Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I slovenski su tužili Hrvatsku

Neizdrživa situacija: Hrvatski ribari podnijeli su tužbu protiv Slovenije sudu za ljudska prava

Savudrija: Ribar Danilo Latin
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/3
11.07.2023.
u 23:21

Hrvatski ribari podnijeli su tužbu protiv Slovenije na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu zbog kazni koje im svakodnevno stižu iz Slovenije dok ribare u području koje Hrvatska smatra svojim, a Slovenija to osporava, doznajemo. Na taj potez odlučili su se nakon što su istu tužbu, ali protiv Hrvatske, krajem ožujka podnijeli slovenski ribari, ali i nakon što su iscrpili sve pravne mogućnosti žalbe u Sloveniji.

Tužbu je u početku podnijelo dvoje pripadnika ribarske profesije iz Savudrije i Zambratije, Franka Makovac i Michael Latin, no u međuvremenu se pridružuju i ostali iz tog područja. Koliko imaju kazni, ne znaju ni sami. Dok su kazne problem koji preuzima država, svakodnevno uznemiravanje pri obavljanju posla iznimno je stresno. Slovenske policijske brodice konstantno prate hrvatske ribare dok love na moru te interveniraju.

Prije ulaska Hrvatske u Schengen hrvatski su ribari dobivali kazne za ilegalan prijelaz granice kad bi prošli graničnu crtu koju dvije države drukčije tumače. Sada toga nema, ali ostaju kazne inspekcije koja traži da se ukrca na ribaricu. Kako ribari to odbijaju, pada prva kazna, a onda i dodatne kazne za izlov, ali i kazne ako se služe ribarskim alatima koji nisu dozvoljeni u Sloveniji, ali jesu u Hrvatskoj.

VEZANI ČLANCI 

Situacija je neizdrživa s obje strane za ribare, a napori da se, dok se ne stvore uvjeti i riješi granična crta, olakša život ljudima s obje strane granice naišli su na probleme. Ribarima nije naplaćena nijedna kazna, što ne znači da nema financijskih izdataka. Ribare se uznemirava, ali nemaju financijsku štetu jer je postupak i kazne na sebe preuzela država, kako Hrvatska tako i Slovenija. Nakon svake kazne odvjetnici koje su angažirale države podnose žalbe. I dok kazne nisu naplaćene, honorar odvjetnicima redovito se isplaćuje i sada se akumulirala već pozamašna svota.

Prijedlog rješenja došao je s hrvatske strane i sastojao se u tome da se stvori privremena zona zajedničkog ribarenja, što je primjer koji imaju mnoge države EU i u skladu je s EU uredbama. I dok je prijedlog bio gotovo finaliziran, pri kraju mandata Janeza Janše i uoči izbora slovenska se strana povukla. Prijedlog je predočen hrvatskim ribarima kad ih je posjetio ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i tada je od njih 15-ak okupljenih koji su se složili samo jedan bio protiv, i to na vrlo neugodan način, shvaćajući to vjerojatno kao "izdaju nacionalnih interesa". Za mandata premijera Roberta Goloba taj se prijedlog nije više spominjao, zbog odbijanja slovenske strane, a posljednje informacije kažu da Slovenija čeka ishod u Strasbourgu kako bi se dalje razgovaralo. Golob dolazi u petak u Zagreb, no ne očekuje se da će ta tema biti na dnevnom redu sastanka s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

VIDEO Užasne scene u Splitu: Tijelo muškarca pronađeno u moru. Stradao je u sudaru dvaju brodova?

Ključne riječi

Komentara 4

PO
Poletarac101
23:53 11.07.2023.

Ne Sloveniji..

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
06:36 12.07.2023.

Balkansko-Europska situacija: Hrvatski ribari podnijeli su tužbu protiv Slovenije sudu za ljudska prava a slovenski ribari tvrde da čekaju implementaciju presude EU arbitražnog suda i jedrenje i ribolov kao svoji na svome vanka prema otvorenom.

LU
luftbrenzzer
07:54 12.07.2023.

Na djelu je dična hrvatska diplomacija (koja na međunarodne političke susrete šalje dvije odvojene delegacije jer ne može prevladati animozitete u vrhovima vlastite države), i sada bi se očekivalo da uspješno riješe "ogroman" međunarodni spor sa Slovenijom koji se uu naravi odnosi, kolokvijalno rečeno, na nešto veći lavor vode. Totalna nesposobnost hrvatske diplomacije, koju nam lažno pokušavaju predstaviti kao hvale vrijedni i nezaobilazni faktor međunarodnog prava, dok poražavajući praktični rezultati demantiraju iluzije koje se motaju u glavici vlasnika živodernice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije