Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Važna gospodarska grana

Vlada: Koristit ćemo sve dostupne resurse i mehanizme kako bi pomogli našim ribarima

Grebaštica: Unato? buri ribari prazne svoje mreže
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/4
06.07.2023.
u 10:00

Europska komisija donijela je Akcijski plan Zaštita i obnova morskih ekosustava, koji stavlja nove zahtjeve pred sektor ribarstva.U tom kontekstu premijer Plenković istaknuo je posvećenost Hrvatske zadanim ciljevima.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu se sastao s ribarima udruženima u Hrvatsku gospodarsku komoru i Hrvatsku obrtničku komoru te istaknuo trajnu vladinu potporu ribarstvu, koje vlada smatra strateškom gospodarskom granom, priopćeno je u četvrtak iz vlade.

Ribarstvo je gospodarska grana od strateške važnosti za RH, a uz to predstavlja jednu od važnijih gospodarskih grana koja se odvija u osobito osjetljivim obalnim otočnim područjima. Svjesni smo i da se radi o jednom od ključnih sektora u proizvodnji hrane, što mu dodatno daje na važnosti, rekao je Plenković.

Naglasio je da će vlada pri ostvarivanju ciljeva očuvanja ekosustava o kojima riba i ribari ovise, voditi računa o zaštiti nacionalnih interesa i osiguranju svih potrebnih preduvjeta za opstojnost i isplativost ribarstva. Kao pozitivan premijer Plenković istaknuo je učinkovit režim zaštite u Jabučkoj kotlini, koji je uspostavljen na inicijativu Republike Hrvatske i uvelike utjecao na oporavak demerzalnih stokova u Jadranu.

POVEZANI ČLANCI:

Podsjetio je da unatoč prošlim godinama obilježenim pandemijom i tržišnim poremećajima, Hrvatska bilježi pozitivan trend u vanjskotrgovinskoj bilanci proizvoda ribarstva u količini, a pogotovo u vrijednosti izvoza. Usporedbom 2022. i 2020. godine izvoz je vrijednosno porastao za 36 posto te iznosio 312 milijuna eura, a prošle je godine iskrcano i 62 tisuće tona proizvoda ribarstva rekordne vrijednosti. 

Do danas je kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo RH ugovoreno gotovo 386 milijuna eura što predstavlja 112 posto raspoložive alokacije, a 348,1 milijuna eura osiguranih do 2027. u okviru Programa za ribarstvo i akvakulturu osigurat će kontinuitet i doprinijeti daljnjem razvoju sektora. 

Višegodišnji plan upravljanja za održivi demerzalni ribolov u Jadranskom moru je temeljni upravljački okvir za koćarski ribolov u Jadranu i vrijedi za sve države oko jadranskog bazena za razdoblje do 2026. Ovaj okvir sadrži odredbe kojima se mjere upravljanja, posebno u smislu prilagodbe ribolovnog napora, prilagođavaju razini odgovornosti za stanje resursa.

Europska komisija donijela je Akcijski plan Zaštita i obnova morskih ekosustava, koji stavlja nove zahtjeve pred sektor ribarstva.U tom kontekstu premijer Plenković istaknuo je posvećenost Hrvatske zadanim ciljevima i naglasio kako će ova Vlada na putu ka zelenoj tranziciji koristiti sve dostupne resurse i mehanizme kako bi zaštitila i pomogla naše ribare. Na sastanku je uz ribare i predsjednika vlade sudjelovala ministrica poljoprivrede Marija Vučković i državni tajnik Mladen Pavić.

>> VIDEO Pogledajte kako teku radovi na najdužem ovješenom mostu u Hrvatskoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije