Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od brendova do unikata

Šoping u Zagrebu mamac za turiste

Grad Zagreb
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/9
16.11.2018.
u 12:00

Veliki trgovački centri nude sve poznate brendove, a zagrebački obrtnici poznati su i u svijetu

Osim u potrazi za dobrom hranom, predivnim pogledom, zabavom, kulturom ili čarobnom zimskom atmosferom, sve više gostiju dolazi u hrvatsku metropolu u želji da u njoj obave dobar šoping. S obzirom na to da su cijene u Hrvatskoj uglavnom daleko povoljnije nego u drugim europskim zemljama, shvatljivo je zašto je mnogim inozemnim turistima kupnja neizostavan dio odmora u našoj zemlji. Zagreb je tome, naravno, više nego dorastao, jer se u njemu nalaze sve trgovine koje se mogu pronaći bilo gdje u svijetu, pa može stati uz bok i Barceloni, Madridu, Londonu i Parizu. Od najbolje tehnologije po gotovo upola manjim cijenama nego u inozemstvu, do vrhunskih brendova odjeće i obuće, satova i nakita – Zagreb je opremljen i spreman primiti i najizbirljivijeg kupca.

Šoping centri, butici

Za razliku od većine europskih i svjetskih metropola, Zagreb nema nekakav specijalizirani “šoping kvart“, ali zato ima mnoštvo šoping centara u koje domaći, a i turisti, rado zalaze. Svaki je šoping centar kao grad u malom, tako da ondje posjetitelj može bez problema provesti cijeli dan bez trenutka dosade. Bilo da žele sjesti i popiti kavu, pojesti ručak, pogledati film u kinu ili kupiti bilo što, od sapuna do hladnjaka, svaki trgovački centar opremljen je svim sadržajima koji bi mogli biti korisni. Centri su raspoređeni tako da se do bilo kojeg može doći za desetak minuta pješke ili automobilom, ovisno u kojem su dijelu grada. Tako građani Novog Zagreba redovno posjećuju centar u blizini Velesajma, a za one u centru grada, na samom Cvjetnom trgu je šoping centar s raznim trgovinama obuće i odjeće.

U Zagrebu se mogu pronaći sve trgovine pa može stati uz bok Londonu, Madridu, i Parizu, a često je puno jeftiniji od njih

U Zagrebu će nešto za sebe pronaći i oni koji ne vole odlaziti u šoping centre i “mallove“ da bi kupili neki brend, već žele nešto unikatno, ručno rađeno i podržavaju privatnu proizvodnju. Zagreb, a pogotovo centar – obiluje buticima i malim trgovinama koje posjeduju i od kojih žive „obični ljudi“, građani Zagreba koji su uložili cijeli život i imovinu u svoju trgovinu, a nije rijetkost pronaći trgovine koje su u posjedu iste obitelji već generacijama. Tamo se mogu pronaći neki od najljepših komada odjeće i obuće, kao i, primjerice, ručno rađeni nakit ili keramika. Neke od tih trgovina stekle su takav ugled desetljećima rada da su njihovi proizvodi naručivani mjesecima unaprijed, a cijene su im ponekad više od artikala koje nude i najpoznatiji svjetski brendovi.

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Hrelić, plac, second hand...

Oni koji vole kupovati nešto “kod kumice s placa“, pozvani su da posjete jednu od 28 tržnica rasprostranjenih po cijelom gradu Zagrebu. Svaki kvart ima svoj plac, na kojem se, osim domaćeg voća i povrća uzgojenog u obiteljskim poljoprivrednim obrtima, može pronaći i odjeća ili obuća koja se ponekad ne može pronaći nigdje drugdje u gradu.

Cijene na tržnicama obično su daleko niže od onih u trgovinama, a kvaliteta je često ista, ako ne i bolja. I oni plićeg džepa i oni koji vole lutati po dućanima rabljene odjeće u glavnom gradu Hrvatske mogu pronaći nešto za sebe, jer su second hand ili dućani s “robom na kile“ gotovo na svakom koraku.

Foto: Marko Prpić/Pixsell

Nerijetko se u takvim trgovinama može pronaći i odlično očuvana odjeća svjetski poznatih brendova za nekoliko desetaka kuna. Poznat je i Hrelić, “trgovački centar” na otvorenom, gdje vrijedi i pravilo da svatko određuje svoju cijenu. Bicikli i televizori za pedeset kuna, majice za deset kuna, knjige za kunu ili dvije, sve je moguće. I na ostalim buvljacima u gradu prodaja funkcionira po jednostavnom principu ponude i potražnje, a cjenkanje je neizostavno.

Zagreb ima dugu tradiciju obrta za izradu šešira
Zagrepčanke oduvijek slove kao sjajno odjevene žene koje vole modu i slijede trendove. Za to su zaslužni i umjetnici šešira, obrtnici koji u metropoli imaju dugu tradiciju. Lijepi šeširi danas su i turistički mamac, jer tko može odoljeti nosivim suvenirima.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Među najpoznatjim šeširima svako su oni Nade Kobali (na slici), ali i obitelji Cahun, dok se iz prošlosti Zagreba pamti i modistički salon “Hela” iz Radićeve ulice, koji je vodila baka kreatorica iz dua Boudoire.

Zagrebački zlatari nude kreacije dostojne Pariza
Posebnu pozornost brojni turisti i gosti Zagreba posvete i zagrebačkim zlatarnicama koje doista nude kreacije dostojne najvećih svjetskih metropola. A kolekcija iz zlatarnice Lapidarium Marija Nokaja predstavljena je i na Zlatnoj igli.

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije