Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
inteligentno iz švedske

I Volvo razvija auto bez vozača. Znat će se sam i parkirati

Volvo
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
03.12.2013.
u 09:24

Švedski proizvođač automobila ima pilot-projekt "Vozi me – samovozeći automobili za održivu mobilnost" koji će na ulice dovesti sto vozila upravljivih bez pomoći vozača. No, do 2017. moramo se strpjeti

Inteligentna rješenja dolaze iz Švedske, a novo će, štoviše, otamo i dojuriti. Proizvođač automobila Volvo, naime, prema pisanju tehnološkog portala CNET, razvija pilot-projekt "Vozi me – samovozeći automobili za održivu mobilnost", koji će na gradske ulice "dopeljati" sto samovozećih vozila Volvo.

Auti, nazovimo ih "samohotke" (zapravo, i izraz "automobil" znači samopokretan), djelovat će na oko 50 kilometara vrlo prometnih cesta švedskog Göteborga.
– Naš je cilj stvoriti auto koji će se znati nositi sa svim mogućim prometnim situacijama, uključujući i pronalaženje sigurnih i tečnih pravaca do odredišta, ako vozač iz bilo kojeg razloga to nije u stanju – objasnio je tehnički stručnjak u Volvu Erik Coelingh. U biti, oni žele da se "autonomni" auto sam kreće sigurno u okruženju neautonomnih vozila (većine, još uvijek) i nezaštićenih sudionika u prometu, pješaka i biciklista.

Projekt "Vozi me" trebao bi imati društvene koristi i pozicionirati Volvo kao tržišnog lidera, s obzirom i na to da sa sličnim idejama "bespilotnih" vozila već "voze" Google, Audi, Mercedes, Nissan, Ford, Toyota, Tesla... Osim, evidentno, profita, cilj je i povećati sigurnost na cestama, na čemu Šveđani već rade kroz program 2020 Vision. Iako s projektom kreću nagodinu, prva vozila neće se pojaviti prije 2017.

Iz kojeg će modela pametni Skandinavci "izbaciti" vozača? Govori se da bi to mogao biti potpuno novi XC90, a bit će predstavljen iduće godine.
– To su visoko autonomna vozila, sa svim funkcijama koje čovjek koristi i traži, osim u slučajevima gdje, s vremena na vrijeme, treba reagirati instinktivno. Vozila će također biti u mogućnosti samostalno parkirati, bez vozača – hvale se u Volvu.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar gladnijura
gladnijura
10:32 03.12.2013.

A bude li moguće poslati ga samog u kleticu po vinčeko?

MS
Marinac_SEAL
11:32 21.06.2015.

Nisam siguran da bi se takvo auto snašlo na našim perifernim prometnicama :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije