Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Predsjednički izbori

Sto tisuća eura isplaćenih predsjednici nije otpremnina, nego mirovina

Kad zaposlenici NATO-a napuste organizaciju, mogu odabrati da uzmu svoju mirovinu u ukupnom iznosu - izjavio nam je službenik NATO-a koji je odgovorio na naš novinarski upit.
03. siječnja 2020. u 05:03 82 komentara 31204 prikaza
Sučeljavanje Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Otpremnina iz NATO-a u visini stotinjak tisuća eura, o kojoj je govorila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom sučeljavanja sa Zoranom Milanovićem na HRT-u, nije otpremnina, već mirovina, nije joj isplaćena “ove godine”, pod čime je vjerojatnije mislila na 2019. nego na ovu 2020., nego joj je isplaćena i unesena je u njezinu imovinsku karticu 2018. godine.

Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović VEČERAS NA NOVOJ TV I Milanović potvrdio dolazak na posljednju debatu uoči izbora

- Ove godine je otpremnina iz NATO-a od stotinjak tisuća eura stigla, to mi je NATO dugovao - rekla je, podsjetimo, Kolinda Grabar-Kitarović tijekom sučeljavanja u četvrtak navečer na HRT-u. 

Iz sjedišta NATO-a u Bruxellesu potvrdili su nam u petak da je riječ o mirovini, a ne o otpremnini:

- To nije otpremnina. Kad zaposlenici NATO-a napuste organizaciju, mogu odabrati da uzmu svoju mirovinu u ukupnom iznosu - izjavio nam je službenik NATO-a koji je odgovorio na naš novinarski upit.

Zvučalo je nelogično da bi bivša pomoćnica glavnog tajnika NATO-a dobila otpremninu nakon što je mandat završila svojevoljno, a ne protiv ili mimo svoje volje što je obično slučaj kod otpremnina, zbog uključivanja u predsjedničku utrku i odlaska na dužnost predsjednice RH nakon što je izabrana prije pet godina.

Sučeljavanje Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića
1 / 33
Sučeljavanje Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića na HRT-u

Radilo se, dakle, o mirovini, što je uostalom i izrijekom navedeno u predsjedničinoj imovinskoj kartici na sukobinteresa.hr. Točan iznos je 108.132 eura, na račun joj je sjeo 22. prosinca 2017., i 7. veljače 2018. ta je informacija unesena u njezinu imovinsku karticu pri Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa.

Zbog čega je uopće novac isplaćen tri godine nakon odlaska Kolinde Grabar Kitarović iz NATO-a? Zbog čega nije isplaćen odmah po odlasku? Nismo dobili precizan odgovor, no iz NATO-a poručuju da se novac može držati na računu, koji NATO otvara za mirovinske uplate za svakog svog službenika, “čak i nakon što pojedinac napusti organizaciju”. 

Pravila unutar NATO-a su takva da doprinos za mirovinu plaća i organizacija i sam zaposlenik: 12 posto iznosa osnovne plaće uplaćuje NATO, a 8 posto od svoje osnovne plaće uplaćuje osoba o kojoj je riječ. 

>> Pogledajte video:  Ankica Mamić i Davor Ivanković o drugom krugu

PRSATA CLAUDIA
Bujna Slavonka o kojoj pišu svjetski mediji: 'Žene se zgražaju kad me vide'
Croatia osiguranje
Podrška poljoprivrednicima
Kako domaće osiguranje podupire razvoj poljoprivrednika i domaće proizvodnje
  • dopizdilomi:

    Da li je plaćen i dodatni porez uz PDV kao što plaćaju i drugi državljani Republike Hrvatske koji su se vratili iz SAD pa ovdje primaju mirovinu?

  • p.milovic.1:

    Oko čega se ovi novinari navlače.Puno drugi stvari smo mi trebali saznati.

  • Direkt:

    Vjerojatno će vratiti te novce hr koja je besplatno školovala. Ili na losose.