Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ustavni sud

Mladi, pazite pa ćete moći voziti jake aute

d
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
21.12.2013.
u 17:22

Ukinut je članak 221. o mladim vozačima (do 24 godine) koji ne smiju upravljati vozilom iznad određene brzine, ako su profesionalni vozači.

U povodu prijedloga 64 zastupnika, među kojima je bio i Zoran Milanović, Ustavni sud ukinuo je tri odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama te je MUP-u naloženo da sljedeće godine prati stanje u vezi s kažnjavanjem mladih vozača koji upravljaju presnažnim automobilima (iznad 80 kW), nakon čega će Ustavni sud odlučiti o ustavnosti i te odredbe. Ukinut je članak 221. o mladim vozačima (do 24. godine) koji ne smiju upravljati vozilom iznad određene brzine (80 km/sat na cesti, 100 na brzoj cesti i 120 na autocesti), a niti pod određenim utjecajem alkohola, droga i lijekova u organizmu, ali samo u odnosu na vozače kojima je upravljanje vozilom zanimanje (radi jednakog prava na rad), te u odnosu na vozače kojima su do 17. lipnja 2008. prestale dvogodišnje zabrane i ograničenja propisani člankom 221. Zakona.

Ustavni sud razlikuje tri kategorije vozača. Novi vozači koji su vozačku dobili po starom zakonu, ali sada podliježu zabranama i ograničenjima iz novog zakona, punopravne vozače te mlade vozače koji su položili vozački i dobili vozačku za važenja novog zakona. Ograničenja u odnosu na mlade vozače vezano za brzinu, alkohol i opijate, imaju legitiman cilj, razumno opravdanje i zadovoljavaju kriterij razmjernosti.

>> I Volvo razvija auto bez vozača. Znat će se sam i parkirati

Komentara 16

Avatar zrnorazuma
zrnorazuma
20:02 21.12.2013.

Sa 18 godina ti daju pušku, municije i bombi koliko možeš ponijeti, i spremni su te poslati do na kraj svijeta. Koja licemjernost!

Avatar messerschmidt
messerschmidt
08:10 23.12.2013.

Mogli su još za motore neke stvari postrožiti. Danas svaki konobar si može priuštiti motor koji ide 300 na sat. Pa kad još sakrije registraciju ispod blatobrana, može raditi nekažnjeno što hoće. Nitko ga ne može uhvatiti, niti saznati tko je.

DU
Deleted user
07:05 22.12.2013.

Ja bih u taj zakon dodao odredbu trajnog oduzimanja vozila onome tko prekorači brzinu od 100% na bilo kojoj cesti bez obzira jeli pod utjecajem alkohola ili ne. Prema toj istoj odredbi to vozilo odmah na dražbu i sav prihodd za ljude s posebnim potrebama. Naravno, sad bi se tu javili svi moguci profesori i strunjaci za ova i ona prava, pa bi nam tupili da je vozilo privatno vlasništvo koje se ne može oduzeti....itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije