Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čekaju li nas prosvjedi?

Nakon Sindikata znanosti, još jedan sindikat odbio Vladinu ponudu: 'Premijeru, mi nismo glupi'

Zagreb: Sastanak Vlade i predstavnika sindikata javnih službi
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/4
29.10.2022.
u 16:43

Vladinu je ponudu odbilo 65,15 posto članova sindikata Preporod, a Stipić je na konferenciji za novinare u Dubrovniku poručio kako je to stoga što se učitelji i nastavnici i oni koji rade u školama, u toj ponudi "ne prepoznaju".

Gotovo dvije trećine članova Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu - Preporod odbilo je u izjašnjavanju Vladinu ponudu o rastu osnovice i drugih materijalnih prava u 2022. i 2023. godini, izvijestio je u subotu predsjednik sindikata Željko Stipić.

Vladinu je ponudu odbilo 65,15 posto članova sindikata Preporod, a Stipić je na konferenciji za novinare u Dubrovniku poručio kako je to stoga što se učitelji i nastavnici i oni koji rade u školama, u toj ponudi "ne prepoznaju". "Ne prepoznaju sebe, jer ta ponuda znači da ćemo i iduće godine imati smanjenje cijene našega rada", ustvrdio je.

Stipić je dodao kako je to odluka 'osam tisuća odgovornih učitelja i nastavnika' iz osnovnih i srednjih škola, kojom oni šalju poruku premijeru Plenkoviću i Vladi da "nisu zadovoljni". 

"Premijeru, mi nismo zadovoljni, nemoj nas uvjeravati da je više ono što je manje. Nismo glupi. Mi znamo da smo uskraćeni i znamo računati", naveo je u priopćenju predsjednik sindikata Preporod.

Jer, dodao je Stipić, "kad netko ponudi da će s vama pregovarati tek u rujnu o toj godini, što je to nego podcjenjivanje". "Godina počinje sa siječnjem, računi se plaćaju od siječnja, a Vlada nama nudi pregovore, kažu, u trećem tjednu rujna", rekao je.

Uz Preporod, do sada je Vladinu ponudu odbio i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, a prihvatilo ju je nekoliko sindikata u zdravstvu.

Sindikat medicinskih sestara prihvatio vladinu ponudu

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara izvijestio je u subotu da je Glavno vijeće sindikata donijelo odluku o prihvaćanju Vladine ponude o rastu osnovice plaća i drugih materijalnih prava u ovoj i idućoj godini.

"Prihvaćanjem ove ponude osigurali smo pretpostavku za potpisivanje dodatka Temeljnom kolektivnom ugovora za službenike i namještenike javnih službi kojim smo od 1. svibnja 2022. do 1. travnja 2023. za ukupno 12.4448 zaposlenih osigurali povećanje osnovice, dara za dijete te božićnice i regresa, ističe predsjednica Glavnog vijeća sindikata Anica Prašnjak.

Hrvatski liječnički sindikat prihvatio Vladinu ponudu

Članovi Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) izjasnili su se većinom glasova da prihvaćaju Vladinu ponudu o rastu osnovice i drugih materijalnih prava u 2022. i 2023. godini, izvijestili su u subotu iz tog sindikata.

Sindikat je proveo anonimnu anketu među gotovo 3000 liječnika, svojih članova, koji su se većinom izjasnili da prihvaćaju Vladinu ponudu o povećanju osnovice plaće za šest posto od 1. listopada ove godine i za dva posto od 1. travnja 2023.

Sindikat državnih službenika traži od Vlade povećanje plaća s najnižim koeficijentom

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) pozvao je u subotu Vladu da žurno reagira i poveća plaće državnim službenicima s najnižim koeficijentima, upozorivši da se taj njihov zahtjev ignorira već tri godine.

Unatoč ukazivanju na sramotno niske plaće, dostavljenu peticiju s više od 5000 potpisa službenika i namještenika u pravosuđu te podršci sudaca kao i održanim prosvjedima u lipnju ove godine, Vlada kupuje vrijeme i ne odgovara na zahtjev Sindikata za povećanjem koeficijenta za financijski najugroženije državne službenike i namještenike, ističe u priopćenju predsjednica Sindikata Iva Šušković.

Kaže kako su od ministra pravosuđa i uprave početkom listopada dobili informaciju da se Vlada slaže s prijedlogom o povećanju koeficijenata za 6685 najniže plaćenih službenika i namještenika u državnoj službi no prijedlog izmjene uredbe kojom se to regulira još je uvijek na čekanju.

U Sindikatu ocjenjuju kako se premijeru Andreju Plenkoviću "izgleda ne žuri zaposlenima u državnim tijelima omogućiti dostojanstvene plaće".

"Može li se ovakvo postupanje Vlade prema radnicima ocijeniti čovječnim ili Vlada time samo pokazuje autoritet i maćehinski odnos prema svojim zaposlenima? Pozivamo premijera da pod hitno riješi ovo pitanje, jer sindikalne akcije su opet na vratima“, poručila je Šušković.

Video: Beroš ima lapsus, pa svi prasnuli u smijeh: 'Zdrav čovjek ima stotinu žena...'

Komentara 1

DU
Deleted user
19:20 29.10.2022.

Stipić i ostali iz sindikata koji su na dobrim jaslama pripomažu obuzdavanju inflacije.Povećanjem plaća rastu cijene i tu nema kraja .Ne može država povećavati plaće za iznos inflacije.Recept protiv inflacije još ne zna ni Ursula.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije