
u 13:41

Ističu kako dvojezične ploče na državnim i javnim institucijama nakon verifikacije Statuta ne mogu ostati jer bi se na taj način izravno i grub kršile nadležnosti i odluke nekoliko zakona i Ustava

Na današnjoj konferenciji za novinare Stožer za obranu hrvatskog Vukovara oglasio se kako pozdravlja odluku o donošenju novoga Statuta grada Vukovara za što kažu kako je tek prva u nizu pobjeda zdravoga razuma u Hrvatskoj.

– Statut  grada  Vukovara  u cijelosti poštiva zakone i odluku Ustavnog suda. Njime  se  zaustavlja  kršenje  članka  8.UZoPNM  koje provodi vlada Zorana Milanovića. Statutarne  odredbe  su  vrhunac tolerancije kojom žrtva oprašta četničkom, velikosrpskom,  jugofilnom  agresoru i poziva ga na pijetet, kajanje i novi život, rekla je Snježana Patko.

Pozivajući se na izjave Milorada Pupovca i Žarka Puhovskoga tvrdi kako se zadnjih dana u medijima moglo pročitati niz laži te da pripadnici srpske nacionalne manjine u Vukovaru koriste 18 različitih prava i da im ta prava nitko nikada nije uskraćivao.

– Istina je da nitko iz vladajućih struktura nikada nije  razgovarao s pripadnicima srpske manjine koji su zajedno s nama branili Hrvatsku. Laž je da se novim statutom ukida ćirilica u Vukovaru. Istina je da se pripadnici srpske nacionalne manjine slobodno mogu služiti svojim pismom na nekoliko razina Istina je da se novim statutom ne predviđa simbolika  ćiriličnih  natpisa na gradskim, javnim i državnim objektima jer je u  suprotnosti  s  odredbom  članka 8. Ustavnog zakona, rekla je Patko.

Iz Stožera ističu i kako dvojezične natpisne ploče na državnim i javnim institucijama nakon verifikacije Statuta ne mogu ostati jer bi se na taj način izravno i grub kršile nadležnosti iz  Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih  manjine, odluka Ustavnog suda RH, članak 8, Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina kao i Ustav RH. Poručili su o kako je Stožer inicirao te da će ustrajat da državna, saborska razina donese odluku o prihvaćanju projekta Vukovar mjesto posebnog pijeteta.

>> 'Novi statut je vrhunac tolerancije kojom Žrtva oprašta četničkom agresoru'

Komentara 44

KA
KaNiDora
14:01 21.08.2015.

Amen ! Kome se ne sviđa - ima demokratsko pravo da ide kamo želi odnosno tamo gdje se piše ćirilicom.

DD
ddh
15:35 21.08.2015.

Meni i ne samo meni je vec dosta te stalne hajke o pravima Srba u Hrvatskoj. Srbi koji su hrvatski gradjani i imaju hrvatsku putovnicu moraju imati ista prava i obaveze kao i svi drugi gradjani Hrvatske. I to niti zrna vise ili manje. Oni zive u zemlji koja se je zvala, koja se zove i koja ce se za sve vjekove zvati Hrvatska. A to znaci, da je u Hrvatskoj sluzbeni jezik Hrvatski jezig i pismo je latinica. Ako Srbi zele, a vecina njih to zeli, da se zemlja preimenuje u Srbiju, da bi oni mogli zivjeti u Srbiji, je neizvedivo. Ako Srbi zele zivjeti u Srbiji, ako zele sluzbeno korespondirati na cirilici i komunicirati na Srpskom jeziku, onda oni to ne mogu niti smiju ostvariti u Hrvatskoj, nego bi trebali onda preseliti u Srbiju. A nekakva posebna prava koji idu iznad prava Hrvata i ostalih gradjana, a koje Srbi zele, ne mogu dobiti. I tocka. Tu se nema sto dalje diskutirati. Kome pase u redu, a kome ne, put pod noge.

BA
balic
15:49 21.08.2015.

maliMalecki------- ajde reci samo jedno ,cime ti placas svoj leb,svoje rezije? Cirilicom i cirilicnim "tablama " il dinarima?! Tvoji su rusili Vukovar ,minska polja su jos oko Vukovara i u samom vukovaru,..O nestalima sutite ,kad vas se pita slezete ramenimaa ,ne znam -o.znate !-lazete sirite mrznju a ne zivite tamo. Ni ti ni Pupovac ni treci tko od vas koji svaku put skicite kad se o vukovaru pise. Papke dalje od njega i ne izazivajte.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije