Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje Agencije

Nasilju nad ženama HRT posvetio najviše vremena

Nasilje
Foto: Getty
04.12.2018.
u 23:40

U tri mjeseca HRT je toj temi posvetio 68 minuta, RTL 65, dok se na Novoj TV o rodno uvjetovanom nasilju govorilo 42 minute

Kako je od 2012. do 2017. u Hrvatskoj ubijeno 90 žena, što su počinili njihovi supruzi, partneri, bivši supruzi ili bliske osobe, a o tome se doznavalo i iz medija, Agencija za elektroničke medije od 1. ožujka do 31. svibnja provela je istraživanje “Analiza medijskog tretmana rodnog nasilja u Hrvatskoj na trima nacionalnim televizijama”. Analiza emisija HRT-a, Nove TV i RTL-a pokazala je da je u tri mjeseca emitirano ukupno 79 priloga koji su sadržajno bili vezani uz rodno uvjetovano nasilje.

Najviše priloga prikazano je na Novoj TV (32), slijedi RTL (27), pa HRT (20). No, prema duljini trajanja priloga, HRT je toj tematici ipak posvetio najviše vremena, 68 minuta, RTL 65 minuta, dok se na Novoj TV o rodno uvjetovanom nasilju govorilo 42 minute.

– Većina priloga, njih 53, emitirana je u glavnim dnevnim informativnim emisijama, a 26 u ostalim informativnim emisijama izvan prime-time termina. Manje je priloga zabilježeno u magazinskim emisijama iako se radi o formatu koji nudi veće mogućnosti različitih načina pristupu i obradi teme – u sadržajnom smislu prikazivanjem teme kao društvenog problema, ali i zbog mogućnosti dodjeljivanja veće medijske pokrivenosti te time i vidljivosti teme.

Od ukupnog broja priloga njih 23 su najavljena u emisijama, ali su samo u četiri slučaja bili pozicionirani među prve tri vijesti. Neovisno o isticanju teme u najavi emisije, sama tema nije bila visoko pozicionirana u samoj izvedbi programa – stoji u analizi Agencije koja pokazuje i to da su u prilozima zabilježena ukupno 152 izvora, od čega su pri davanju izjava najzastupljeniji bili stručnjaci iz raznih područja koji se profesionalno bave rodnim nasiljem, čime se u posredovanju informacija smanjuje trivijalizacija društvenog problema koji je relevantna tema od općeg interesa.

Uzimajući u obzir samu temu objavljenih priloga, na sve tri televizije najviše je bila zastupljena agresija, odnosno nasilje (40 priloga), sudska kronika (16 priloga), društvene akcije i programi podizanja svijesti, aktivnosti i prijedlozi političkih aktera te, u jednom slučaju, statistički izvještaj.

Galerija - Tvrtko Šapina i Mislav Matijević dobili nagradu 'Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost'

Nasilje
1/11

Među slučajevima agresije najčešća su ubojstva, pokušaji ubojstava, silovanja te seksualna uznemiravanja. Istraživanje je obuhvatilo i dramatičnost te spektakularizaciju u tretiranju informacija, što je uključivalo vizualne (snimke izbliza i zumiranje), zvučne i jezične elemente. A u 43 vijesti zabilježen je podatak koji se odnosi na identifikaciju, najčešće su to dob i napadača i žrtve te ime i prezime.

– Obrada rodnog nasilja ne eliminira čimbenike koji doprinose spektakularizaciji, ali ne koristi ekstremne i neetične prizore kojima se narušava dostojanstvo žrtve. Naglašavanje detalja o konkretnim slučajevima nasilja trebalo bi smanjivati u korist podataka kojima se problem može izmjestiti iz kategorije crne kronike u područje društvenog problema – preporučuje Agencija. 

>> Pogledajte kako je nasilnik napao policiju koja je došla zbog obiteljskog nasilja

 

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije