Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Načelnik poziva na javnu raspravu, nakon nje će poštivati zakon

Plaški je jedina općina u Hrvatskoj, uz grad Vukovar, koja nema dvojezične ploče, a po strukturi stanovništva, srpska nacionalna manjina ima pravo na njih
16. rujna 2015. u 14:38 3 komentara 327 prikaza
plaški
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Općina Plaški u Karlovačkoj županiji niti na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća nije uskladila Statut s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina. Ostali su jedina općina u Hrvatskoj, uz grad Vukovar, koja nema dvojezične ploče, a po strukturi stanovništva, srpska nacionalna manjina ima pravo na njih. Iako je predsjednica Vijeća predložila da se usklađivanje Statuta sa Ustavnim zakonom stavi na dnevni red, načelnik Pero Damjanović, SDP, te još tri vijećnika iste stranke bili su protiv. Isto su mislili i jedan vijećnik Srpske narodne stranke, te vijećnik HDZ-a. Za usklađivanje bili su vijećnici SDSS-a, i jedan član SNS-a. Da bi Statut općine trebali uskladiti sa zakonom, početkom godine ih je dopisom upozorilo i Ministarstavo uprave. Iz Baukovog ministarstva poručuju kako usklađivanje neće opteretiti proračun Općine, na što su se neki žalili.

– Sve troškove postavljanja dvojezičnih ploča snosi ministarstvo, dakle nema opterećenja za proračun Općine - poručuju. Unatoč tome, konsenzus oko dvojezičnosti u Plaškom nije postignut.

– Bio sam protiv uvođenja te točke na dnevni red jer prije toga želim o svemu razgovarati. Inicirat ću javnu raspravu na koju ću pozvati pripadnike svih stranaka, nacionalnih manjina, svih civilnih i udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Zajedno ćemo razgovarati, pojasniti što to znači i poslušati svačije mišljenje. Želim dobiti što veći konsenzus oko tog pitanja. Od ćirilice ne bježim, ja niti bilo tko. Načelnik sam svih ljudi u Plaškom. Čak i ukoliko svi na javnoj raspravi daju negativno mišljenje, mi Statut Općine mora uskladiti sa Zakonom, no smatram da je važnije još malo pričekati i razgovarati nego samo staviti dvojezične ploče, bez prethodnog razgovora - kazao je Pero Dajmanović, načelnik općine Plaški.

>> Plaški jedini nije uskladio Statut i uveo dvojezičnost zbog čega mu prijeti kazna Ministarstva uprave

KRANJČAROV BRAT EKSKLUZIVNO
Otkrivamo gdje je Cico proveo zadnja tri mjeseca života, brat Damir opisao posljednje dane
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • Avatar Agramer77
    Agramer77:

    zakaj bi uopće bila,nekaj čitam o Švicarskoj multi kulti država,a niti jedne dvojezične ploče za manjine!kak je to moguće??zaboravil sam tko je na vlasti kod nas!