Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.12.2013. u 21:02

Međutim, najimpresivnija je brojka onih građana s pravom glasa koji su ostali kod kuće – 2,354.186!

Narod je rekao svoje: ostao je kod kuće. Demokracija ima mana, a u Hrvatskoj naročito, za što najveću odgovornost snose političke garniture, uključujući i ovu na vlasti. Kada je trebalo odlučiti o ulasku Hrvatske u EU, politika je iskazala nepovjerenje u vlastiti narod pa je zakonskim promjenama omogućila da o sudbini većine na referendumu može odlučiti i manjina. Nakon toga, kako je to sportski slikovito i točno sinoć rekla jedna građanka i pravnica, gol je ostao prazan.

Tako smo došli u situaciju u kojoj će Ustav biti promijenjen na osnovi referenduma na koji se odazvalo samo 37,84 posto, dakle jedva nešto više od dvije trećine ukupnog broja građana s pravom glasa, od kojih je za novu ustavnu definiciju braka glasovalo 65,76 posto.U trenutku kad je bilo obrađeno 99,84 posto biračkih mjesta, u apsolutnim brojkama to je izgledalo ovako: od ukupno 3,787.017 registriranih birača svoje pravo glasa na ovom je referendumu iskoristilo njih 1,432.831. Njih 942.665 zaokružilo je “za”, a 481.314 odabralo je odgovor “protiv”.

Međutim, najimpresivnija je brojka onih građana s pravom glasa koji su ostali kod kuće – 2,354.186! Njih ne može svojatati nijedna od dviju strana koje su u referendumu pokazale da se razlikuju u svjetonazorskom, civilizacijskom i političkom smislu. Tih više od dva milijuna i tristo pedeset tisuća građana odbili su se izjasniti. Ako je uopće dopušteno svoditi ih pod jedan nazivnik, onda je to stav koji kaže: ni do čega o čemu se odlučuje na ovom referendumu meni nije stalo, a u prvom redu ni do samog takvog referenduma.Stoga bi bilo pristojno da svi, a osobito oni koji to najčešće čine, prestanu pozivati se na narod. Niska izlaznost obezvrijedila je i predreferendumsku mantru Željke Markić o pitanju koje je većini građana jako važno.

Dvije trećine tih građana poručilo je da im se za njenu inicijativu živo fućka i da imaju važnijeg posla i većih problema. S ovako slabim odazivom na “festival demokracije” još jednom je u vodu bućnula i teza o Hrvatima kao većinski katoličkom i religioznom narodu koji sluša i slijedi upute s oltara. Isto vrijedi i za pozive s političkih govornica, bilo slijeva ili zdesna. Navedene brojke mogu biti samo razlog za duboku zabrinutost ili barem ozbiljno razmišljanje nad stanjem društva, a nipošto za likovanje.Meni osobno jedini dobitak ovog referenduma bio je solidarni odgovor svih medija na skandalozni pokušaj cenzure “U ime obitelji”. Ako ništa drugo, u referendumskoj smo večeri tako barem ostali pošteđeni bilo čijeg neprimjerenog i iritantnog likovanja.

Komentara 16

AL
Alkana
22:04 02.12.2013.

Onaj tko gubi, smije se ljutiti! Čudo da se može komentirati članak B. Pofuka!. Kakav je to čovjek koji se boji kritike i komentara čitatelja? Milijun ljudi nije baš mali broj , taman dosta da ih bude duplo više od onih iz Pofukovog tabora.

PF
Peregrine_Falcon
21:38 02.12.2013.

Zanimljivo je da se i dalje barata s brojem glasača od preko 3 700 000 a ukupan broj stanovnika RH je 2012. bi 4 267 tisuća što je najbolji dokaz da tu puno toga ne štima... Bogme glasača ima kao da nas ima preko 5 000 000. Vjerodostojnost svih izbora do sada je upitna uz takve sumnjive brojke... A političarima svih boja to očito odgovara jer se tu da loviti u mutnom koliko hoćeš.

GO
govori
22:01 02.12.2013.

argumenti o slabom izlasku ne piju vodu. jer ako primjenimo isti argument, onda ova Vlada ne može vladati, jer je na izborima prije 2 godine, većina također ostala kod kuće. onda ne bi mogli biti u EU, i taj referndumdum ne bi važio, jer je tada većina također ostala kod kuće. dakle, ako se tu traži ovom referndumu dlaka u jajetu, onda ista pravila za sve: poništimo izbore 2011., poništimo referendum za ulazak u EU i poništimo i ovaj referndum. i natjerajmo sve građane da moraju glasati. i sve isponova: novi izbori, novi referndum za ulazak u EU i novi referndum o braku, pa bumo vidjeli. e kad bi tako natjerali da sve glasaju, novi izbori, novi referndum o EU, onda ovaj treći uopće ne bi bio potreban. ovo sada što se hvata argumenta o slabom izlasku, iako svi vro dobro znaju, da je izlazak bio veći, da bi onda protivnici refernduma, doživjeli još katastrofalniji poraz. negdje 75:25% ili još više. oni su zadnjih dana baš zato pozivali svoje pristaše da izlaze na referndum i glasuju protiv, jer su znali to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije