Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON DUGE DOMINACIJE

Najveće iznenađenje u Istri: Oteo Vodnjan IDS-u uz pomoć osnivača Infobipa

Edi Pastrovicchio
Facebook
17.05.2021.
u 19:54

Edi Pastrovicchio ne samo da je postao novi gradonačelnik u prvom krugu već će i u gradskom vijeću imati potpunu dominaciju te će njegova lista moći vladati bez koalicija

Iako je i na ovim lokalnim izborima IDS pokazao da je najjača stranka na poluotoku, njegovo vodstvo ipak mora razmisliti o nekoliko iznenađenja koja su mu u prvom redu priredili birači u dva grada, Vodnjanu i Buzetu. To su do sada bile jake utvrde IDS-a u kojima je stranka već u prvom krugu izbora imala jasnu sliku i riješenu situaciju po pitanju vodstva gradova, ali i većinu u gradskim vijećima. Sada su se tamošnji glasači priklonili nezavisnim kandidatima.

Iznenađenje je posebno veliko u Vodnjanu, gdje su u zadnja gotovo tri desetljeća na vlasti bili IDS-ovi ljudi, no sada je potpuno izgubljena kontrola što se tiče gradonačelnika, ali i većine u gradskom vijeću. Vodnjan već sada ima novog gradonačelnika; to je Edi Pastrovicchio, kandidat skupine birača koji je u prvom krugu dobio podršku 58,19 posto i tako pobijedio dosadašnjeg IDS-ova gradonačelnika Filipa Macana.

Bio je i nositelj liste za Gradsko vijeće pa je i tu dobio podršku 54,33 posto birača, stoga ima dovoljan broj ruku da može slobodno donositi odluke, bez koalicije ili neke vrste političke suradnje s ostalima.

Ono što ga je izdvojilo od ostalih kandidata na ovim izborima svakako je snažna podrška Silvija i Roberta Kutića, osnivača jedne od najuspješnijih IT tvrtki u Hrvatskoj, vodnjanskog diva Infobipa, koji su tijekom kampanje dali podršku njegovu programu za razvoj Vodnjana. Novi gradonačelnik Vodnjana već je najavio da će stvoriti tim ljudi s kojim će provoditi projekte, najavio je reorganizaciju mjesnih odbora, veće uključivanje građana u donošenje odluka i transparentnost gradskog proračuna.

IDS je izgubio vlast i u Buzetu, a birači su podršku dali dvojici nezavisnih kandidata; bivšem IDS-ovcu Damiru Kajinu i nezavisnom Deanu Prodanu, koji će ići u drugi krug izbora. Njihove su liste osvojile i po trećinu u Gradskom vijeću, dok je s 26 posto glasova IDS treća opcija u Gradskom vijeću Buzeta. Damir Kajin, koji je u politici već godinama, tako je sada nadomak šansi da se okuša u vođenju grada u unutrašnjosti Istre. Nezavisni kandidati su od IDS-ovaca preuzeli vlast i u dvjema općinama, Gračišću i Oprtlju.

Iznenađenje je i što IDS nema župana već u prvom krugu, kao prije četiri godine kada je župan postao Valter Flego. Iako je Boris Miletić, dosadašnji gradonačelnik Pule, dobio daleko veću podršku koju mu je pružilo 47 posto birača, u drugi krug ide s SDP-ovim Danijelom Ferićem koji je dobio više nego upola manju podršku, 20 posto glasova birača, pa je SDP dobio manje mandata u Skupštini nego prije četiri godine, ali je svoje predstavnike zato izborila platforma Možemo!

Elena Puh Belci, aktualna zamjenica gradonačelnika Pule, također će mandat prve dame grada pokušati izboriti u drugom krugu s nezavisnim Filipom Zoričićem. Novost je ovih izbora i da IDS više nema većinu u Gradskom vijeću; ima najviše mandata, a slijede ih Zoričićevi nezavisni i Možemo!, a zatim SDP, koji se izjasnio da će podržati Zoričića, dok je HDZ sa 7 posto glasova dobio najmanju podršku u Puli.

VIDEO Ankica Mamić: Pobjednik izbora je promjena, to su građani jasno poručili strankama

Komentara 7

OB
objektivist
15:48 17.05.2021.

Pobjedio je u Vodnjanu

Avatar Golum
Golum
15:09 17.05.2021.

Citam dva puta clanak i nigdje nije navedeno u kojem gradu je pobjedio.

Avatar Konjina3.0
Konjina3.0
16:34 17.05.2021.

Može se! sve ako se dovoljno iskešira

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije