Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jakovčić neće u EU parlament, a Pametno izašlo iz koalicije

Jakovčić tvrdi da su sve optužbe na njegov račun besmislene, ali ne želi biti teret IDS-u kao najuspješnijoj istarskoj stranci
31. kolovoza 2018. u 20:33 58 komentara 2235 prikaza
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Ivan Jakovčić neće se kandidirati na sljedećim europskim izborima, poručio je nakon što je stranka Pametno objavila da zbog njega i neslaganja s IDS-om vezano za probleme Uljanika izlazi iz Amsterdamske koalicije.

glas: Dat ćemo priliku IDS-u da pitanje Jakovčića riješi unutar stranke

Na sličnom tragu razmišljali su i u GLAS-u, iz kojeg su nam poručili da su na sjednici predsjedništva stranke odlučili da Jakovčić ne može biti na njihovoj zajedničkoj listi za izbore.

Sukob interesa zbog Končara

– Predsjedništvo stranke Pametno donijelo je odluku o prekidu daljnje suradnje s potencijalnim partnerima, GLAS-om i IDS-om. Razlog je za ovakvu odluku i neslaganje o ulozi i odgovornosti istaknutih pojedinaca – naglasila je predsjednica Pametnog Marijana Puljak i dodala da i dalje vjerno ostaju pri ideji suradnje i okupljanja lijevo-liberalnih opcija. Pametnom je zapravo neprihvatljivo, objašnjavaju, što je “gospodin Jakovčić primao novac od tvrtke u vlasništvu gospodina Danka Končara jer to vide kao direktan sukob interesa”.

pametno: Neprihvatljivo nam je da je Jakovčić primao novac od firme jer je to izravan sukob interesa

– Treba istražiti odgovornost svih ljudi koji su Uljanik doveli do ovoga stanja, inzistiramo na transparentnosti cijeloga procesa, tražimo objavu dokumenata koji su poslani Europskoj komisiji i dokument analize Ministarstva financija, a potom i plan restrukturiranja te ulogu i planove potencijalnog strateškog partnera – kazala je Puljak.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš kaže da joj je žao što su kolege iz Pametnog donijeli ovakvu odluku na prvom problemu koji je nastao među partnerima.

Amsterdamska koalcijia 'Imamo različite poglede' Zbog Uljanika raspala se Amsterdamska koalicija

– Vezano za slučaj Uljanik i poziciju Ivana Jakovčića GLAS je na sjednici predsjedništva stranke u četvrtak otvorio pitanje njegove kandidature kao kandidata za europske izbore. Dogovorili smo se da ćemo dati priliku IDS-u da to pitanje prvo riješi unutar stranke – kaže Mrak Taritaš te dodaje da misli da je to korektno ako ste s nekim u partnerskom odnosu. I dalje se zalažu, nastavlja, za okupljanje opozicije lijevog centra kao brane rastućem desnom radikalizmu i modelu ortačkog kapitalizma.

Stvorena ružna atmosfera

Predsjednik IDS-a Boris Miletić prvo je kazao da su u IDS-u nakon svega oko Uljanika već razgovarali o Jakovčićevoj poziciji i da će brzo donijeti odluku, a već koji sat kasnije Jakovčić je poslao priopćenje da se više neće kandidirati u EP. Točnije, tvrdi da je još lani odlučio da se neće kandidirati, ali je na nagovor IDS-a ipak pristao biti njihov kandidat na europskim izborima. I sad je opet promijenio odluku.

– Iako su sve optužbe na moj račun potpuno besmislene, stvorena je ružna atmosfera koja može samo štetiti IDS-u – zaključuje Jakovčić.

>> Pogledajte i intervju s Bojanom Glavaševićem

'Mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, preuzeo ju je strah
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija
  • Gustirna:

    Znaci nagodio se sa udbom...ja se necu kandidirati a vi ne saljite dorh na mene...

  • zdepar:

    na slijedećim izborima ids će u Istri koalirati s bratskim sdss-om

  • pozornik66:

    Udbaš i petokolonaš