Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mladi, pazite pa ćete moći voziti jake aute

Ukinut je članak 221. o mladim vozačima (do 24 godine) koji ne smiju upravljati vozilom iznad određene brzine, ako su profesionalni vozači.
21. prosinca 2013. u 17:22 16 komentara 66996 prikaza
d
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

U povodu prijedloga 64 zastupnika, među kojima je bio i Zoran Milanović, Ustavni sud ukinuo je tri odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama te je MUP-u naloženo da sljedeće godine prati stanje u vezi s kažnjavanjem mladih vozača koji upravljaju presnažnim automobilima (iznad 80 kW), nakon čega će Ustavni sud odlučiti o ustavnosti i te odredbe. Ukinut je članak 221. o mladim vozačima (do 24. godine) koji ne smiju upravljati vozilom iznad određene brzine (80 km/sat na cesti, 100 na brzoj cesti i 120 na autocesti), a niti pod određenim utjecajem alkohola, droga i lijekova u organizmu, ali samo u odnosu na vozače kojima je upravljanje vozilom zanimanje (radi jednakog prava na rad), te u odnosu na vozače kojima su do 17. lipnja 2008. prestale dvogodišnje zabrane i ograničenja propisani člankom 221. Zakona.

Ustavni sud razlikuje tri kategorije vozača. Novi vozači koji su vozačku dobili po starom zakonu, ali sada podliježu zabranama i ograničenjima iz novog zakona, punopravne vozače te mlade vozače koji su položili vozački i dobili vozačku za važenja novog zakona. Ograničenja u odnosu na mlade vozače vezano za brzinu, alkohol i opijate, imaju legitiman cilj, razumno opravdanje i zadovoljavaju kriterij razmjernosti.

>> I Volvo razvija auto bez vozača. Znat će se sam i parkirati

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
 • Avatar zrnorazuma
  zrnorazuma:

  Sa 18 godina ti daju pušku, municije i bombi koliko možeš ponijeti, i spremni su te poslati do na kraj svijeta. Koja licemjernost!

 • Avatar messerschmidt
  messerschmidt:

  Mogli su još za motore neke stvari postrožiti. Danas svaki konobar si može priuštiti motor koji ide 300 na sat. Pa kad još sakrije registraciju ispod blatobrana, može raditi nekažnjeno što hoće. Nitko ga ne može uhvatiti, niti saznati tko je.

 • Deleted user:

  Ja bih u taj zakon dodao odredbu trajnog oduzimanja vozila onome tko prekorači brzinu od 100% na bilo kojoj cesti bez obzira jeli pod utjecajem alkohola ili ne. Prema toj istoj odredbi to vozilo odmah na dražbu i sav prihod ... prikaži još!d za ljude s posebnim potrebama. Naravno, sad bi se tu javili svi moguci profesori i strunjaci za ova i ona prava, pa bi nam tupili da je vozilo privatno vlasništvo koje se ne može oduzeti....itd.