Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potvrđeno iz NATO-a

Sto tisuća eura isplaćenih predsjednici nije otpremnina, nego mirovina

Sučeljavanje Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
03.01.2020.
u 05:03

Kad zaposlenici NATO-a napuste organizaciju, mogu odabrati da uzmu svoju mirovinu u ukupnom iznosu - izjavio nam je službenik NATO-a koji je odgovorio na naš novinarski upit.

Otpremnina iz NATO-a u visini stotinjak tisuća eura, o kojoj je govorila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom sučeljavanja sa Zoranom Milanovićem na HRT-u, nije otpremnina, već mirovina, nije joj isplaćena “ove godine”, pod čime je vjerojatnije mislila na 2019. nego na ovu 2020., nego joj je isplaćena i unesena je u njezinu imovinsku karticu 2018. godine.

- Ove godine je otpremnina iz NATO-a od stotinjak tisuća eura stigla, to mi je NATO dugovao - rekla je, podsjetimo, Kolinda Grabar-Kitarović tijekom sučeljavanja u četvrtak navečer na HRT-u. 

Iz sjedišta NATO-a u Bruxellesu potvrdili su nam u petak da je riječ o mirovini, a ne o otpremnini:

- To nije otpremnina. Kad zaposlenici NATO-a napuste organizaciju, mogu odabrati da uzmu svoju mirovinu u ukupnom iznosu - izjavio nam je službenik NATO-a koji je odgovorio na naš novinarski upit.

Zvučalo je nelogično da bi bivša pomoćnica glavnog tajnika NATO-a dobila otpremninu nakon što je mandat završila svojevoljno, a ne protiv ili mimo svoje volje što je obično slučaj kod otpremnina, zbog uključivanja u predsjedničku utrku i odlaska na dužnost predsjednice RH nakon što je izabrana prije pet godina.

Sučeljavanje Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića
1/33

Radilo se, dakle, o mirovini, što je uostalom i izrijekom navedeno u predsjedničinoj imovinskoj kartici na sukobinteresa.hr. Točan iznos je 108.132 eura, na račun joj je sjeo 22. prosinca 2017., i 7. veljače 2018. ta je informacija unesena u njezinu imovinsku karticu pri Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa.

Zbog čega je uopće novac isplaćen tri godine nakon odlaska Kolinde Grabar Kitarović iz NATO-a? Zbog čega nije isplaćen odmah po odlasku? Nismo dobili precizan odgovor, no iz NATO-a poručuju da se novac može držati na računu, koji NATO otvara za mirovinske uplate za svakog svog službenika, “čak i nakon što pojedinac napusti organizaciju”. 

Pravila unutar NATO-a su takva da doprinos za mirovinu plaća i organizacija i sam zaposlenik: 12 posto iznosa osnovne plaće uplaćuje NATO, a 8 posto od svoje osnovne plaće uplaćuje osoba o kojoj je riječ. 

>> Pogledajte video:  Ankica Mamić i Davor Ivanković o drugom krugu

Komentara 82

DO
dopizdilomi
19:24 03.01.2020.

Da li je plaćen i dodatni porez uz PDV kao što plaćaju i drugi državljani Republike Hrvatske koji su se vratili iz SAD pa ovdje primaju mirovinu?

PM
p.milovic.1
18:41 03.01.2020.

Oko čega se ovi novinari navlače.Puno drugi stvari smo mi trebali saznati.

DI
Direkt
19:50 03.01.2020.

Vjerojatno će vratiti te novce hr koja je besplatno školovala. Ili na losose.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije