Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ovako to izgleda kada hrvatski MiG-ovi vježbaju s britanskim RAF-om

Ovakvo uvježbavanje  hrvatske i britanske eskadrile borbenih aviona provodi se prvi put, a cilj ove zajedničke vježbe je uz doprinos savezništvu, podizanje sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva za djelovanje u međunarodnom okruženju kao i podizanje standarda za prihvat savezničkih aviona.
19. srpnja 2018. u 16:40 6 komentara 1339 prikaza
"FLYING SABRE 18"
Foto: MORH

U vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu održao se Dan uvaženih gostiju vježbe "FLYING SABRE 18" u kojoj sudjeluju pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i pripadnici Ratnog zrakoplovstva Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Concorde Brži od zvuka 5 puta U planu avion koji će vas do New Yorka dovesti za dva sata

Ovakvo uvježbavanje  hrvatske i britanske eskadrile borbenih aviona provodi se prvi put, a cilj ove zajedničke vježbe je uz doprinos savezništvu, podizanje sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva za djelovanje u međunarodnom okruženju kao i podizanje standarda za prihvat savezničkih aviona.

Zapovjednik HRZ-a brigadni general Mate Mikić rekao je da su svi ciljevi ove vježbe uspješno ostvareni te su samo jedan dokaz kvalitetne i dobre suradnje između dva ratna zrakoplovstva.

- Drago mi je čuti kako su naši piloti ostavili više nego dobar dojam na svoje britanske partnere. Kroz ovakve obuke intenzivira se suradnja te podiže ambicija za usvajanje novih znanja u cilju uvođenja višenamjenskog borbenog aviona u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo 2020. godine", rekao je general i dodao: "Nakon odrađene vježbe i svega viđenog, uvjeren sam kako će naši piloti, tehničari i inženjeri bez problema usvojiti novi borbeni avion F-16, poručuje Mikić.

Zadovoljstvo suradnjom izrazio je i satnik Lukan iz Eskadrile borbenih aviona HRZ-a.

Heathrow Igre brojki Britanci proširuju Heathrow, a ovo je sedam najvećih aerodroma svijeta
 

- Cilj nam je bilo provjeriti našu sposobnost i uvježbanost, skupiti nova znanja te svojim britanskim kolegama također omogućiti da sa svoje strane imaju neke točke učenja i usvojenja novih sposobnosti, rekao je.

Kako je od hrvatskih pilota puno naučio puno, priznao je i zapovjednik 1. Eskadrile borbenih aviona britanskog Ratnog zrakoplovstva Ellis Williams.

Poljska: U sklopu NATO-ja održana višenacionalna vojna vježba Sabre Strike Sabre Strike Pogledajte multinacionalnu NATO-vu vojnu vježbu u Poljskoj
 

- Biti ovdje je fenomenalno iskustvo. Po prvi put smo se susreli s MiG-om 21 na ovaj način i s njime trenirali. Imali smo priliku razmijeniti iskustva s hrvatskim pilotima koji ima drugačije taktike i iskustva u odnosu na naše, nosimo sa sobom jedno veliko iskustvo. Mi iza sebe imamo iskustvo od 100 godina, vi puno manje no moram reći kako imate hrabre i vrhunske pilote od kojih smo puno naučili, istaknuo je Williams. 

Veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj Andrew Dalgleish na kraju je rekao kako vjeruje da će oružane snage dviju država surađivati u budućnosti te na taj način sustavno doprinositi očuvanju mira i sigurnosti.

"FLYING SABRE 18"
1 / 23
Akrobatska grupa „Krila Oluje“ poletjela su u ponedjeljak 16. srpnja 2018. oko 16,00 sati iz vojarne „Pukovnik Mirko Vukušić“ iz Zemunika prema Zagrebu kako bi sudjelovali u programu dočeka Hrvatske nogometne reprezentacije.
Dario Almesberger
Stručnjak za obnovu otkrio koja bi zagrebačka bolnica izdržala jači potres: Sve druge bi se srušile
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
 • Avatar narozi
  narozi:

  samo da lete iza engleza u slucaju da se nesto desi pa da ne obore engleze

 • Krotila4:

  Hrvatski borbeni piloti,naš ponos.

 • Dachy89:

  Baš sam skoro gledao dokumentarac o preletu hrvatskih pilota iz JNA u Hrvatsku. Oni su bili osnivači našeg današnjeg HRZ-a i hvala im na tome! Velika hrabrost je trebala to uraditi.