Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raspad amsterdamske

Jakovčić neće u EU parlament, a Pametno izašlo iz koalicije

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
31.08.2018.
u 20:33

Jakovčić tvrdi da su sve optužbe na njegov račun besmislene, ali ne želi biti teret IDS-u kao najuspješnijoj istarskoj stranci

Ivan Jakovčić neće se kandidirati na sljedećim europskim izborima, poručio je nakon što je stranka Pametno objavila da zbog njega i neslaganja s IDS-om vezano za probleme Uljanika izlazi iz Amsterdamske koalicije.

Na sličnom tragu razmišljali su i u GLAS-u, iz kojeg su nam poručili da su na sjednici predsjedništva stranke odlučili da Jakovčić ne može biti na njihovoj zajedničkoj listi za izbore.

Sukob interesa zbog Končara

– Predsjedništvo stranke Pametno donijelo je odluku o prekidu daljnje suradnje s potencijalnim partnerima, GLAS-om i IDS-om. Razlog je za ovakvu odluku i neslaganje o ulozi i odgovornosti istaknutih pojedinaca – naglasila je predsjednica Pametnog Marijana Puljak i dodala da i dalje vjerno ostaju pri ideji suradnje i okupljanja lijevo-liberalnih opcija. Pametnom je zapravo neprihvatljivo, objašnjavaju, što je “gospodin Jakovčić primao novac od tvrtke u vlasništvu gospodina Danka Končara jer to vide kao direktan sukob interesa”.

– Treba istražiti odgovornost svih ljudi koji su Uljanik doveli do ovoga stanja, inzistiramo na transparentnosti cijeloga procesa, tražimo objavu dokumenata koji su poslani Europskoj komisiji i dokument analize Ministarstva financija, a potom i plan restrukturiranja te ulogu i planove potencijalnog strateškog partnera – kazala je Puljak.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš kaže da joj je žao što su kolege iz Pametnog donijeli ovakvu odluku na prvom problemu koji je nastao među partnerima.

– Vezano za slučaj Uljanik i poziciju Ivana Jakovčića GLAS je na sjednici predsjedništva stranke u četvrtak otvorio pitanje njegove kandidature kao kandidata za europske izbore. Dogovorili smo se da ćemo dati priliku IDS-u da to pitanje prvo riješi unutar stranke – kaže Mrak Taritaš te dodaje da misli da je to korektno ako ste s nekim u partnerskom odnosu. I dalje se zalažu, nastavlja, za okupljanje opozicije lijevog centra kao brane rastućem desnom radikalizmu i modelu ortačkog kapitalizma.

Stvorena ružna atmosfera

Predsjednik IDS-a Boris Miletić prvo je kazao da su u IDS-u nakon svega oko Uljanika već razgovarali o Jakovčićevoj poziciji i da će brzo donijeti odluku, a već koji sat kasnije Jakovčić je poslao priopćenje da se više neće kandidirati u EP. Točnije, tvrdi da je još lani odlučio da se neće kandidirati, ali je na nagovor IDS-a ipak pristao biti njihov kandidat na europskim izborima. I sad je opet promijenio odluku.

– Iako su sve optužbe na moj račun potpuno besmislene, stvorena je ružna atmosfera koja može samo štetiti IDS-u – zaključuje Jakovčić.

>> Pogledajte i intervju s Bojanom Glavaševićem

Komentara 58

GU
Gustirna
15:14 31.08.2018.

Znaci nagodio se sa udbom...ja se necu kandidirati a vi ne saljite dorh na mene...

ZD
zdepar
15:25 31.08.2018.

na slijedećim izborima ids će u Istri koalirati s bratskim sdss-om

PO
pozornik66
15:06 31.08.2018.

Udbaš i petokolonaš

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije